Hoppa direkt till innehåll

Närbild på bokstäver i ett bokstavslås

Koder och andra hemligheter

 

Det finns så många olika sorters hemligheter. Koder, chiffer och andra sätt att skicka hemliga meddelanden. Men också hemliga krafter, vänner och familjehemligheter. Vilka hemligheter bär du på? Vi börjar med fem böcker du kan börja med att läsa.

Text: Barnens bibliotek, september 2021

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Kod: OrestesKod: Orestes av Maria Engstrand. 9-12 år

Plötsligt står det en man i mörkret utanför Malins hus. Han ger Malin ett brev som ska lämnas till ett rutbarn som kommer om hundra dagar. Det är mycket viktigt att barnet får brevet, säger han. Så flyttar Orestes och hans mamma och syster in i grannhuset. Är Orestes rutbarnet? Orestes vill först inte veta av brevet eller lösa koden som finns i det. Han kallar det dravel. Men lite nyfiken blir han ändå när de upptäcker att kända vetenskapsmän kan ha varit inblandade. Tillsammans löser de koder och tar sig runt i Lerum efter nya instruktioner och ledtrådar. Men är det kanske någon mer som är ute efter breven och koderna?


Bokomslag: Den hemliga kodenDen hemliga koden av Petter Lidbeck. 9-12 år

Pella köper en gammal bok på loppmarknaden. Men det är nåt konstigt skrivet i den. Vad betyder det? Och varför ville den där mannen så förtvivlat gärna byta till sig eller köpa boken? Pella, Siri och Tyra hamnar i det farligaste äventyret hittills. Man ska passa sig för snälla flygvärdinnor. Det får 3 tjejer bittert erfara.


Bokomslag: Mästerdetektiven BlomkvistMästerdetetkiven Blomkvist av Astrid Lindgren. 9-12 år

Kalle är bara 13 år, men en mycket skicklig detektiv i alla fall. Tillsammans med de andra barnen i Vita och Röda rosen upptäcker och avslöjar han bovar. Visste du att det är i böckerna om Kalle som rövarspråket hittas på? 

Det finns fler böcker om Kalle Blomkvist.

Läs mer om och lär dig rövarspråket


Bokomslag: LuridiumtjuvenLuridiumtjuven av Bobbie Peers. 9-12 år

William älskar att knäcka koder. Williams morfar var en världsberömd kodknäckare men för åtta år sedan försvann han spårlöst. Det var då Williams familj fick nya identiteter och flydde till Norge. Men ingen har berättat för William vad som verkligen hände eller vilka de gömmer sig för. Det enda han vet är att han absolut inte får syssla med koder. Men när William får en möjlighet att lösa världens svåraste kod kan han inte låta bli att försöka.

 

 


Bokomslag: Svarta rosorna: DödsdömdaSvarta rosorna: Dödsdömda av Camilla Lagerqvist. 9-12 år

Än en gång kommer det ett hemligt uppdrag - denna gång till Bens pappa. Men han är på sjukhuset med Bens mamma. Vem ska nu varna folket i den norska fiskebyn för tyskarnas kommande massaker? Vännerna Maja, Hilde och Ben - Svarta Rosorna - lurar alla vuxna och ger sig iväg. 

Detta är den fjärde och sista delen av Svarta rosorna.

Drake håller i en bok med texten Författare och illustratörer

Vill du veta mer om några av författarna?

 

Camilla Lagerqvist

Astrid Lindgren

Petter Lidbeck

Martin Widmark

 

Här kan du läsa en intervju med:

Maria Engstrand

Mårten Sandén

Veronica von Schenck

Tips på böcker om hemliga koder, chiffer och klurigheter för alla åldrar

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Mästerdetektiven BlomkvistKod 513I rosens mittEnola Holmes och kidnappningsmysterietKatabombens hemlighetAntikvariat Blå SpegelnUnder ägget Da Vinci-koden. BearbetningGenietBokomslag: Sub Rosa: Den siste tsarens hemlighetTill jordens medelpunktJordens försvunna skatter

Boktips om att ha en hemlighet

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Om jag bara inte råkat köpa ett marsvinHandbok för superhjältar. Första delen i en serieEgon hälften alienKapten Svea. Första delen heter Skatans nyckelSyltmackor och oturslivet. Första delen i serien Drakhjärta

Girl online. Bloggar i hemlighetLägnernas trädFlyktingenMiras MartinMin hemliga tvilling Vi ses i ObsanHemliga testboken

Katt som klurar ut en mattefråga

Tips på kluriga gåtböcker

 

Tycker du som vi att det är roligt att klura på gåtor? Här har vi samlat tips på gåtböcker men också böcker med gåtfulla berättelser.

Till gåtboktips

Skrivbord med pennor, böcker och ett papper där det står Hohejoj.

Lär dig rövarspråket

 

Vill du lära dig ett hemligt språk som inte alla kan? Här berättar vi hur rövarspråket kom till och hur du blir en fena på att tala det.  

Läs mer om rövarspråket

-1