Hoppa direkt till innehåll

En kopp varm choklad på en vit duk med ljusslingor

Snart är det julafton - här är julböckerna du kan räkna ner dagarna med

 

Visst är det något speciellt med att läsa böcker som handlar om julen? Vi hjälper dig att räkna ner dagarna med en massa boktips som du kan läsa tillsammans varje dag eller på egen hand med en filt och varm choklad. Vi har samlat en massa mysiga, roliga och spännande julböcker för alla åldrar.

Text: Barnens bibliotek, uppdaterad sida oktober 2021

Bokomslag: JulegrisenJulegrisen av J.K. Rowling. 6-9 år och äldre

Harry Potter-författaren har kommit ut med en julberättelse. Vi får lära känna sjuårige Jack som under julen blir av med sitt älskade gosedjur LG, Lilla Gis. Men mirakel sker och ett nytt gosedjur, Julegrisen, blir levande och tänker hjälpa Jack på en magisk resa för att leta reda på det försvunna gosedjuret.


Nattexpressen. 2020

Nattexpressen - en berättelse i 24 kapitel av Karin Erlandsson och Peter Bergting. 9-12 år

Varje december åker Danja med sin familj till mormor för att fira jul. Mormor bor i ett gammalt stationshus där tågen tidigare åkte förbi men inte nu längre. Danjas storasyster vill inte leka med henne längre och mormor verkar förvirrad. Vad är det för silvernyckel hon svamlar om? Men på natten kommer ett tåg in på stationen som Danja måste åka med - eller, var det bara en dröm? 


Spökhusets hemlighet. 2020. Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson. 9-12 år

Det är bara några dagar kvar till julafton. Storasyster Alba och hennes lillasyster Ellen är hos sin morbror Baltzar i Stjärndalen där en snöstorm håller på att dra in. En dag visar Baltzar ett gammal miniatyrhus som han har på vinden. Men det är något skumt med huset. Alba hör röster från det på nätterna, barnröster som talar om Samlaren som kidnappar barn runt julen. Barnen är tydligen alltid under 10 år. Som Albas lillasyster Ellen. En kuslig sträckläsarbok perfekt för kalla vinterdagar!


Bokomslag: Hemligheten i HelmersbrukHemligheten i Helmersbruk av Eva Frantz och Elin Sandström. 9-12 år

Det är december och tolvåriga Flora och hennes mamma har rest till den lilla staden Helmersbruk. Där hyr de en stuga som ligger alldeles bredvid en gammal herrgård. Medan Floras mamma skriver på sin nya bok får Flora upptäcka omgivningarna på egen hand. Ganska snart börjar mystiska saker hända. Vem är den märkliga pojken Egon som Flora möter i herrgårdens trädgård? De små porslinsfigurerna som Flora hittar här och där, vad betyder de? Och varför låter det som att vinden viskar? Flora får nysta upp en spännande historia som leder långt bak i tiden.

Boken är indelad i 24 kapitel.


Jennas andra.Dagbok för utvalda. Jennas andra av Pernilla Gesén. 9-12 år

Äntligen jullov! Skönt att slippa elaka Vanessa och hennes gäng ett tag. Jennas mamma är hemma från sin långa resa och Odjuret har fått sin första klubbspelning. Allt borde vara bra nu. Men mamma far runt och julstökar så alla blir urtrötta på henne. Särskilt när hon stoppar bandet från att öva för att det inte blir tillräcklig julstämning med metal. Stämningen hemma är inte den bästa. Tur Jenna har sina vänner och dessutom världens kanske bästa pappa.


TomtespeletTomtespelet av Arne Norlin. 9-12 år

- Vill du vara med i mitt spel? undrar Tomten. Klart Michael vill! Varje dag får han ett sms med en uppgift. Den som löser uppgiften bäst, på ett bra och kul sätt, kan vinna ett pris. Men när sms börjar trilla in blir Michael fundersam. Vissa uppgifter är enkla - som att baka pepparkakor. Men hur ska han lösa uppdraget att bygga en snögubbe när det inte finns nån snö eller fixa ett julbad? Och hur kan tomten veta HUR han lyckats. Varje kväll kommer det ett nytt sms som berättar på vilken plats Michael ligger. Det blir en annorlunda och faktiskt väldig rolig december!


Bokomslag I rosens mittI rosens mitt av Martin Widmark med bilder av Ola Skogäng. 9-12 år

Det är den sorgligaste julafton man kan tänka sig. Stefans mamma har tagit sitt eget liv. Stefan förstår inte varför, mamma var ju inte olycklig eller sjuk. Så hittar Stefan ett paket under julgranen. I paketet ligger ett förstoringsglas. Med det i handen går han på upptäcktsfärd. I ett brev från mamma ser han en pytteliten meddelande inskrivet i en ros. Så är jakten på fler ledtrådar igång. Tog mamma verkligen sitt eget liv eller ligger det något annat bakom? 
Full med bilder av serieskaparen Ola Skogäng. Kolla in bibliotekarien! Han är väldigt lik Martin Widmark själv.


Jakten på julenJulen är räddadJultomten och jag. 2018Jakten på julen, Julen är räddad och Jultomten och jag av Matt Haig. 9-12 år

   - Jag måste åka iväg, säger pappa, men bara två månader, sedan är jag tillbaka. Han har fått i uppdrag att leta reda på alvernas by. Tiden går och ingen pappa kommer tillbaka. Nikolas längtar så. Hans faster, som ska ta hand om honom är så hemsk så till slut ger sig Nikolas iväg. Han ska minsann hitta pappa. Norrut ska han, det vet han. Vägen är lång, det blir kallt och hans enda sällskap är en liten mus. Så möter han och hjälper en skadad ren. Renen låter honom rida på sin rygg. Allt längre och längre norrut. Ska han nånsin hitta pappa?

Del 2 och del 3 är fristående fortsättningar av Jakten på julen. Det betyder att du kan läsa dom i vilken ordning du vill.


Fler juliga tips

Bokomslag: Mysteriet i FrostköpingBokomslag: Benny blir galenMaja och jullovsmysterietBokomslag: Vintersport går bortBokomslag: Den gåtfulla önJakten på Julen


Kusliga julboktips

Bokomslag: Julens monsterSnöängeln

Ungdomsböcker att läsa under jullovet

 

Bokomslag: Snöstorm och kanelhjärtan - fyra juliga berättelserSnöstorm och kanelhjärtan - fyra juliga berättelser av Camilla Lagerqvist, Pernilla Gesén, Carina Berg Johansson och Jesper Tillberg

Fyra juliga noveller får du av fyra olika författare. Följ med April som ska hämta klänningen hon beställt. Men scootern går sönder på fjället. Eller Noel som har trillat, slagit i huvudet och minns inte riktigt var hemma är. Bara att han inte kan gå dit än. Träffa Daniel som vill tillbaka till sin pappa i Stockholm och "lånar" mammas bil. Men bilens gps leder honom in på konstiga småvägar. Eller Ellie som försöker fly sina mobbare eller Kalle som bara är på genomresa och träffar den mystiska, starka och underbara Tomara. Alla hamnar till slut på byns café.


Fler tips

Let it snowStrax före tolvslagetNyårsvandraren. 2020

Böcker att läsa tillsammans för alla åldrar

 

Vi har så roligt när det är jul - Astrid Lindgrens bästa julberättelser. 2020Vi har så roligt när det är jul av Astrid Lindgren

Vi får följa med hem till några av Astrids berättelser och fira jul tillsammans med Emil, Lotta, Madicken och alla barnen i Bullerbyn. Och vem vill inte följa med Pippi på julgransplundring? 

 

 


SnösysternSnösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato

Julian älskar julen och dessutom fyller han år på julafton! Men i år är ingenting som vanligt. Julian och hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni, och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul.
Men så träffar Julian Hedvig, som är full av konstiga ord och som förstår precis hur viktig julen är, och de blir snart vänner. Fast visst är det något som inte stämmer? Varför är Hedvig alltid ensam hemma? Vem är den mystiske mannen som smyger runt i hennes trädgård, och varför verkar det vara helt omöjligt att lära henne simma?
 


Bokomslag Kan doktor proktor rädda julen? Finns som ebok och ljudbok ocksåKan doktor proktor rädda julen? av Jo Nesbø 

Herr Trane har köpt julen av kungen! Så nu bestämmer han att alla som vill fira jul måste köpa julklappar för minst 10 000:-. Annars får man inte ens koka julgröt eller ha jullov! Det är ju helt galet! Äger ens kungen julen? Lise och Bulle och herr Proktor grubblar på detta och bestämmer sig för att leta reda på jultomten. Jultomten visar sig heta Stanislav och är inte alls intresserad av att vara jultomte. Ingen tror ju på jultomten längre och förresten finns det inga renar som kan flyga längre heller. Men hur ska det då bli jul för alla dom som inte har råd att köpa julklappar för 10 000? Kan Lise och Bulle och Doktor Proktor hjälpa till? Såklart dom kan!


Herr Fikonhatt och slottet Thoufve av Annelis Johansson

Wilhelms pappa visar stolt och glad den gamla teater han just köpt. Nu ska den rivas. Istället ska han bygga ett höghus där han kan ha kontor och göra mirakelpiller. Han har stor planer! Vad Wilhelms pappa inte vet är att det bor folk i teatern. Väldigt trevliga figurer faktiskt men också en mystisk Hedvig Eleonora som de verkar vara aningens rädda för. Om hon vaknar kan vad som helst hända! Nu hänger det på Wilhelm att stoppa sin pappa från att riva. Och det är bråttom för rivningen ska ske innan jul och det är redan december. Ska han lyckas?


Efterlysta: Harry Hansson och jag av Elin Lindell

Jördis bästa kompis åker till Kina över jullovet. Inte så kul, tycker Jördis. Ganska snart upptäcker Jördis att det är kul att vara med Harry. De spanar på Jördis knäppa granne och berättar också om sina hemligheter och funderingar för varandra. Harry tycker inte om sin pappas nya flickvän men Jördis har en idé om hur de skall bli av med henne. Julen närmar sig och Jördis lillebror Hjalmar börjar fundera över om tomten verkligen finns.


Fler tips

I väntan på julen. 2020Bokomslag: Lisbet och Sambakungen. En ful julNär Johan fick en liten kalv. (2020 nyutgåva)

Utmana vänner och familj i läsbingo

 

 

Utmana dina vänner, syskon, kusiner (eller kanske en vuxen!) om vem som först får läs-bingo! 

Klicka på bilden för en utskrivbar bild.

Faktaböcker och pyssel

 

Kreativa Karins jul för barnKreativa Karins jul för barn. 2016.

av Karin Andersson

För att komma i julstämning är det alltid en bra idé att pyssla! Kreativa Karin lär dig steg för steg att göra roliga och fina julpyssel. Visste du att du kan göra ett pepparkakshus av gamla mjölkkartonger?


 Fler tips

 

God jul, kakor, knäck och karamellerBokomslag Julpyssla tillsawmmans

Skolbibliotekarien Julia Karlsson presenterar sin julboksfavorit

 

Julia Karlsson, skolbibliotekarie Hammarkullsskolan

Skorstensjul
av Mårten Sandén och Lina Bodén

De tre barnen Stella, Mago och Issa kommer till Stockholms centralstation, på rymmen från ett barnhem. Det är den första december och de hoppas och väntar på att Magos pappa från Afrika ska komma och hämta dem. På centralen träffar de Lilla Haj, ett av alla skorstensbarn som bor någonstans på taken i staden. Hon ger dem någonstans att sova och tillsammans tar de sig an ett uppdrag; de måste hjälpa den gamle hemlöse mannen Niklasson med tovigt skägg att minnas vem han egentligen är. Och de har bara 24 dagar på sig, för sen är det julafton och då kan det vara försent...

Skorstensjul är en spännande julsaga med ett magiskt skimmer över sig. Lina Bodén illustrerar fantastiskt. Den handlar också om att längta efter ett tryggt hem och att få välja sin egen väg.

Julia Karlsson arbetar som skolbibliotekarie på Hammarkullsskolan i Göteborg.

Kapitelböcker du kan läsa själv 6-9 år

 

Julräddarna. 2020. Julräddarna. 2020 av Camilla Dahlson

På barnhemmet där Saga och hennes lillasyster Nora bor är livet inte alltid så lätt. Men snart är det jul, något som Nora har sett fram emot sedan september. Men när föreståndaren för barnhemmet blir sjuk kommer den stränga vikarien Berta. Hon ställer in allt julfirande och Saga och hennes vänner måste göra något. Kan de rädda julen?


En liten bok om kärlek. 2015 av Ulf Stark och Ida Björs

Ute i världen rasar ett stort krig som gör att Freds pappa inte kan vara hemma. Fred saknar sin pappa men försöker tänka på andra saker. Som Elsa. Den finaste och bästa flickan i klassen. 


Jul i Valleby. Oväntade julklappar. 2020.

Jul i Valleby. Oväntade julklappar. 2020 av Martin Widmark 

Vallebys suraste man heter Rune Andersson. Det enda han bryr sig om är sina frimärken. Men en vecka före jul hittar Lasse och Maja något värdefullt från Runes barndom...

Boken innehåller både berättelser och nya kluriga utmaningar på varje uppslag.


Cirkusdeckarna och julbocksmysteriet

Cirkusdeckarna och julbocksmysteriet. 2017 av Dan Höjer

Cirkus Pommery ska uppträda i Gävle över jul. Sedan många år finns det en julbock av halm på torget där. För det mesta brinner den upp långt innan julhelgen. Men detta år händer något mycket märkligt. En helikopter plockar upp bocken och bara efter några timmar lämnas den tillbaka med helikoptern igen. Varför? Samtidigt sker ett inbrott i slottet, fast inget verkar vara stulet och inbrottet tystas ner. Varför då? Många frågor för tvillingarna Katinka och Kaspar att klura på. 


Bokomslag Sonja och julenSonja och julen. 2017 av Kajsa Gordan, Sofia Nordin och Caroline Röstlund

Pappas julklapp blir så bra. Bara han nu kommer som han lovat. Då ska Sonja läsa adventsversen för honom också. Men först ska det vara lucia och hämtas gran och pyntas. Sonja och hennes syskon fixar och leker och längtar till julafton. Då kommer alla papporna utom Lissabons, för han har ingen.


Stjärnklart, Sally. 2014 av Anna Ehn och Mia Öström

Mamma och pappa har bestämt att det ska bli en jul utan klappar. I stället har de en hemlig upplevelse planerad. Illa. Sally måste ha en stjärnkikare. Om hon kan visa hur snäll hon är, kanske. Städa hamsterburen, går på utflykt med mamma, hjälpa pappa i affären. Men det är mycket som kan gå på tok, i en snällaktion.


Fler tips

Bokomslag: En helt vanlig jul med familjen JanssonBokomslag: Sunes julBokomslag: Jul i Valleby - JulsabotörenDen försvunna julgrisenSaffransmysteriet

Böcker med 24 kapitel att läsa högt för någon yngre

 

Tjoho, nu är det julTjoho, nu är det jul! av Ulf Nilsson och Emma AdBåge

Grisen Ruffe har hört rykten om att julen närmar sig och det känns läskigt. Om man är gris. Så Ruffe flyr ut i skogen och träffar på katten Kss-kss som kan det där med överlevnad. Tillsammans flyttar de in i ett övergivet torp i skogen, där redan mössen Andersson och Pettersson bor.


Magisk decemberMagisk december av Katarina Genar och Lotta Geffenblad. 

Julias bästa kompis har just flyttat väldigt långt bort och hennes föräldrar jobbar långa dagar i sin nyöppnade bokhandel. Hemma finns inga adventssaker eller julsaker framtagna. På fritids gör Julia en pappersstjärna i guld. Den blir fin. Och det verkar vara nåt särskilt med den där stjärnan.


Vi måste rädda julen. 2020Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson

Sam längtar till julen. Framför allt för att då kommer hans syster Eva äntligen på besök, hon bor i Australien. Men Sam råkar dra loss julaftonens datum från den magiska almanackan på skolan och nu är han rädd att julen kan vara i fara. Med hjälp av nya kompisen Esme försöker han rädda julen! 


En förtrollad julEn förtrollad jul av Siri Spont och Alexander Jansson

Läs ett kapitel om dagen fram till julafton om Martha, hennes lillebror Fadi och deras familj. De får små paket varje dag i väntan på julafton. En dag berättar deras mamma att deras kusin Yusuf skall flytta hem till dem. Det känns inte så kul eftersom han skall ta över Marthas rum. Dessutom skall de dela med sig av paketen som de får. Det tar ett tag men sedan förändras allt när Martha följer med Yusuf till ett hemligt ställe i skogen. Där berättar Yusuf om en magisk värld som Martha aldrig hört talas om.


Tro på tomten

Tro på tomten av Lotta Olsson och Benjamin Chaud

Adventsstjärnorna fungerar inte, stearinljusen slocknar hela tiden, lussekatterna smakar bajs och granarna tappar alla barren. Dom vuxna verkar inte fundera så mycket på det konstiga som händer. Men Tilda och andra barn undrar vad det är som händer. Och Skrufs är mycket oroad! Julen är i fara! Kan Tilda hjälpa honom att rädda julen? 
24 korta kapitel - ett för varje dag i december fram till julafton. OM det blir någon julafton utan lussekatter, ljus, gran och jultomte! 


Jul i stora skogenJul i Stora Skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson

Vrese är en sur tomte som helst vill ha det tyst och lugnt. Han vet inte att det snart är jul. Kaninerna i Stora skogen hitta en skylt med texten "Tomten till S" på. Vad kan det betyda? Jul i Stora Skogen är en vacker julsaga med ett kapitel för varje dag fram till julafton.


Rädda julenUppdrag : Rädda julen av Cecilia Rihs

Julen är hotad! Någon eller några förstör julgranar och russin blir till harlortar i glöggen. Pepparkaksdegar och paket försvinner. Lina och Peppar måste ta reda på vad det är som händer. Och de måste rädda julen!

Det här är femte boken i serien Hemliga boken för äventyrare.


Fler tips

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hemEn klurig julJul på MonsterhotelletSkorstensjul

 

 

 

Gör en snygg ljuslykta!

Julpyssla en ljuslykta av en läskburk

 

Lär dig steg för steg med Alice hur du skapar en miljövänlig och snygg ljuslykta. Det enda du behöver är en läskburk!

Till instruktionerna

Skriv en julberättelse. Fotograf: Alexander Raths.

"Använd dina egna bilder av jul"

 

Vill du skriva en berättelse som handlar om julen? Vi bad tre författare om deras bästa råd för att komma igång med skrivandet.

Läs mer här

I julkalendern spelar Babben Larsson föreståndaren Agneta. Foto: Magnus Liam Karlsson

Babbens bästa tips för manusskrivare

 

Hur lär man sig ett manus? Är det svårt att skriva roligt? Babben Larsson, som just nu syns i julkalendern, delar med sig av sina bästa knep.   

Läs mer här

-1