Hoppa direkt till innehåll

Pappersfigur med ett barn som läser och ligger i en bok

Böcker om barns rättigheter och barnkonventionen

 

Har du hört talas om barnkonventionen? Enligt lag har du som är barn rättigheter som alla vuxna måste följa. Här vill vi tipsa dig om böcker som handlar om dig och dina rättigheter.

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek, mars 2022

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Du har rätt. (2020)"Du har rätt!" av Matilda Westerman och Jason Diakité

I den här boken får du fakta om FN och om barnkonventionen. Du får också lära dig mer om dina rättigheter och hur du kan engagera dig i viktiga frågor i samhället.


Bokomslag: Malala - Flickan som stod upp för rätten att gå i skolan och förändrade världen"Malala: Flickan som stod upp för rätten att gå i skolan och förändrade världen" av Malala Yosafzai och Patricia McCormick

Malala Yousafzai var bara tio år när talibanerna tog kontroll över Pakistan. De sa att musik var ett brott och att flickor inte fick gå till skolan. Malala kämpade för sin rätt att få utbildning och 2012 dog hon nästan på grund av sin kamp. Hon blev skjuten rakt i ansiktet på bussen på väg hem från skolan. Inte ens då slutade hon kämpa och 2018 fick hon som yngst i världen Nobels fredspris.


Bokomslag: Aldrig backa

"Aldrig backa" av Cina Friedner 

Lydia är inte ihop med Ivan, men något finns där. Men efter ett bråk på fotbollsplanen och ett meddelande från killarna får tjejerna i klassen nog. Varför ska killarna alltid få göra som dom vill, bara för att dom är många fler och skriker högst? Ingen ska få kalla det platta brännbollsracket tjejracket och killarna får faktiskt inte tränga sej i matkön. Det är slut på det nu!


Bokomslag: Alex Dogboy"Alex Dogboy" av Monica Zak

När Alex är sex år flyttar hans mamma till Los Angeles med alla barnen utom Alex. »Du får inte följa med«, säger hon. Snart sticker också Alex pappa. Alex blir ett gatubarn i Honduras och lever med sin hund, men överallt finns grymma människor. Bara några är vänliga. Det är ett fruktansvärt liv och hur kan Alex överleva?


Bokomslag: Om jag får stanna"Om jag får stanna" av Kajsa Gordan

Ilona och hennes familj måste gömma sig i Sverige trots att hon har varit i landet i många år. Hennes familj har flytt till Sverige och bor i ett kloster tillsammans med flera andra familjer. När som helst kan polisen komma och säga att de måste resa tillbaka till kriget. Därför får inte Ilona vara med i skolkatalogen, det får inte synas att hon går på Ängkärrsskolan som alla andra.

Vill du läsa fler böcker om dina rättigheter? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Faktaböcker

Alla har rätt. 2008Bokomslag: Fakta om barnkonventionenBokomslag: Koll på barnkonventionenBokomslag: Ska det kännas så här?Bokomslag: Sagor för barn som vågar vara annorlundaBokomslag: Barn som förändrat världen


Kapitelböcker 9-12 år

Bokomslag: Katitzi del 1 och Katitzi och Swing del 2Bokomslag: TulpanpojkenBokomslag: Min vän SkugganJordgubbsbarnen Bokomslag: GeorgeBokomlsag: Tusen gånger starkareBrorsan är kungBokomslag: Fat danceBokomslag: Pia Perssons handbok i överlevnad

Monica Zak

Monica Zak skriver om barn från hela världen

 

Vår faktatext om Monica Zak är en av Barnens biblioteks mest lästa författarpresentationer. Hon har skrivit många böcker om barn i världen - barn som har funnits på riktigt.

Läs mer om Monica

...

Vad kan du om barnkonventionen?

 

Gör vårt quiz och testa dina kunskaper om barnkonventionen.

Till quizet

...

Tips på böcker i regnbågens alla färger

 

Regnbågsflaggan står för alla människors lika rättigheter att få tycka om vem hen vill och vara sig själv. Här hittar du böcker där alla har ett gemensamt tema - hbtqi.

Hitta boktips med hbtqi-tema

Boktipsaffisch med bokomslag och texten BarnkonventionenOmslag för frågepromenad

 

 


Affischer och material att skriva ut

Affisch om barnkonventionen att ladda ner (pdf 4MB) 

Quiz om barnkonventionen att ladda ner (pdf 6MB)

Diplom till quizet (pdf >1MB)

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

...

Böcker för dig som vill veta mer om demokrati

 

Idag tycker vi det är självklart att alla över 18 år ska få rösta när vi har val, men så har det inte alltid varit. Demokratin i Sverige har funnits i lite mer än 100 år och vi firar med boktips. 

Hitta boktips om demokrati

-1