Hoppa direkt till innehåll

Deckarprylar på ett bord

Spännande boktips på deckare med kluriga fall

 

Visst är det härligt med en riktigt spännande deckare? När du får fundera och grubbla över alla ledtrådar? Vem är skurk och vem är oskyldig? Här har vi samlat tips på deckare.

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek april 2021

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Hitta Tjina"Hitta Tjina!" av Moni Nilsson. 9-12 år

Men var är Tjina? Hon bara slutade komma till skolan, utan ett ord till bästa kompisarna! Dom vuxna tror att hon inte vill bli hittad. Men Saga och Svante vet bättre, någon måste ha kidnappat henne. Kanske Korv-Oskar? För han är också försvunnen. 


Bokomslag: Petrinideckarna"Petrinideckarna: Tretton" av Mårten Sandén. 9-12 år

Tvillingarna Petrini blir återigen involverade i ett mystiskt ärende. En utställning med "Medelhavets förhistoriska skatter" ska visas på Kulturen i Lund. I väntan på utställningen börjar märkliga saker att hända och det verkar som om allting hänger ihop med otursnumret 13.

Petrinideckarna finns i flera delar.


Bokomslag: Lasse Majas detektivbyrå Cafémysteriet"LasseMajas detektivbyrå" av Martin Widmark och Helena Willis. 6-9 år

Stadens lilla café har blivit rånad vid ett flertal tillfällen. Det hela verkar mystiskt. Kan det vara så att någon i personalen är inblandad? Lasse och Maja rycker in för att hjälpa polismästaren att lösa mysteriet.

LasseMajas detektivbyrå finns i många fler delar som du kan läsa i vilken ordning du vill.


Bokomslag: Sherlock Holmes"Sherlock Holmes" av Arthur Conan Doyle och Ian Edginton. 12+ år

Berättelsen om hur Sherlock Holmes, världens mest berömda detektiv, träffade sin kompanjon Dr. Watson har berättats många gånger genom åren. Inte konstigt, när det är en så stark berättelse om vänskap, samtidigt som det handlar om ett av de mest spännande och gäckande mordfall man kan tänka. Som tecknad serie blir det extra spännande för läsaren att lösa gåtan.


Bokomslag: 21 sanna deckargåtor"21 sanna deckargåtor" av Bengt Fredriksson och Andreas Palmaer. Alla åldrar

Är du bra på att hitta ledtrådar och lägga saker på minnet? För att lösa dessa gåtor, som har hänt på riktigt, är det bra om du har äkta detektivskills. Här får du ta del av olika fall hämtade från verkligheten, som helikopterrånet i Stockholm 2009. 

Förstoringsglas med text Deckare

Vad är en deckare?

Deckare är ett gemensamt namn på bok eller film som handlar om hur modiga och duktiga personer löser olika svårlösta brott och mysterium. Det kan vara allt från stölder, rån, försvunna eller kidnappade personer, till mord.

Fler boktips för dig mellan 9-12 år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken! Då hittar du också flera tips på böcker.

Bokomslag: Gastens ödeBokomslag: Dagboken i ödehusetBokomslag: SkarvenBokomslag Tommy och Flisen, del 1: Inbrott i skolanBokomslag: DjuretBokomslag: DiamantkungenBokomslag: SplejBokomslag: Döden i SkuggmyraBokomslag: FalafelflickornaBokomslag Kod MesinaBokomslag: SUB ROSABokomslag: MordönBokomslag: Det övergivna husetBokomslag: Detektivens handbok

Ungdomsböcker

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken! Då hittar du också flera tips på böcker.

Bokomslag: Oktober är den kallaste månadenBokomslag: När hundarna kommerBokomslag: BergtagenBokomslag: En farlig vän Bokomslag: Huset vid havet  Bokomslag: Sökaren

Fler boktips för dig 6-9 år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken! Då hittar du också flera tips på böcker.

Bokomslag: KronanBokomslag CirkusdeckarnaBokomslaget: LasseMajas detektivbyrå DetktivmysterietBokomslag: Mysterieklubben och bankrånarnaBokomslag: Kalle Skavank Branden vid SöderbysjönBokomslag: Den stora bankbluffenBokomslag: Zilla Vem är tjuven?Bokomslag: Dillstaligan PoolkuppenBokomslag: Tre tjejer: Det mystiska husetBokomslag: Hemliga trean MaskeradmysterietBokomslag: Skoldeckarna

Tema Deckare

Allt du behöver veta om kluriga fall och deckarmysterier

 

Hur skriver man en deckare? Och vilka är de bästa böckerna? Här kan du hitta allt du vill veta om kluriga mysterier.

Läs mer om deckare

Vad vill du läsa om?

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter vilken genre eller intressen du vill läsa om.

Hitta boktips här

Affisch med bokomslag för deckare. 2021Affisch med omslag för deckare 2021

Affisch 6-9

Affisch 9-12

 


Affischer att skriva ut

 

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

-1