Hoppa direkt till innehåll

Magisk färgad bakgrund och en båt

Magiska boktips för dig som gillar fantasy

 

Vill du drömma dig bort i en magisk, påhittad värld där allt kan hända? Då kommer du nog att gilla fantasy-böcker. Antingen är hela världen en fantasivärld eller så sker fantastifulla händelser i en helt vanlig stad med vanliga människor. Vi listar först sju magiska böcker som du kan börja med att bocka av.

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek april 2021

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Harry Potter och de vises sten del 1"Harry Potter och de vises sten" av J.K. Rowling. 9-12 år.

Föräldralöse Harry Potter bor hos sina elaka styvföräldrar och deras vidrige son. En helt ny värld öppnar sig för Harry när det visar sig att han egentligen är en trollkarl och börjar i Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Där finns en värld full av magi och spännande äventyr!

Vill du veta mer om Harry Potter? Läs här

 


Bokomslag:; Bronsdolken"Bronsdolken: Den utstötte" av Michelle Paver. 9-12 år

Hylas är på flykt undan onda män. Varför de jagar honom vet han inte, inte heller vart hans lillasyster Issi tagit vägen. Under sitt sökande efter Issi och kampen för att hålla sig undan de som letar efter honom möter Hylas Pirra, uppfostrad i överflöd som gudinnans dotter. Trots sina olikheter kommer de allt närmare varandra, något som kan behövas på deras farliga resa.

Bronsdolken finns i flera delar.


Bokomslag: Spiderwick"Spiderwick: Vättar i väggen del 1" av Holly Black och Tony DiTerlizzi. 9-12 år

De tre syskonen Grace flyttar in i ett gammalt kråkslott med sin mamma. Spiderwick heter huset, ett namn som för tankarna till mystiska och okända väsen. Det dröjer inte länge förrän Jared hittar en gammal bok på vinden. Men boken är farlig att använda. Den lille vätten Tråckeltum varnar honom.

Det finns flera spännande delar i bokserien Spiderwick.


Bokomslag: Nevermoor"Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse" av Jessica Townsend. 9-12 år

Morrigan Crow är född med en förbannelse. Alla vet att hon för otur med sig. Hon får skulden för allt dåligt som händer: från hagelstormar till hjärtattacker och misslyckad sylt. Men det värsta med förbannelsen är att hon kommer att dö på sin elfte födelsedag.
När Morrigan väntar på sitt dystra öde blir hon räddad i sista stund av den fantastiske Jupiter North. Han för henne till den mystiska staden Nevermoor.

Det finns flera delar i bokserien Nevermoor.


Bokomslag: Den magiska bokhandeln - Tilly och bokvandrarna"Den magiska bokhandeln: Tilly och bokvandrarna" av Anna James. 9-12 år

Tilly bor med sin mormor och morfar som äger en bokhandel i London. Hon älskar att läsa böcker och lever sig in i böckernas värld. Men en dag blir äventyren mer än bara bokstäver i en bok, Tilly befinner sig plötsligt mitt i berättelsen! Det visar sig att hon kan den magiska konsten att bokvandra.


Bokomslag: Häxmästaren"Legenden om Morwhayle: Häxmästaren" av Peter Bergting. 9-12 år

Arteil Krill, femton år, har levt nästan hela sitt liv i småstaden Gopnyk. För tio år sedan försvann hans tvillingsyster Malda under mystiska omständigheter. Arteil trodde väl aldrig att han skulle få se henne igen - och definitivt inte att hon en dag plötsligt skulle stiga fram ur en magisk portal bakom garderoben i hans eget sovrum! Det visar sig att Malda har vuxit upp hos den ondskefulle häxmästaren Wurzel Stern. Hon har lärt sig mer än något barn borde om hur svart magi fungerar. 


Bokomslag: Percy Jackson - född till hjälte"Percy Jackson: Född till hjälte" av Rick Riordan. 9-12 år

Percy Jackson, tolv år, har ADHD och dyslexi och vet att hans uppfattning om verkligheten inte är som alla andras. När hans klass besöker konstmuseet på Manhattan i New York börjar de mest oförklarliga saker att hända. Hans mattelärare förvandlas till ett monster som vill ta livet av honom. De grekiska gudarna lever, likaså statyrer och andra mytologiska väsen! Percy är själv på sätt och vis en av dem – och han är född till hjälte.

Det finns flera böcker om Percy Jackson.

Klicka för fler fantasy-tips!

Vad är fantasy?

Du hör nog på ordet fantasy att det betyder med fantasi. Berättelsen i en fantasy kan utspela sig i en påhittad fantasivärld. Men den kan också handla om en helt vanlig stad där något ovanligt händer. En person kanske har magiska krafter? Visst låter det fantastiskt?

Fantasy-boktips att börja med

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: YlvaniaBokomslag: Tam tiggarpojkenKlipptrollenDen hemliga resanMusse & Helium första boken. Mysteriet med hålet i väggenFörsta boken i serien Gyllene skålen Ruinstaden - Drakens domLegenden om Örnfolket del 1 - Maximus ringGastat i Göteborg HäxmästarenBalisk : vattenmonstret i serien Beast quest : PiratkungenMidnatt på månen. del i serien den magiska trädkojan

 

Fler boktips till dig mellan 9-12 år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken

Amulett - en serie som vunnit Bokjuryns omröstning flera gångerTrädet vid vägens slutSerien Filix WoodPärlfiskarenBokomslag Sorceline del 3Bokomslag Magikernas tidMidnattstidDe förhäxade barnen - Monstrens rike Skuggan

Tom och den Blå FågelnDen röda pyramiden är första delen i serien KanekrönikanJakten på Wondla är första delen i en trilogiStjärnstenenNidstången - första delen i serien PAX Ängeln utan vingarJärnprovet är första delen i serien Magisterium. Boken finns med ett annat omslag också

Serien Witchboy. Det här är första delen

 

Bråfalls hemlighet

Nyckeln till HinsidesDemondeckarna del 1 - Skuggor över Svavelköping


Lär dig att teckna fantasy

Lär dig teckna fantasy

Boktips till dig som vill ha fantasy för 12+ år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Trollkarlen från ÖvärldenKaravanen. Del 1 i serien - Berättelsen om HjälmenGuldkompassen. Sereieversionen, del 1Bokomslag: Gå vidareKorpmåneOdinsbarn är första delen i serien KorpringarnaDans för en död prinsessaI ljusets maktAthenaDomovoiEn väktares bekännelserMiddagsmörkerGudarna vaknarDen mörkaste delen av skogen

Papper flyger runt i ett rum

Allt du behöver veta om Harry Potter

 

Vilket elevhem vill du helst tillhöra eller vilken trolldryck föredrar du? Hur många gånger har du läst och sett filmerna? Här har vi samlat roliga test, ett quiz och allt du behöver veta om Harry Potter. Välkommen!

Till boktips

Häxor som står runt en kittel med en fullmåne bakom sig

Allt du vill veta om häxor

 

Nyfiken på häxor? Här har vi samlat boktips, magiskt pyssel samt fakta om snälla och elaka, verkliga och overkliga häxor.

Till sidan om häxor

Affisch med bokomslag och texten Magiska böckerAffisch med böcker om häxor för 6-9-åringarAffisch med böcker om häxor för 9-12-åringarAffisch Harry PotterAffisch med tips på fantasy för dig upp till ca 12 år

 

 


Affischer att skriva ut

 

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

Drake håller i en bok med texten Författare och illustratörer

Vill du veta mer om några av författarna som har skrivit fantasy?

J.K. Rowling

Rick Riordan

Michelle Paver

Jo Salmson

Kazu Kibuishi

Petrus Dahlin

 

Här kan du läsa äldre intervjuer med: 

Daniel Edfeldt

Maud Mangold

Camilla Brinck

Ylva Hällen

-1