Hoppa direkt till innehåll

Klicka här för att få massa med boktips i olika genre

Du har rätt att känna dig säker och trygg

Ingen får göra dig illa. Om du blir illa behandlad ska du kunna få stöd och hjälp. Är du flykting ska du känna dig säker och trygg och myndigheterna ska ta hänsyn till dina rättigheter.

Din familj har det största ansvaret för att du ska ha det bra och känna dig trygg. Om din mamma och pappa inte bor tillsammans har du ändå rätt att vara med båda.

Boktips om att känna sig säker och trygg

 

MatildaMatilda av Roald Dahl

Föräldrar brukar tycka om när deras barn är snälla. Men i Matildas familj är allt tvärtom. Ju duktigare hon är desto ilsknare blir de. Man skulle nästan tro att de hatar henne. Hon flyr undan familjen och läser böcker i stället. En dag upptäcker hon att hon har övernaturliga krafter.


Pia Perssons handbok i överlevnad av Charlotte Hage

Pia Perssons mamma skriker till köksväggen. Pia är 11 år och har brunt hår. Tillsammans med Mustafa och Alice skriver hon Handbok i överlevnad. Det är en bok för alla barn som behöver överleva - varför vet var och en bäst själv. Och medan de arbetar på boken börjar de prata om sånt som vuxna inte vill prata om. Men det spelar ingen roll om man vägrar prata om svåra saker - de försvinner inte för det. Det vet Pia. 


Minoo och vinterskeppetMinoo och vinterskeppet av Anna Ehring

På hallgolvet ligger en dag brevet från Migrationsverket. Där finns beslutet om Minoos familj ska få stanna i Sverige eller inte. Minoo har oroat sig för innehållet så länge att hon inte kan tänka klart. Hon tar sin lillebror Mirzas hand och springer till hamnen som är mörk och ödslig. Rätt som det är upptäcker Minoo att Mirza smugit ombord på ett fartyg som är på väg att lägga ut. Hon hinner precis ombord. Vad gör de nu och vart är de på väg?


Alex Dogboy av Monika Zak

När Alex är sex år flyttar hans mamma till Los Angeles med alla barnen utom Alex. »Du får inte följa med«, säger hon. Snart sticker också Alex pappa. Alex blir ett gatubarn i Honduras och lever med sin hund men överallt finns grymma människor. Bara några är vänliga. Det är ett fruktansvärt liv och hur ska Alex överleva?


DumpadDumpad av Per Brinkemo och Ahmed Hassan Ali

Det här är den sanna berättelsen om pojken Ahmed, en svensk invandrarpojke, som dumpades av sina föräldrar i Somalia i Afrika.

Ahmed och hans mamma åker till hemlandet Somalia för att besöka några släktingar men Ahmed överges av mamma hos några vänner till familjen. När Ahmed inser att han blivit dumpad i Somalia, börjar han göra upp planer för hur han ska kunna ta sig tillbaka till Sverige och Sollentuna.Det blir en kamp på liv och död.

 

Adress okändAdress okänd av Susin Nielsen

Felix är tretton år och bor med sin mamma i en husbil. Det är lite trixigt med hygienen och ibland med sömnen. Och hur gör man när en kompis vill följa med hem? Men Felix har en plan för hur de ska få pengar till en lägenhet. Allt som behövs är en frågesport och lite tur. Tävlingen börjar bra, men det blir ändå inte riktigt som Felix tänkt.


Medan mamma sover av Ingrid Olsson

Idas mamma är läkare och på ytan är allt bra, men Idas mamma dricker. Hennes ögon får då en ogenomtränglig hinna som gör att Ida inte kan nå henne. När Ida fyllt 14 år får hon nog. Hon slår till sin mamma ordentligt och hon skriker på hjälp. Många ungdomar har föräldrar som dricker för mycket. Men det finns hjälp att få.


Alice varannan vecka av Bo R Holmgren

Varannan vecka bor Alice och Hjalmar ihop. När Alice berättar att deras föräldrar kanske ska flytta isär får Hjalmar panik. Han har hört att den andra skilsmässan är tuffare än den första och dessutom kanske han förlorar Alice för alltid. Alice har blivit viktig i Hjalmars liv. Han drömmer om att de skall gifta sig när de blir vuxna. Han hoppas att Alice också vill det.

 

Till Barnkonventionens startsida

Vara säker och trygg

Barnens hjälptelefon (BRIS)

Ring 116 111 om allt som känns svårt. Inget problem är för stort eller för litet. Till exempel om du är ensam, rädd, ledsen eller bara behöver prata med någon vuxen. Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt.

 

Brismejlen och Brischatten

Här kan du mejla, chatta och ställa frågor som rör dig personligen. Du kan också läsa vanliga svar på frågor om till exempel sex, mobbning och skilsmässor och svar på frågor till juristen.

 

För dig som är ung

Rädda barnens samlade webbplatser för unga. Här kan du läsa och diskutera olika frågor som berör dig.

 

Jag  vill veta - allt om dina rättigheter vid brott.

Har någon slagit dig, hotat dig, mobbat dig eller tagit dina saker? Det finns hjälp!


Problem i familjen?

Bufff

Hjälp till barn och ungdomar vars föräldrar är eller har varit i fängelse.

 

Kuling 

En samlingsplats för dig som lever med en psykiskt sjuk förälder.

 

Majblomman

En organisation som jobbar för att barn och ungdomar ska få det bättre i Sverige och att de som är fattiga får extra hjälp.

 

Kriminalvådens barnsidor 

Information till dig som har en pappa eller mamma som sitter i häkte, fängelse eller har fotboja.

-1