Hoppa direkt till innehåll

Klicka här för att få massa med boktips i olika genre

Artikel 2: Alla barn har samma rättigheter och lika värde

 

Ingen annan är som du. Du och alla andra barn och unga ska respekteras. Det spelar ingen roll vad du har för familj, vilket land du kommer ifrån, vilket språk du talar, vad du tror på, om du är tjej eller kille, vem du blir kär i eller om du har något funktionshinder.

Lika som bär

Lika som bär av Pernilla Stalfelt

Vilken tur att alla människor inte är lika. Då skulle alla tycka om samma sorts glass och den skulle alltid vara slut i kiosken. Lika som bär är ursprungligen skriven på uppdrag av Utbildningsdepartementet. Den handlar om likheter och olikheter mellan människor. 


Vem är du?

Vem är du? av Pernilla Stalfelt

Att vara en tolerant person är bra. Det betyder att man tål att andra människor är annorlunda än en själv. Man förstår att alla faktiskt har sina små egenheter. Kanske tycker man till och med att olikheterna är spännande. Att vara tolerant gör livet lite gladare. Men kan man tåla vad som helst? Är det okej att gå och handla i bara kalsongerna? 


Jordgubbsbarnen Jordgubbsbarnen av Sara Olausson

Maria och hennes bror Gabriel bor i ett land nära oss. Familjen har inte mycket pengar, men de har det bra i byn de bor i. Om bara inte torkan hade slagit till, om bara inte Gabriel ramlat ner från taket, om bara inte sjukhusräkningen varit så dyr ... Till slut har familjen inget val. Marias och Gabriels föräldrar lämnar sina barn och beger sig till Sverige, ett konstigt land i norr. Där ska de plocka jordgubbar stora som äpplen och tjäna pengar så att familjen aldrig mer behöver oroa sig för någonting.


Milos flykt

Milos flykt av Åsa Storck

Milos familj har flytt sitt hemland och gömmer sig på olika ställen i Sverige. Hotet att tvingas återvända till hemlandet hänger över dem. Milo längtar efter kompisar, men han får inte gå ut. En dag smyger han iväg, fastän han vet att det är farligt.


Bokomslag: Katitzi del 1 och Katitzi och Swing del 2Böckerna om Katitizi av Katarina Taikon. Alla åldrar

Sjuåriga Katitzi växte upp i Sverige för inte alltför länge sedan, och var som vilket annat barn som helst. Hon lekte med sina syskon och med sin hund. Men ändå fick hon inte gå i skolan, inte bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats. Hennes familj och hon bodde i ett tältläger som de måste flytta hela tiden. Ingen ville ha dem på sin mark bara för att hennes familj tillhörde folkgruppen romer.


Bokomslag: Antirasistisk handbokAntirasistisk handbok av Patrick Konde och Tiffany Jewell. 12+ år

I 20 kapitel med sanna berättelser beskriver Tiffany Jewell hur rasismen i samhället fungerar, hur vi upptäcker den i vår vardag och hur vi som antirasister kan göra motstånd. Här finns verktygen för att skapa förändring och motverka rasism – även den dolda vardagsrasismen.

 

Bokomslag: Barn som förändrat världenBarn som förändrat världen av Jenny Strömstedt. 9-12 år

Här får du läsa om sjutton coola barn och ungdomar som på olika sätt har gjort världen till en bättre plats. Förstås är Greta Thunberg en av dom som verkligen påverkat politiker över hela världen. En annan är Muzoon Almellehan som gick runt i flyktingläger för att övertala föräldrar att låta sina döttrar gå i skolan i stället för att gifta sig.


Haj-JennyHaj-Jenny av Lisa Lundmark

Alla vill faktiskt inte prata högt och hela tiden! Jenny vill inte. Bara Amina tjatar inte om att Jenny ska prata. Tillsammans kan de sitta i timmar. Amina ritar och Jenny läser. Jenny kan en massa. Till exempel om hajar. Ibland känner hon sig som en haj. Dom är också tysta. Om man inte pratar så mycket ser man saker istället, sånt som ingen annan ser. Det är tur det!


Lisbeth och sambakungenLisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson

Lisbet bor hos sin farmor Sambakungen. Farmor är bra på knäppa tävlingar och hemliga agentuppdrag och hon älskar geléhallon. Farmor är rolig att vara med men ibland tänker Lisbet att det vore kul med en vanlig kompis, en i hennes egen ålder, och att få gå i skolan. Det tycker inte farmor och försöker gömma undan välkommen-till-skolan-kortet. För börjar man skolan blir det inga mer somrar, bara sommarlov, säger hon. Då gäller det att ha så skoj det bara går innan hösten kommer och skolan börjar. Och det har dom - Lisbet och Sambakungen!


Jag är jagJag är jag av Emma Adbåge

Mickan går i tvåan. I skolan ska dom spela pjäs, och då kan man bli så nervös att man spyr. Elaka mattanten Katla skrämmer barn. Och klassens akvariefiskar försvinner spårlöst. I trean finns Gela som är jättestor och jättejobbig, typiskt att hon vill vara med Mickan.


Modigt med Vilma och LoppanModigt med Vilma och Loppan av Anneli Khayati (Lätt att läsa)

Vilma har många kompisar. Men Loppan är hennes allra bästa vän. Dom hittar alltid på roliga saker tillsammans. En dag när Vilma och Loppan sparkar fotboll hamnar bollen hos den sura tant Sturesson. Vågar de hämta den? Tur att Vilmas rullstol går så fort! 


Barnens i LyckeskolanBarnen i Lyckeskolan Vem är kär i Abel Svensson av Ebba Berg & Carls Flint (Lätt att läsa) 

Abel tänker så det nästan knakar. Själv vet han vilka han är kär i. Men är det någon som är kär i honom? 
Abels mamma söker på nätet och får veta hur många ägg man ska ha i degen. Abel söker han också. Men nätet kan inte svara på om någon är kär i Abel. Men så får han en annan idé!


Konstiga djurKonstiga djur av Lotta Olsson & Maria Nilsson Thore

Jättemyrsloken är konstig, alltid annorlunda än alla andra. Tillsammans med Näbbmusen ordnar han en tävling: Vilket är det konstigaste djuret i hela världen? Jättemyrsloken är säker på att vinna första pris. Inte visste han att jorden var full av så många vanliga och ovanliga djur. Vem är egentligen normal?

 


De fem skavankernaDe fem skavankerna av Beatrice Alemanga

Den första var hålig, den andra var hopvikt, den tredje var mjuk, alltid trött och somnade jämt. Den fjärde var upp och ner och den femte… var knasig från topp till tå. En riktig knasboll. En katastrof! De bodde i ett stort rangligt hus och pratade dagarna långa om vem av dem som är den allra värsta. Det tyckte skavankerna var väldigt roligt. En dag kommer en vacker, välformad, ståtlig, rak och helt perfekt figur på besök. Figuren vill styra upp, hitta på något, ett projekt. Hitta en lösning på skavankernas problem... 

 

Länktips

 

Flicka.nu (Rädda Barnen) Denna sida vänder sig till dig som känner konflikt mellan vad du själv vill göra med ditt liv och vilka planer dina föräldrar har för din framtid.

Utanpapper.nu (Rädda barnen) Lever du i Sverige utan papper och vill veta mer om vad du har rätt till? På den här hemsidan finns information om regler som gäller för barn som inte har uppehållstillstånd i Sverige.

-1