Hoppa direkt till innehåll

Papper flyger runt i ett rum

Allt du behöver veta om Harry Potter

 

Vilket elevhem vill du helst tillhöra eller vilken trolldryck föredrar du? Hur många gånger har du läst och sett filmerna? Här har vi samlat roliga test, ett quiz och allt du behöver veta om Harry Potter. Välkommen!

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek april 2021

Harry Potter-klubben sitter på en bänk, till vänster Maya, Ellen, Noa, Nora, Othilia och Sigrid.

De startade en Harry Potter-klubb

 

Tänk att träffa andra Potterheads som också vill prata om böckerna och filmerna? På Lödöse bibliotek finns en Harry Potter-klubb. Vi har träffat några av medlemmarna som är med i klubben.

Läs intervjun med Harry Potter-klubbmedlemmarna

Vit uggla

Testa vad du kan om Harry Potter-böckerna

 

Vilket ämne lär Professor Flitwick ut? Och hur många syskon har Ron egentligen? Testa dina Harry Potter-kunskaper i vår frågesport.

Till Harry Potter-quizet

Pyssla en trollstav som Harry Potters

Gör din egen Harry Potter-trollstav

 

Lär dig steg för steg med Alice hur du fixar en magisk trollstav.

Till instruktionerna

Loading....

Vill du läsa Harry Potter? Här har du hela bokserien i rätt ordning.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Harry Potter och de vises sten del 1

Harry Potter och hemligheternas kammareHarry Potter och fången från AzkabanHarry Potter och den flammande bägarenHarry Potter och FenixordenHarry Potter och halvblodsprinsenHarry Potter och DödsrelikernaHarry Potter och Det fördömda barnet : Del ett och två


Vill du läsa några av J.K. Rowlings andra böcker?

Barden Beedles berättelserFantastiska vidunder och var man hittar demQuidditch genom tidernaFantastiska vidunder och var man hittar dem. Filmmanuset

Visste du att

Penna som glöder i en lampa

bokserien om Harry Potter har sålt 500 miljoner exemplar?

I Sverige har fyra miljoner exemplar sålts. Böckerna är översatta till över 80 språk och har blivit åtta filmer.

… hela världen firar Harry Potter-dagen den 2 maj?

Den dagen, år 1998 utkämpade Harry Potter sin sista strid mot lord Voldemort. De kämpade mot varandra på Hogwarts och den här dagen fick många sätta livet till. Den 2 maj hedras alla som dog i slaget och samtidigt firar vi Harrys seger över Voldemort.

 

Andra viktiga datum för Potterheads

28 juni Dobbys dag

Den lojala, älskade och fria alfen Dobby föddes den 28 juni. Dobby hjälper Harry många gånger och han är värd en alldeles egen dag.

31 juli Harrys födelsedag

Den siste juli är Harry Potters födelsedag. Märkligt nog fyller faktiskt författaren JK Rowling år på samma dag. Grattis till båda två!

1 september Skolstart på Hogwarts

Klockan 11 på förmiddagen går Hogwartsexpressen från plattform 9 ¾ på Kings Cross station i London. Väl framme på Hogwarts är det välkomstfest och dags att prova sorteringshatten.

 

Källor: Bokförlaget Rabén & Sjögren, www.harrypotter.fandom.com

Andra magiska böcker om du gillar Harry Potter

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Percy Jackson - född till hjältePercy Jackson: Född till hjälte av Rick Riordan. 9-12 år

Percy Jackson, tolv år, har ADHD och dyslexi och vet att hans uppfattning om verkligheten inte är som alla andras. När hans klass besöker konstmuseet på Manhattan i New York börjar de mest oförklarliga saker att hända. Hans mattelärare förvandlas till ett monster som vill ta livet av honom. De grekiska gudarna lever, likaså statyrer och andra mytologiska väsen! Percy är själv på sätt och vis en av dem – och han är född till hjälte.

Det finns fler böcker om Percy Jackson.

 


Bokomslag: Den magiska bokhandeln - Tilly och bokvandrarnaDen magiska bokhandeln: Tilly och bokvandrarna av Anna James. 9-12 år

Tilly bor med sin mormor och morfar som äger en bokhandel i London. Hon älskar att läsa böcker och lever sig in i böckernas värld. Men en dag blir äventyren mer än bara bokstäver i en bok, Tilly befinner sig plötsligt mitt i berättelsen! Det visar sig att hon kan den magiska konsten att bokvandra.


Bokomslag: HäxmästarenLegenden om Morwhayle: Häxmästaren av Peter Bergting. 9-12 år

Arteil Krill, femton år, har levt nästan hela sitt liv i småstaden Gopnyk. För tio år sedan försvann hans tvillingsyster Malda under mystiska omständigheter. Arteil trodde väl aldrig att han skulle få se henne igen - och definitivt inte att hon en dag plötsligt skulle stiga fram ur en magisk portal bakom garderoben i hans eget sovrum! Det visar sig att Malda har vuxit upp hos den ondskefulle häxmästaren Wurzel Stern, och hon har lärt sig mer än något barn borde om hur svart magi fungerar. 


Bokomslag: NevermoorNevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse av Jessica Townsend. 9-12 år

Morrigan Crow är född med en förbannelse. Alla vet att hon för otur med sig. Hon får skulden för allt dåligt som händer: från hagelstormar till hjärtattacker och misslyckad sylt. Men det värsta med förbannelsen är att hon kommer att dö på sin elfte födelsedag.
När Morrigan väntar på sitt dystra öde blir hon räddad i sista stund av den fantastiske Jupiter North. Han för henne till den mystiska staden Nevermoor.

Det finns fler delar i bokserien Nevermoor.


Bokomslag: Gå vidareGå vidare av Rainbow Rowell. 12+ år

Simon Snow är den utvalde trollkarlen på Watfords Magiskola, men han är också fumlig och inte alls säker på hur han ska hantera all den magi han blivit tilldelad. Och den här terminen blir allting värre för Simon. Hans flickvän gör slut och hans rumskompis, vampyren och fienden Baz verkar vilja se Simon död.


Snöig skog där en enormt stor fantasyvarelse med röda ögon stirrar på en människa

Fler fantasytips till dig som gillar Harry Potter

 

Vi listar massvis med magiska böcker till dig som vill drömma dig bort i andra fantasifulla berättelser.

Till fantasyboktips

Vem är Harry Potter?

 

Du kanske är en av de som inte hunnit läsa böckerna om Harry än. Det finns totalt sju* böcker som handlar om Harry Potters skolår på Hogwarts skola. 

Blyertsritning på Harry. Copyright Brot Mandel

Den första boken heter Harry Potter och de vises sten. Där lär vi känna Harry, 11 år, som får veta först då att han är en trollkarl. Harry är föräldralös och har vuxit upp bland vanliga människor som kallas ”mugglare” och kan inget om magi.

Men på Hogwarts skola lär han sig allt om den magiska världen, om sina krafter och träffar vännerna Ron och Hermione. Redan i första boken ställs han också öga mot öga med Lord Voldemort – mörkrets herre.

*Hur är det, finns det sju eller åtta böcker i bokserien?

De första sju böckerna håller ihop och handlar om Harry och hans vänners skolår på Hogwarts.

Den åttonde boken Harry Potter och det fördömda barnet del 1 och 2 utspelar sig nitton år efter den sjunde boken. Många skulle därför säga att den inte hör till bokserien.

J.K. Rowling. Foto: Debra Hurford Brown.

Lär dig mer om J.K. Rowling

 

Hon är författaren bakom dundersuccén Harry Potter. Hennes böcker har sålt i över 500 miljoner exemplar och är översatta till över 80 olika språk.

Läs mer om J.K. Rowling

En stor byggnad högt uppe på en kulle. Hogwarts skola.

Vilket elevhem på Hogwarts tillhör du?

 

Hur skulle du reagera om du blev instängd i ett mörkt rum? Eller, vilken trolldryck väljer du? Gör vårt test på 10 frågor och du får svar på vilket elevhem du passar bäst i.

Till testet

Affisch Harry PotterAffisch med bokomslag och texten Magiska böcker

Förstasida i Vad kan du om Harry Potter?Diplom med texten Diplom tilldelas för dina kunskaper om Harry Potter


Affischer och material att skriva ut

 

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

-1