Hoppa direkt till innehåll

Många människor står och viftar med regnbågsflaggor

Regnbågshyllan - tips på böcker med HBTQI-tema

 

Alla människor har rätt att vara sig själva och tycka om vem hen vill. På den här sidan lyfter vi spännande, roliga och läskiga böcker med ett gemensamt tema: HBTQI. Förkortningen står för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexpersoner 

Här vill vi tipsa om några böcker du inte får missa, där huvudpersonerna eller handlingen har ett HBTQI-tema. 

Text: Barnens bibliotek maj 2022

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Bokomslag: Vi skulle varit lejon"Vi skulle varit lejon" av Line Baugstø 

Leona har börjat i Malins klass, 7A. De blir snabbt vänner och Malin vågar berätta för Leona att hon är kär i Emil. Men det är något som Leona inte vågar berätta. Rektorn hemlighåller också något, vad då? När väl sanningen kommer fram är frågan om vilket som var jobbigast - att få veta sanningen eller att Leona ljög i början?

En fin vardagsskildring som lyfter transfrågor i en högstadieklass.


Bokomslag: Skarven

"Skarven" av Sara Lövestam

På väg ut till sommarön bestämmer sig Johan för att nu äntligen ska hon bli Johanna. För det är som Johanna hon känner sig - inte Johan. Olivia längtar istället efter att få slippa sina överbeskyddande föräldrar och Ludde - ja, han längtar efter mysterier.
Det blir en spännande sommar för de tre vännerna, med spaning, efterforskningar, hot och stora känslor...


Bokomslag: Heartstopper"Heartstopper" av Alice Oseman

Nick och Charlie går båda på en pojkskola och träffas för första gången när de blir bänkkamrater. Det blir snabbt bra kompisar. Men visst finns det en flirtig stämning mellan dom hela tiden? Alla vet att Charlie är gay och gillar andra killar, men Nick verkar vara straight och har inte varit intresserad av killar tidigare.

Det här är första delen av "Heartstopper" som är översatt till svenska och fler är på väg. Bokserien har också blivit en serie på Netflix. 


Bokomslag: Brorsan är kung!

"Brorsan är kung!" av Jenny Jägerfeld 

Måns och hans mamma ska bo i Malmö under sommaren. Måns föddes med snippa istället för snopp och trots att han själv alltid vetat att han är kille verkar många andra ha svårt att fatta det. 

Måns tycker att Malmö verkar helt okej först efter att han träffar Mikkel. Mikkel kallar Måns för sin blodsbror och det är första gången någon kallar Måns för sin bror.


Bokomslag: GeorgeBokomslag: Rick"George" av Alex Gino

George drömmer om att spela Charlotte i skolpjäsen. Hon skulle stå där på scenen och med sitt skådespeleri få publiken att gråta. Men hon får inte provspela - bara flickor får det. Och alla tror att George är en pojke. Men det är hon inte.

"Rick" av Alex Gino

Rick har inte funderat så mycket på vem han själv är, för alla andra verkar redan veta det. Men nu börjar han sexan och nya vägar öppnas. En leder till skolans regnbågsförening, där han bland annat lär känna Melissa, som gick i Ricks gamla klass. Men som då kallades George.


Bokomslag: Fakta om hbtq"Fakta om HBTQ" av Linnea Lundborg

En lättläst, enkel och tydlig faktabok om vad bokstäverna HBTQ står för, vad det innebär att ”komma ut” och varför det finns prideparader.

Vill du läsa fler böcker med HBTQ-tema? 

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

6-9 år

Bokomslag Ett rum till LisenBokomslag: Månen, varelsen och jagBokomslag: Frallan och kärlekenBokomslag: Vem är kär i Abel Svensson?Bokomslag: Grattis Svea Fors!


9-12 år

Bokomslag Fat danceBokomslag: Min bror heter JessicaBokomslag Det är jag som är Mickan!Bokomslag Vänta på vindBokomslag: Vem är Skuggan?Bokomslag För att vi hör ihopBokomslag Dennis hemlighetBokomslag Vita lögner och röda hjärtan

Bokomslag Ariel tjugofyra/sju

 

Bokomslag: Havets hemlighet - lättläst


Ungdomsböcker

Bokomslag: SommarplågaBokomslag Love, SimonBokomslag Det händer nuBokomslag Jag kan nästan känna solenBokomslag Lycka för losersBokomslag Henrietta är min hemlighetBokomslag: Jag är ju så jävla easy goingBokomslag: Queera tiderBokomslag: Som eldBokomslag: Om jag bara kan få henne ur mitt huvudBokomslag: När Eli mötte AmyBokomslag: Rakt in i hjärtat

Vad vill du läsa om?

Vad vill du läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter genre och intressen.

Hitta boktips

Affisch med bokomslag och texten Regnbågshyllan 9-12 årAffisch med bokomslag och texten Regnbågshyllan Ungdom


Affischer att skriva ut

 

Ladda ner affisch Regnbågshyllan 9-12 år (pdf, 10 MB)

Ladda ner affisch Regnbågshyllan Ungdom (pdf, 10 MB)

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

Till TEMA: Jag är kär!

Tema: Jag är kär!

 

Läs böcker om kärlek, pyssla kärleksgrejer eller skriv en dikt på 15 sekunder - här har vi samlat allt för dig som vill tänka på kärlek.

Till tema Jag är kär!

-1