Hoppa direkt till innehåll

Harry Potter-klubben i Lödöse. Från vänster: Maya, Ellen, Noa, Nora, Othilia och Sigrid. Foto: Annsofie Andersson

Harry Potter-klubben i Lödöse. Från vänster: Maya, Ellen, Noa, Nora, Othilia och Sigrid. Foto: Annsofie Andersson

Pyssel och prat i Harry Potter-klubben

 

Harry Potter har fans över hela världen. På Lödöse bibliotek finns till och med en Harry Potter-klubb och vi har träffat sex medlemmar som är med i klubben.

Text: Annsofie Andersson, april 2021.

Idén till en klubb startade för ungefär ett och ett halvt år sedan då runt 15 medlemmar började träffas en gång i månaden på biblioteket.

- Jag upptäckte Harry Potter när jag var liten och såg ett program där de klädde ut sig till Potter. Sedan började mina föräldrar läsa böckerna för mig, berättar Nora Rutland, 13 år.

- Jag blev nog intresserad för att Nora var ett Harry Potter-fan. Jag har alltid gillat fantasy så det var en perfekt bok, säger Noa Lind, 13 år.

För nioåriga Maya Marmin var det inte bara Harry Potter som lockade henne att gå med i klubben.

- Jag tycker väldigt mycket om att läsa böcker och här kan man få bra boktips, berättar hon.

 Drakägg, trollstavar och monsterböcker

När klubben träffas pysslar de ofta. Hittills har de bland annat gjort drakägg, trollstavar, mandragoras och en monsterbok. Sedan blir det självklart mycket prat om Harry Potter.

Många av dem tycker att den tredje filmen, Harry Potter och fången från Azkaban, är bäst. När det gäller favoritkaraktär blir svaren lite blandade.

- Jag gillar de lite mer elaka karaktärerna, som Snape, de är liksom roligare, tycker Ellen de Lange Emdén, nio år.

- Jag har olika favoritkaraktärer i bok och film eftersom de skiljer sig mycket från varandra, men Sirius Black är en favorit både i böckerna och filmerna, säger trettonåriga Othilia Sand.

 

Ur en av Harry Potterfilmerna med Hermione, Ron och Harry. Foto: Warner Bros Entertainment

Ur en av Harry Potterfilmerna med Hermione, Ron och Harry. Foto: Warner Bros. Entertainment.

 

 ”Det händer massor hela tiden”

Medlemmarna i Harry Potter-klubben är från 8 år och uppåt och det är ungefär lika många killar som tjejer som är med. På grund av pandemin har de inte kunnat träffas sedan i höstas, men nu i maj planeras en träff utomhus.

Alla i klubben gillar givetvis Harry Potter. Men hur kan man beskriva Potter-världen för en kompis som ännu inte har upptäckt den?

- Det är mycket spänning, och det händer massor hela tiden. Om man gillar att läsa böcker så tycker jag man ska prova att läsa Harry Potter, säger Sigrid Sand, 10 år.

Harry Potter-klubben pysslar trollstavar. Till vänster: Othilia, till höger Nora, med nacken mot kameran Noa.

Harry Potter-klubben pysslar trollstavar. Till vänster: Othilia, till höger Nora, med nacken mot kameran Noa. Foto: Camilla Oscarsson

Loading....

Kuvert flygandes.

Allt du behöver veta om Harry Potter

 

Vilket elevhem vill du helst tillhöra eller vilken trolldryck föredrar du? Hur många gånger har du läst och sett filmerna? Här har vi samlat roliga test, ett quiz och allt du behöver veta om Harry Potter. Välkommen!

Till Harry Potter-sidan

-1