Hoppa direkt till innehåll

Boktips för dig som vill veta mer om Barnkonventionen, artikel 31:

Barn har rätt till lek, vila och fritid

 

Du har rätt att få göra saker du tycker är roliga på din fritid. Till exempel att leka, måla, lyssna på musik, se film eller gå på teater.

Har du ett funktionshinder ska du få samma möjlighet att delta precis som alla andra.

Till Barnkonventionens startsida

Iskompisar. Ett oslagbart gängIskompisar. Ett oslagbart gäng av Linda Skugge

Helt otroligt! Konståkarna får inte vara i ishallen längre utan måste åka till grannkommunen. Det kommer aldrig att funka för Vendela. Hon måste passa småsyskonen och hjälpa mamma som väntar barn och inte får anstränga sig. Nu skulle hon behöva bästisen Jasmine. Men hon tränar redan i en annan grupp och svarar inte på sms. Har hon glömt bort Vendela? Tur hon har kompisarna Saga och Sasha som ställer upp när det riktigt krisar sig för Vendela.


Street av Eva Susso (Dansfabriken 1)

Melina och Marko är kompisar. De bor i Bredäng. Marko är en machokille, men Melina drar sig inte för att påpeka hans brister. Tillsammans dansar de street. Det betyder nästan allt för dem. När Rafael dyker upp blir Melina förälskad. Hon vill inte berätta det för Marko och hon vet inte riktigt hur hon skall närma sig Rafael. På en fest träffar Marko två tjejer ifrån den "finare" förorten och Marko drömmer om Olga, den ena tjejen, men hurdan är hon egentligen? Är det någon som Marko verkligen tycker om?
Första delen i en trilogi, den fortsättes av Funk och Break.


Ramla tusen gånger av Ylva Wallin

Gretas kompisar har anmält sig till fotbollsskolan på sommarlovet. Greta vill hellre åka på friidrottsläger som de gjorde förra sommaren, men hon vill helst av allt vara tillsammans med sina kompisar. Med viss tvekan anmäler hon sig till fotbollen. De vuxna säger att det är lek, men Greta tycker att många spelar som om det gällde livet. Dessutom känner hon att hon inte kan, och säkert aldrig kan lära sig?


Bellas band av Tomas Dömstedt

Hemma i garaget sitter Bella och trummar och slår. Plötsligt finns melodin där.Och texten.En rocklåt. Nu måste Bella bara göra det hon länge velat helst av allt: Hitta en elgitarrist, en basist, en sångare och bilda ett rockband. När musik är som bäst, då kommer alla känslor på samma gång. Sorg och glädje. Då känns det precis som när man är kär. Kär i Isak. Så är det för Bella. Men kommer "Bellas band" att kunna tävla med "Bad taste" på discot?


ParkourParkour av Maria Frensborg 

Parkour går ut på att ta sig förbi hinder och förflytta sig från en plats till en annan. I "Parkour" får du lära dig de grundläggande rörelser (rollar, vaults, hopp), viktiga saker man behöver tänka på och hur du kan hitta bra ställen att öva på. Du tävlar inte mot någon utan utmanar hela tiden dig själv. Vad klarar du av att göra? Kan du klättra och hålla balansen? Hur smidig kan du bli? Det finns inga regler, inga rätt eller fel. Parkour är ett kul sätt att hålla igång och få bättre kroppskontroll. Och det enda du behöver är sköna kläder, bra skor och någonstans att vara.

Länktips

 

Digifritids Rädda Barnens sajt till dig som är barn för att hitta fritidskul att göra på nätet.

Nyfiken på att prova på en sport? På Riksidrottsförbundets hemsida kan du läsa om olika sporter och se om det finns föreningar där du bor.

Vad gör en scout? Läs mer på Scoutförbundets hemsida.

I många kommuner finns en kulturskola  där man kan lära sig spela ett instrument, dansa och andra kulturaktiviteter. Sök på kulturskola på din kommuns hemsida eller fråga din lärare.

Idag firar vi dig på Barnkonventionen

Allt du behöver veta om Barnkonventionen

 

20 november varje år är Barnkonventionens dag. Det är FN:s konvention om barns rättigheter. Den betyder att alla vuxna måste se till att alla barn i världen har rätt till att må bra. Lär dig mer om Barnkonventionen och få en massa boktips. 

Om Barnkonventionen

-1