Hoppa direkt till innehåll

Svart bok med kedja runt sig och hänglås

Tips på böcker skrivna som dagböcker

 

"Kära dagbok, i dag hände en superspännande grej, lova att inte skvallra för nån!" Har du skrivit dagbok någon gång? Där kan du skriva dina riktigt hemligaste hemlisar - men bäst att du sätter ett lås på den så ingen annan kan läsa! Här har vi samlat andra dagböcker, både roliga, pinsamma och allvarliga. 

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek maj 2021

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Dagbok för alla mina fans: Gregs bravader"Dagbok för alla mina fans" av Jeff Kinney. 9-12 år

Greg är helt övertygad att han snart kommer att bli både rik och berömd. Synd bara att han först måste traggla sig i genom skolan. När hans mamma föreslår att Greg ska skriva dagbok tycker Greg att det är en bra idé. Nu kommer han att slippa slösa tid på att berätta om tråkiga liv för framtida fans. Alla kommer att bli så imponerade av hans smarta planer, att han är så bra på datorspel och helt grym på att rita serier.

Det finns flera delar om Greg.


Bokomslag: Jättehemligt"Jättehemligt" av Barbro Lindgren. 9-12 år

Barbro är 10 år gammal och skriver hemligheter i sin dagbok som absolut inte mamma eller bästa vännen Ingrid får läsa. Barbro skriver om allt som händer i skolan men också om stora frågor som döden, kärlek och när man måste sluta leka med dockor.

Det finns två till delar: "Världshemligt" och "Bladen brinner".


Bokomslag: Elva år på jorden. Lisa Bengtssons memoarer"Elva år på jorden - Lisa Bengtssons memoarer" av Lotta Olsson. 9-12 år.

Lisa skriver sina memoarer fast hon bara är 11 år. Hon gillar verkligen att skriva, speciellt rimmade dikter. Slöjd älskar hon däremot inte alls - kanske för att läraren inte tror att hon kan. Ändå ska alla få ihop nåt till höstbasaren. Lisa sliter men det vill sig inte. Hon söker tröst hos mormor som bara säger "Ge dig till tåls". Vad menar hon med det? Lisa har också ett annat mysterium att lösa. Var har storasyster Jenny egentligen varit?

Det finns flera delar om Lisa.


Bokomslag: Berts dagbok

"Berts dagbok" av Anders Jacobsson och Sören Olsson. 9-12 år. 

"Jag heter Bert. Amen. Bert Ljung gör någonting som är absolut förbjudet för killar. Han skriver dagbok... " Bert och hans vänner spelar i ett band och hamnar i pinsamma händelser. Och just det, det enda Bert tänker på är tjejer.

Det finns flera delar om Bert.  


Bokomslag: Nikkis dagbok #1"Nikkis dagbok #1: Berättelser från ett (INTE SÅ) fantastiskt liv" av Rachel Renée Russell. 9-12 år

Nikki har råkat få ett stipendium till en hemsk snobbskola. Hennes oförstående föräldrar tycker det är toppen. Fattar dom inte att man inte kan gå där i totalt ocoola kläder och utan den senaste mobilen?
Den populärasta (och taskigasta) på skolan är MacKenzie. En liten del av Nikki vill gärna bli bästis med henne. Och alla andra delar av henne vill lära känna Brandon – tänk att han fotade henne när hon dissekerade en groda!

Det finns flera delar om Nikki.


Bokomslag: Den här sommaren kan bli min död"Den här sommaren kan bli min död" av Malin Stehn. 9-12 år.

En sommar kvar - sedan är det dags för högstadiet. Tills dess vill Fanny bli en annan människa - inte så orolig, positivare och framför allt vill hon ha pojkvän och bli kysst. Hon gör en lista och börjar beta av den. Överst står Köpa bindor av ICA-Pelle. Uuuh, jobbigt redan där. Hur ska det då gå med resten av listan?


Bokomslag: Mitt klimatkatastrofala liv"Mitt klimatkatastrofala liv" av Saci Lloyd. 12+ år

Året är 2015 och miljöförstöringen av världen är ett faktum. England har infört ransoneringskort på koldioxid. Lauras liv är förstört! I sin dagbok skriver hon om ilskan över korten, om irritationen över storasystern som inte bryr sig om att spara poäng och om svårigheter i skolan. Men där finns även vännerna i bandet och den nya, snygga grannen.

Fler dagbokstips till som är 9+ år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Vita lögner, röda hjärtanBokomslag: Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster Världens bästa gäng - Kaos i köket. Det finns tre böcker i serienJakten på den perfekta luggenBara vara JojoTom Gates fantastiska värld - första delen i en serieBokomslag: Mira


Fler tips till dig mellan 6-9 år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: En ettas dagbokTusen tips till en fegis

 

Ungdomsböcker

Omslag Mitt värsta år Omslag Rälständer och lösgommarOmslag BlodvittringTonårstjejens dagbokAnne franks dagbok (Lättläst)

Loading....

Vad vill du läsa om?

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter vilken genre eller intressen du vill läsa om.

Hitta boktips här

-1