Hoppa direkt till innehåll

Klicka här för att få massa med boktips i olika genre

Artikel 12: Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

 

De som bestämmer om sådant som rör dig ska tänka på vad som är bäst för dig. Du har rätt att säga vad du tycker. Vuxna måste lyssna på din åsikt. 

Du ska också ha rätt till inflytande över ditt liv. Inte bara i familjen eller i skolan, utan också där du bor eller går i skolan.

Lästips om att ha rätt att tycka vad man vill


Iskompisar. Ett oslagbart gängIskompisar. Ett oslagbart gäng av Linda Skugge

Helt otroligt! Konståkarna får inte vara i ishallen längre utan måste åka till grannkommunen. Det kommer aldrig att funka för Vendela. Hon måste passa småsyskonen och hjälpa mamma som väntar barn och inte får anstränga sig. Nu skulle hon behöva bästisen Jasmine. Men hon tränar redan i en annan grupp och svarar inte på sms. Har hon glömt bort Vendela? Tur hon har kompisarna Saga och Sasha som ställer upp när det riktigt krisar sig för Vendela.


Typiskt Cassidy

Typiskt Cassidy. Stjärnreporter (eller?) av Tamsyn Murray

I Cassidys skola får tjejer inte ha långbyxor. Sjukt dumt! Cassidy skriver en e-petition som kräver ändring på den regeln. Om en e-petition får 100 000 underskrifter måste den debatteras i riksdagen. SÅ många underskrifter blir svårt att få - men petitionen gör att hon får uppdrag att skriva för skolans tidning! Kanske hon då kan ta reda på vem som skriver på den elaka skvallerbloggen om skolan!


Athena Stålkastare tack!Athena del 2. Strålkastare tack

Nu i sexan är det mycket som snurrar: läxor, en massa snack om betyg och allt fix inför den traditionella luciashowen. 
Rädda Jorden-klubben är också on fire, och nu vill de ändra skolans köttfria måndagar till KÖTTMÅNDAGAR! Ja, att det bara serveras kött på måndagar alltså, och vegetariskt alla andra dagar. Genialt, tycker de själva!


Tusen gånger starkareTusen gånger starkare av Christina Herrström

"Ni tjejer är så passiva, ni behöver ta mer plats", säger lärarna. Vadå, de är väl en helt vanlig klass? Med gapiga men charmiga killar, och med den sexiga Mimi i spetsen för tjejernas innegäng. Men i nian kommer Saga till klassen. Hon sätter fingret på ojämlikheterna. Och med det utmanar hon inte bara killarna utan också de hycklande lärarna, som i alla år har låtit killarna ta det största utrymmet. Det blir ett omskakande läsår för alla.


Rebellens nybörjarbokRebellens nybörjarbok - konsten att låta tillsammans av Kajsa Bornedal

Det här är en bok laddad av ord som ska höras. Som ska ropas, ta plats, störa och påverka. Det är slagord fyllda av ilska, glädje och förtröstan. Här ställs du öga mot öga med dagens utmaningar och gårdagens stridsrop. En sporre för dig som vill kämpa för det som är viktigt och en inbjudan till samtal om politik och engagemang för blivande förkämpar och deras vuxna.

 

 

Bilderböcker 

Annalisa och skräpmonstretAnnalisa och skräpmonstret av Angeli Sjöström Hederberg och Caroline Sellstone

Annalisa kan inte sova. Tankarna myllrar som myror när hon tänker på allt skräp hon sett i skogen. Och inte blir det bättre av att det morrar under sängen. Vad är det som gömmer sig där i mörkret? Och hur ska Annalisa få det att försvinna?
Annalisa skriver till stadsministern.


Lilla Na och djurkuppenLilla Na och djurkuppen av Milena Bergqvist

Lilla Na älskar djur. Hon tycker mer om dem än om människor. Och en dag bestämmer hon sig för att göra något åt djur som far illa. Verkligen GÖRA något.


Dom som bestämmerDom som bestämmer av Lisen Adbåge

Det finns dom som bestämmer och dom som inte får vara med. På gården bestämmer dom som bestämmer att några inte får vara med. Stick! säger dom. Så dom som inte får vara med gungar istället. Det är så roligt att dom nästan trillar av. Så kommer dom som bestämmer igen och gapar och bestämmer. Gå härifrån! Så där är det hela tiden. Ända tills fotbollen kommer fram. Nu behövs alla, men man kan säga NEJ!


Bosse & Bella och trumpna DonaldBosse & Bella och trumpna Donald av Måns Gahrton och Amanda Eriksson

Bredvid lekparken, dit Bosse och Bella brukar gå, ligger vita huset. Där har en pojke som heter Donald flyttat in. Han ska börja på deras förskola. Donald inte bara ser arg ut, han är det också. Han vill inte sjunga eller leka med de andra barnen och han vill inte att småbarnen ska få låna storbarnens leksaker. Han bygger en mur i dörröppningen, av stolar, kuddar och mattor. Han vill bestämma allt. Hela tiden.


DiktatornDiktatorn av Ulf Stark och Linda Bondestam

En diktator är en som bestämmer nästan hela tiden. En diktator tänker mest på sig själv. Kan man verkligen bestämma allting? Kan man bestämma att någon måste vara ens vän? För att få en vän måste man vara en vän. Annars bli man väldigt ensam.


 

Länktips

 

SVEA - Sveriges elevrådsorganisation

-1