Hoppa direkt till innehåll

Är du en gamer?

 

5 böcker du inte vill missa om du är en gamer

 

Gillar du att spela? Då har du hamnat rätt. På den här sidan hittar du massor med lästips om spelare, kodare och spel som har blivit bok. Här listar vi de fem böcker som du kan börja med att bocka av. 

Uppdaterad: december 2020

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Game over. 2019Kung Pow - Game over av Ola Lindholm och Johan Lindqvist. 2019. 

Sam, Aisha och Mästare Ju - tillsammans är de iPols mest hemliga team. Sam har tränats i Kung Pow av Mästaren Ju sedan har var liten, men än finns det mycket att lära om stridsteknik, koncentration och uppmärksamhet. I "Game Over" tvingas de kämpa mot hela den digitala världen. Den artificiella intelligensen Wasabee gillar nämligen datorspel, och har nu utmanat världen på ett slutgiltigt game. Ett spel på liv och död.

Det finns fler delar i Kung Pow.


Erebos. 2011. 12+Erebos av Ursula Poznanski. 2011.

Tänk dig världens mest spännande spel. Fantastisk grafik, häftiga monster och gåtfulla motspelare. Spelet heter Erebos och Nick har äntligen lyckats få tag på en kopia. Halva skolan är redan fast och Nick tillbringar dagar och nätter med att spela. Men det är något konstigt med spelet. Det kräver att Nick ska utföra uppdrag i det verkliga livet, i London. När Nick beordras att förgifta sin lärare inser han att spelet är farligt.


Skuggan i spelkoden. 2019.Skuggan i spelkoden av Eira A Ekre. 2019.

Afias mamma jobbar ofta sent på sin spelstudio, så Afia får laga mat själv och ta hand om katten Carrie. Dessutom verkar det som om det spökar i deras lägenhet, men mamma märker så klart inget. En dag får Afia testa spelet som hennes mamma utvecklar, och hon upptäcker att varelserna i spelet verkar kunna påverka den verkliga världen. Ett av spelets monster bråkar med Carrie, och för att rädda sin katt bestämmer sig Afia för att försöka skriva om spelkoden. Men samtidigt som hon lyckas få bort monstret låser hon upp något mycket större...


Star stable - ödesryttarna. 2019Star stable - Ödesryttarna: Legenden vaknar av Helena Dahlgren. 2019.

Det var ingen bra idé, att rida åt varsitt håll. Ingen bra idé alls. De fyra i Ödesryttarna borde hållit ihop. Men Anne bara måste ge sig iväg för att rädda Concorde, och Lisa letar efter Starshine som kidnappats. Och medan Lisa upptäcker saker om fabriken Dark Core och Linda om den mystiske Mr. Sands tillfångatas också Meteor. Snart kan Mr Sands sätta sin hemska plan i verket. Ödesryttarna är farligt nära en katastrof.

Detta är del 2. Ödesryttarna finns i fler delar samt ljudbok för de olika huvudrollerna. 


Bokomslag: Gamers - Level 1 DubbelspelGamers: Level 1 Dubbelspel av Andreas Palmaer. 9-12 år. 2021.

Lionel älskar att spela fotboll - i tevespelet Golden Goal. På den riktiga fotbollsplanen trivs han inte lika bra men eftersom hans pappa är en fd. fotbollsstjärna har han inget riktigt val. Men så kommer dagen då han måste välja - att delta i en lagmatch eller i en Golden Goal-turnering. Eller, måste han välja..?

Drake håller i en bok med texten Författare och illustratörer

Vill du veta mer om några av gamer-författarna?

 

Andreas Palmaer

 

 

Här kan du läsa en intervju med:

Effie Karabuda

Ola Lindholm och Johan Lindqvist

Helena Dahlgren

Fler lästips

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Yumi & Tomu - i spelmästarens händerBokomslag: Flatworld - Häxmästaren på KvarnebergBokomslag: Kepler62 InbjudanBokomslag: Portalernas rikeBokomslag: Noelia och nätetBokomslag: Rymdpiloterna på spelplanetenCurly Bracket - Game over. Bok 3.Bokomslag: GG - livet är ett dataspelBokomslag: Treasue - Lucka i level 23.

 

Lätt att läsa

En minecraft-zombies dagbokBokomslag: Superbockarna BruseDataspeletKråke spelar spelMåns och Mahdi Game OverLeo och datorspelet Neo bäst på tv-spelBokomslag: S som i skräck del 1Farligt spel irl - lättläst för 9-12 år

Effie Karabuda

Effie Karabuda har skrivit boken Gamer

 

Effie skriver om spel i tidningar och har också intervjuat en mängd spelare, designers, animatörer, programmerare i boken Gamer.

Läs intervjun med Effie

Ola Lindholm och Johan Lindqvist. Foto: Stefan Tell

”Barn är helt enkelt roligare än vuxna. Det vet ju alla!”

 

Författarduon bakom bokserien Kung Pow - Ola Lindholm och Johan Lindqvist har känt varandra sedan de var små. Men hur skriver man egentligen en bok med sin vän och varför har de äppelförbud när de skriver? 

Läs hela intervjun med Ola och Johan

Yumi och Tomu är kända från sina Youtubekanaler. Foto: Stefan Tell

Yumi & Tomu - youtubers som blir författare

 

Följer du Yumi eller Tomu på Youtube när de pratar och spelar Roblox eller andra mobilspel? Nu har de skrivit sin första bok där även Spelmästaren dyker upp...

Läs intervjun med Yumi och Tomu

Ödesryttarna del 1. Jorvik kallarÖdesryttarna. Del 2 Legenden vaknarÖdesryttarna.  Berättelser från Jorvik


Spelet som blev en bokserie

 

Hästspelet Star Stable finns också som en bokserie där du får följa huvudpersonerna Lisa, Anne, Alex och Linda. Det är författaren Helena Dahlgren som har skrivit böckerna.

Läs mer om Helena 

...

Böcker som utspelar sig online

 

TikTok, Snapchat och Youtube. Där befinner sig många av er barn en stor del av er vakna tid. Här hittar du böcker där huvudpersonerna också hänger mest online.

Hitta boktips om nätet och sociala medier

Faktaböcker och spelhandböcker 

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Pokemon den stora handbokenMinecraftböcker finns det massor. Kolla på ditt bibliotek vilka som finns just där.MinecraftDen ultimata handboken - Star stableFortnite battle royal. Så blir du en vinnareFakta om fortniteGamer. Den ultimata guiden till datorspel och e-sportFakta om e-sportRobot Stora spelhandboken från A till ÖGuinness world record Gamer´s edition

 

Affischer att ladda ner

Affisch från 2022 med boktips kring att spela dataspelAffisch att skriva ut med lästips för dig 6 - 12 år ungefär. Ämne: livet onlineLästips Livet online för unga


Ladda ner bokaffisch Online 2022 (pdf) 

Ladda ner bokaffisch Online ungdomsböcker 2019 (pdf)

Ladda ner Gamingaffisch från 2019 (pdf)

 

-1