Hoppa direkt till innehåll

Utspridda popcorn på en röd matta

Tips på böcker som också finns att se som film eller serie

 

Visste du att många av de filmer du ser är baserade på en bok? Här tipsar vi om böcker som har blivit filmatiserade. 

Text: Barnens bibliotek, uppdaterad april 2022

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Sune vs Sune"Sune vs Sune" av Anders Jacobsson och Sören Olsson

Inte har du väl missat alla böckerna om Sune och hans pinsamma familj Andersson? Förutom att det finns över 20 böcker om Sune har det också gjorts många filmer. Och fråga dina föräldrar, när de var små gick Sune som julkalender på tv.


Bokomslag:Eva & Adam - Huvudet fullt av dig och mig"Eva & Adam: Huvudet fullt av dig (och mig)" av Måns Gahrton och Johan Unenge

Allt förändras den dagen Adam går in i klassrummet till sin nya skola. Där är Eva, den sötaste han kan tänka sig. Men hur vet man att man är kär? Hur blir man ihop? Och vad gör man om tjejen man gillar är kär i någon annan? Många böcker har skrivits och gjorts som seriealbum om det veliga paret Eva och Adam och det har gjorts flera filmer som har gått på bio.


Bokomslag: Comedy queen"Comedy queen" av Jenny Jägerfeld

Inte bli som mamma! Mamma som inte orkade leva längre. Sasha har gjort en lista på saker hon inte ska göra. Då kanske hon slipper bli som mamma. Inte försöka ta hand om levande varelser, inte läsa böcker och inte gå i skogen. I stället bli en comedy queen. Boken om Sasha hade biopremiär under våren 2022. 


Bokomslag: Dagens katastrofer"Rum 213" av Ingelin Angerborn

Elvira ska vara på kollo i några veckor. Hon delar rum med Bea och Meja. Tjejerna skämtar lite om rumsnumret, 213. Hoppas att det inte för otur med sig. Elvira säger ingenting men på väg till kollot såg hon en bil med skylten RUM 213.


Bokomslag: Harry Potter och de vises sten"Harry Potter och de vises sten" av J.K. Rowling

En av de kanske mest populära böckerna i världen är berättelsen om den föräldralöse pojken Harry Potter. Har du även sett filmerna? Berättelsen börjar när Harry, som vuxit upp sin elaka styvfamilj, plötsligt får veta att han egentligen är en trollkarl. En helt ny värld öppar sig när han börjar på Hogwarts skola för häxkonster.


Bokomslag: Hugo Cabret"Hugo Cabret" av Brian Selznick

Hugo bor hos sin farbror, som sköter klockorna på en av Paris tågstationer. Han lär Hugo att stjäla saker och vid en stöld i en leksaksaffär åker Hugo fast. Det blir hans första möte med butikens ägare och med hans assistent. Ett spännande möte som tar dig med in i en värld där allt är möjligt.


Bokomslag: I taket lyser stjärnorna"I taket lyser stjärnorna" av Johanna Thydell

Jennas mamma har cancer. När Jenna går i sjuan har cancern spridit sig och snart ska Jennas mamma dö. Kan man leva utan sin mamma? Samtidigt finns det så mycket annat att tänka på som tonåring.

Flera böcker som också finns som film eller serie

Bokomslag: Lassemajas detektivbyråBokomslag: En björn som heter PaddingtonBokomslag: SommarskugganKapten KalsongBokomslag: Tuffa gängetBokomslag: Nelly Rapp och monsterakademinBokomslag: Narnia del 1Fantastiska vidunderFödd till hjälteSkämmerskans dotterTusen gånger starkareGregs bravaderBokomslag: Jag är Zlatan. Lättläst.


Böcker som varit julkalender på tv

Hotell Gyllene KnorrenBokomslag: Familjen KnyckertzBokomslag: Sunes jul

 

 

Fler böcker för dig där åldersgränsen på filmerna eller serierna är över 11 år

Bokomslag: Heartstopper"Heartstopper" av Alice Oseman

Nick och Charlie går båda på en pojkskola och träffas för första gången när de blir bänkkamrater. Det blir snabbt bra kompisar. Men visst finns det en flirtig stämning mellan dom hela tiden? Alla vet att Charlie är gay och gillar andra killar, men Nick verkar vara straight och har inte varit intresserad av killar tidigare.

Det här är första delen av Heartstopper.


Pojkarna"Pojkarna" av Jessica Schifauer

Bella, Kim och Momo är bästa vänner. Tillsammans maskerar de sig och lever ut sina fantasier i Bellas växthus. När Bella driver upp en ovanlig blomma dricker flickorna av dess nektar. Och förvandlas. Till pojkar. De ger sig ut i natten i sina pojkgestalter. I sina nya kroppar kan de ta plats och vara fria.


Bokomslag: Jag är ju så jävla easy going"Jag är ju så jävla easy going" av Jenny Jägerfeld

Joanna går på gymnasiet, har ADHD, säljer kondomer från sitt skåp och blir alldeles varm när hon möter Audrey. Hemma är det fattigt, hon får se till att äta sig mätt i skolan.


Cirkeln"Cirkeln" av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

En natt när månen lyser blodröd blir sex tonårsflickor i den sömniga lilla bruksorten Engelsfors mot sin vilja indragna i en häxcirkel. De ska tillsammans bekämpa ondskan, men än så länge kämpar de bara med att lära sig hantera sina häxkrafter och sina vanliga liv. Var finns ondskan? Är det den hemlighetsfulla rektorn eller finns det ännu värre krafter?


Ringens brödraskap - Ringarnas herre

"Ringarnas herre: Ringens brödraskap" av J.R.R. Tolkien

Hobbiten Frodo har fått ta över den magiska ring hans farbror Bilbo en gång vann av Gollum. Gandalf grå inser att det är den stora ring som en gång smiddes av den onde Sauron och som styr alla andra maktens ringar. Sagan om ringen finns i flera delar.

 


Hungerspelen"Hungerspelen" av Suzanne Collins

Framtidens Amerika är uppdelat i tolv distrikt som alla lyder under huvudstaden Panem. Regimen i Panem kräver att varje distrikt offrar två ungdomar om året till Hungerspelen. Spelen är en gladiatortävling som direktsänds i tv och går ut på att ungdomarna placeras i en farofylld vildmark där de ska ta död på varandra. Till slut återstår en ensam överlevare och segrare.

Hungerspelen finns i flera delar.


Förr eller senare exploderar jagBoktjuven

DivergentBokomslag: Till alla killar jag har gillat

Affischer att ladda ner

Affisch med bokomslag och texten Filmade böcker.


Ladda ner bokaffisch Filmade böcker för alla åldrar 2022 (pdf) 

 

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

Astrid Lindgren. Foto: Roine Karlsson

Många av Astrid Lindgrens böcker har blivit film 

 

Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Emil i Lönneberga eller Lotta på Bråkmakaregatan - nästan alla Astrids böcker finns också som film. Men vad vet du om Astrid? 

Läs mer om Astrid

H.C. Andersen. Foto: Franz Hanfstaengl

H. C. Andersens sagor har blivit filmatiserade

 

Hans Christian Andersen är en av världens mest kända författare och sagodiktare. Hans sagor är översatta till över 100 olika språk och många av dom har blivit stora filmer.

Läs mer om H. C. Andersen

Roald Dahl

Roald Dahls böcker som blivit filmer

 

Han har skrivit Kalle och chokladfabriken, SVJ och Häxorna och barn från hela världen har kunnat läsa hans böcker. Men vem var Roald Dahl? Och tror du att Roald själv ens gillade choklad? 

Läs mer om Roald Dahl

Vad vill du läsa om?

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter genre och intressen.

Hitta boktips

-1