Hoppa direkt till innehåll

Fotografi från 1921. Fem kvinnor, möjligen en sjätte skymd, på en gata i Stockholm. Foto: Reproduktion KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek

Fotografi från 1921. Fem kvinnor på en gata i Stockholm på väg att rösta. Foto: Reproduktion KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek

Sju viktiga böcker att ha koll på när du firar demokratin

 

Om ett år är det riksdagsval i Sverige. Idag tycker vi det är självklart att alla över 18 år ska få rösta när vi har val, men så har det inte alltid varit. Innan 1921 var det bara män som fick rösta om vem som skulle bestämma i vårt land. När kvinnor äntligen fick gå och rösta för första gången i september 1921, fick vi demokrati i Sverige. Att demokratin fyller 100 år uppmärksammas på olika sätt under hela året – på Barnens bibliotek firar vi med några boktips!

Text: Barnens bibliotek, september 2021

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Kvinnor i kamp: 150 års kamp för frihet, jämställdhet, systerskapKvinnor i kamp: 150 års kamp för frihet, jämställdhet, systerskap av Marta Breen. 9-12 år+

För 150 år sedan levde kvinnor och män helt olika liv. Kvinnor hade inga möjligheter att bestämma över sina egna kroppar eller över någonting alls. De fick inte rösta eller tjäna egna pengar och deras pappa eller man bestämde över dom. I den här illustrerade boken lär du dig vad som händer när kvinnor började organisera sig...


Bokomslag: Fakta om svensk politik

Fakta om svensk politik av Annelie Drewsen och Lina Pilo. 9-12 år. Lättläst

Politik handlar om hur man styr ett land. I den här boken kan man läsa om hur det fungerar i Sverige. Vem får rösta? Varför finns det kommuner och landsting? Vem väljer statsminister? Hur gör man om man själv vill vara med och förändra något i samhället?


Bokomslag: Tillsammans - en liten bok om svensk demokrati

Tillsammans - en liten bok om svensk demokrati av Ella Fronczak. 9-12 år

På ett enkelt sätt genom text och många bilder får du lära dig om svensk demokrati. Bland annat om grundlagar, valsystem, folkomröstningar men också om demokratins historia. Du får också lära dig vad public service och kommersiell media betyder och om hur sociala medier kan påverka politiken.


Bokomslag: En dag som politikerEn dag som politiker av Oskar Degard. 9-12 år. Lättläst

En politiker är med och tar beslut om vårt land och våra lagar. Men hur är det egentligen att jobba som politiker? Hur blir man politiker? Hur ser en vanlig dag ut för en politiker?


Bokomslag: Du har rätt!Du har rätt! av Matilda Westerman och Jason Diakité. 9-12 år

Har du koll på Barnkonventionen och vad den betyder för dig? Barnkonventionen finns för dina rättigheter. I den här boken får du fakta om FN, Barnkonventionen och livsviktiga frågor som handlar om att vara ett barn i världen. Den vill ge dig kunskap om dina rättigheter och hur du kan engagera dig i viktiga frågor i samhället - men också frågor som handlar om dig och din kropp.

 


Bokomslag: Talmannens hämndTalmannens hämnd: en politisk thriller av Petter Lidbeck och Martin Widmark. 9-12 år

Sveriges regering blir beordrade att tillsätta "Barnens talman" efter kritik från EU. Tjänsten tilldelas Dagmar Persson, en undanskuffad tjänsteman. Snart glöms talmannen bort - av alla utom barnen. Till slut får Dagmar nog: hon hämnas på ministrarna som puttat bort henne. Allt skvaller hon hör om dem låter hon sippra ut till barnen. En bok om politik med mycket humor och spänning!


Bokomslag: Barn som förändrat världenBarn som förändrat världen av Jenny Strömstedt. 9-12 år

Här får du läsa om sjutton coola barn och ungdomar som på olika sätt har gjort världen till en bättre plats. Förstås är Greta Thunberg en av dom som verkligen påverkat politiker över hela världen. En annan är Muzoon Almellehan som gick runt i flyktingläger för att övertala föräldrar att låta sina döttrar gå i skolan i stället för att gifta sig.

Vad är demokrati?

Demokrati betyder folkmakt eller folkstyre, alltså att hela folket ska få vara med och bestämma.

Första gången som kvinnor fick rösta i ett riksdagsval i Sverige var 1921. Därför firar vi att demokratin i Sverige fyller 100 år 2021.

Idag firar vi dig på Barnkonventionen

Allt du behöver veta om Barnkonventionen

 

Den 1 januari 2020 blev FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag. Barnkonventionen finns för att alla vuxna måste se till att alla barn i världen har rätt till att må bra. Lär dig mer om Barnkonventionen och få en massa boktips.

Om Barnkonventionen

Vad vill du läsa om?

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter genre och intressen.

Hitta boktips

-1