Fem lästips i höst! 

 

Vet du inte vad du ska läsa i höst? Vi kan tipsa om fem nya böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2020.

Och vem bestämmer vinnaren?

- Fem mellanstadieelever!

 

Text: Lisa Ahlqvist, 29 maj 2020

 

Dessa fem böcker tävlar om Barnradions bokpris 2020

Loading....

Juryn består av fem elever från mellanstadiet som läser och diskuterar fem böcker och utser en vinnarbok. Under sommarlovet har juryn tid att läsa de fem nominerade böckerna.

Under läslovet vecka 44 sänds sex program på radio och som podd. I varje avsnitt pratar de om en av böckerna. I det sista programmet avslöjar de vilken bok som blir vinnaren. Då ringer de upp författaren och berättar den roliga nyheten!

Vi vill tipsa dig som är typ 9 år och uppåt att också läsa dessa böcker! Då kan du hänga med i programmen i höst och höra om du tycker likadant som juryn. 

 

Här är de fem nominerade böckerna: 

 

Familjen av Cecilia Lidbeck

Ella bor med Familjen på Gården. Far tar hand om alla. Solen välsignar maten. Inget förgiftat får komma in på gården. Barnen får undervisning en stund av någon av de vuxna som berättar hur hemskt det står till i världen. Resten av tiden arbetar de med hushållsarbete, med djuren eller passar sina småsyskon. Utanför stängsel är det kaos och alla därute kommer att dö när Kollapsen kommer. Det säger Far. Här på Gården är dom trygga. Bara Far och en av de vuxna kör då och då in till staden för att sälja täckena dom tillverkar och köpa saker dom behöver. Men så träffar Ella en pojke vid stängslet. Dom börjar prata...

 

Vi går varvet av Ina Lagerwall

Vem ska man vara när man börjar sjuan? Och vem ska man vara vän med för att synas? Liv tänker mycket på vem hon är och vem hon vill vara. Hon tänker också mycket på killar och drömmer om att bli ihop med Emir i 9C.

 

I väntan på mitt ovanliga liv av Pär Sahlin

Att se Narin springa är en ren fröjd. Silas går gärna ut med hunden bara för att få se henne. Hunden tillhör det gamla paret som äger tobaksaffären där Silas gärna hänger. Hellre det än att behöva möta Viggo och få ett hårt slag i huvet. Viggo är rena mardrömmen. Alla tre går i samma klass och nu ska de ut på kanottur och sova i vindskydd. Hur ska det gå? Och tänk om Silas får paddla med Narin? Men det går åt pipan. Plötsligt händer allt på en gång! Men det viktigaste är ändå att rädda hunden från att avlivas. Då ställer till och med jobbiga lillasyrran upp!

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld

Sigge, hans mamma och syskon har flyttat till Skärblacka. Till mormors väldigt speciella pensionat fullt med uppstoppade djur. Hela mormor är speciell förresten! Sigge stortrivs. Ok, han har visserligen inga kompisar men det hade han inte i Stockholm heller och det där ska nog ordna sig när skolan börjar, tror mamma. Tills dess tänker Sigge ta reda på hur man blir populär. Dumt nog lyckas han nästan direkt komma på kant med Juno som driver en webbtidning och som lägger upp ett fånigt foto på Sigge utan hans lov. Detta måste hämnas! Fast hämnden går inte riktigt som han tänkt sig...

 

Den falska rosen av Jakob Wegelius

”Ni har bett mig att skriva ner allt jag vet om mannen som kallades för Shetland Jack. Det skall jag göra. Jag skall berätta för Er om hans hårda liv. Och Ni skall få reda på den hemska sanningen om hans mystiska försvinnande.
Men historien om Shetland Jack tog inte slut när hans fartyg hittades övergivet i Glasgows hamn. Och nu har Jacks öde blivit en del av min eget. Om detta måste jag också skriva, trots att det känns svårt. Ibland vill jag bara glömma den långa vintern i huset på Oswald Street och allt det onda som hände där.
Er vän, Sally Jones”

Mitt storslagna liv. 2019. Årets tävling är avslutad! Vinnaren 2020 är Jenny Jägerfeld med boken Mitt storslagna liv

Här under kan du läsa alla tidigare vinnare.

Håller du med om att det är vinnarböcker?

 

 

Tidigare vinnare:

Klicka på titeln för mer information och om boken finns att låna på ditt bibliotek!

(Källa: Barnradion Sveriges Radio)


Barnradions bokpris är Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. 

Barnradions bokpris har funnits sedan 2010. De tidigare vinnarna hittar du här på sidan.

Under läslovet vecka 44 sänds sex program på radio och som podd. I varje avsnitt pratar det om en av böckerna. I det sista programmet avslöjar de vilken bok som blir vinnaren. Då ringer du upp författaren och berättar den roliga nyheten!

Mer information hittar du på Barnradion!

-1