Hoppa direkt till innehåll

Klicka här för att få massa med boktips i olika genre

Artikel 8: Barn har rätt till sin identitet

 

Ingen annan är som du. Du har rätt att vara den du är. Det är du som bestämmer över din kropp, dina känslor och dina tankar.
Är du adopterad får du precis samma rättigheter som ett barn som är fött i familjen. Alla barn har rätt till ett förnamn och ett efternamn.
Hur gammal du är påverkar vilka skyldigheter och rättigheter du ha, till exempel när du får börja arbeta.

Till Barnkonventionens startsida

Lästips om att bara vara den du är

 

FamiljebokenDu är grymDu äger! Självkänsla för ungaHaj-JennySaga sanningGodnattsagor för rebelltjejerSagor för pojkar som vågar vara annorlundaSkarvenPå mitt sättOlivia för alltid 

Länktips

 

Åldersgränser - vilka rättigheter och skyldigheter har jag vid olika åldrar? (Barnombudsmannen)

Vardagsjuridik för unga Ta kontroll över ditt liv (innan någon annan gör det) kan du läsa mer om åldersgränser. Det handlar också om ifall man köper något som går sönder, om vilka lagar som gäller på nätet, hur mycket ens föräldrar bestämmer över en, hur en rättegång går till, hur det funkar med straff för unga, vilka regler som gäller i skolan, vad som gäller om man vill jobba och tjäna egna pengar fast man är under 18, om körkort, mopeder och bilar, när man blir straffmyndig, vad som händer om man blir utsatt för ett brott, vem som egentligen är straffskyldig och mycket, mycket mer.

Vardagsjuridik för unga Ta kontroll över ditt liv (innan någon annan gör det)

-1