Hoppa direkt till innehåll

Människor bakom galler en mörk kväll

Boktips om att vara på flykt

 

Här hittar du tips på böcker om barn som tvingats att fly från sitt hemland. I böckerna hamnar de i ett främmande land och får lära sig ett helt nytt språk. Och hitta nya kompisar. Men de glömmer aldrig var de kommer ifrån.

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek januari 2023

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Minoo och vinterskeppet"Minoo och vinterskeppet" av Anna Ehring. 9-12 år.

På hallgolvet ligger en dag brevet från Migrationsverket. Där finns beslutet om Minoos familj ska få stanna i Sverige eller inte. Minoo har oroat sig för innehållet så länge att hon inte kan tänka klart. Hon tar sin lillebror Mirzas hand och springer till hamnen som är mörk och ödslig. Rätt som det är upptäcker Minoo att Mirza smugit ombord på ett fartyg som är på väg att lägga ut. Hon hinner precis ombord. Vad gör de nu och vart är de på väg?


Bokomslag: Jag är en pojke med tur"Jag är en pojke med tur" av Monica Zak. 12+ år

Esmat 16 år, har kommit ensam från Afghanistan. Nu delar han lägenhet med en annan kille som också har kommit ensam till Sverige.
I sina tankar berättar han om hur rädd han var för talibanerna, om flykten till Kabul, om sitt liv som gatubarn och sitt jobb på en mattfabrik. Om hur han under många år, innan han skulle somna, försökte minnas hur det var att sitta i sin mammas knä. Och om att han, trots allt, har haft en väldig tur här i livet. För utan den där turen skulle han inte ha överlevt.


Bokomslag: Milos flykt"Milos flykt" av Åsa Storck. 9-12 år. Lättläst. 

Milos familj har flytt sitt hemland och gömmer sig på olika ställen i Sverige. Hotet att tvingas återvända till hemlandet hänger över dem. Milo längtar efter kompisar, men han får inte gå ut. En dag smyger han iväg, fastän han vet att det är farligt.


Flykten från Kabul"Flykten från Kabul" av N. H. Senzai. 9-12 år. 

Fadi är elva år när hela familjen tvingas plötsligt fly från Afghanistan. När väl flyktbilen kommer är Fadis lillasyster borta och lastbilen åker utan henne. Hela familjen är förtvivlade och Fadi känner sig skyldig till det som hänt. Många hjälper till att leta efter flickan utan framgång. Familjen hamnar till slut i USA. Men letandet efter lillasyster fortsätter och Fadis skuldkänslor blir bara värre och värre. Han måste ta sig tillbaka för att hitta henne. Men hur?


Bokomslag: Min vän Skuggan"Min vän Skuggan" av Michael Morpurgo. 9-12 år.

Matts bäste vän Aman ska utvisas. Han sitter nu i ett förvar tillsammans med sin mamma och väntar på utvisningen. Matt vill så gärna veta varför de ska utvisas, men får inte ens besöka dom. Bara vuxna får komma dit. Så Matt övertalar sin morfar att åka dit. Lite motvilligt åker morfar. Aman börjar berätta för morfar om sitt liv innan han kom till England. Han berättar om kriget och flykten. Om hunden Skuggan som han tog hand om och som slog följe med dem när de flydde.


Bokomslag: Den långa, långa resan"Den långa, långa resan" av Ilon Wikland och Rose Lagercrantz. Bilderbok

Ilon blev som liten övergiven av sina föräldrar och fick bo hos sin farmor i Estland. Men när kriget kommer måste hon fly. En gammal fiskebåt tar med henne till Sverige.

Det här är berättelsen om Ilon Wiklands liv. Hon har ritat många av bilderna i Astrid Lindgrens böcker.

Böcker för dig som är läsvan

Om jag får stannaNadine längtar hem
SpringkällanHallå världen! En flickas berättelse om kriget i Syrien och en bön om fredFinns det vargar i Sverige?

Ungdomsböcker

tårar i havetEn evighet i TangerOsynliga händerFlod-vågenFlyttenZenobiaInte din brorUnder samma himmelVita tigern

För dig som just börjat läsa

Trolleri med Karam NadjarHemligAkim springerMina två filtarAzzis flykt

Bilderböcker

ÖnMille och den stora stormenPudlar och pommesAllt blir säkert bra igenStopp! Ingen får passera! Åka buss

Svartvitt fotografi med stridsglygplan i luften.

Boktips om andra världskriget

 

1945 slutade andra världskriget som pågick i flera länder i världen. Det har skrivits många böcker om hur barn hade det på den här tiden.  

Hitta boktips om andra världskriget

Pappersfigur av ett barn som sitter och läser inne i en bok

Boktips om dina rättigheter som barn

 

Här har vi samlat boktips till dig som vill veta mer om barnkonventionen och dina rättigheter.

Hitta boktips om barnkonventionen

-1