Bokslukarsällskapet var ett poddradioprogram och en hemlig sammanslutning av barn i åldern 9-13 år som pratade om, recenserade och beskyddade nyutkomna slukarböcker. Lyssna på de 18 programmen!

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

 

Lite tips till dig som ordnar ett eget Bokslukarsällskap

På den här sidan samlar vi tips, information och inspiration för lokala Bokslukarsällskap. 

Hej kära Bokslukarsällskaps-loger! 

 

PAUS

Nu tar Bokslukarsällskapet en paus. Men som ständige sekreterare Anders säger i program 18: 

Ni kommer klara er fint utan mig. Det är inte jag som är Bokslukarsällskapet, det är alla ni som lyssnar. Jag har blivit gammal, förmodligen borde jag gjort det här för länge sen. Så, tack alla bokslukare där ute. Vi hörs inte på ett tag nu. Men kom ihåg, ni behöver inte mig eller någon annan för att komma till Illustratio. Allt ni behöver göra - är att sluta ögonen.

Medan ni väntar - passa på att lyssna ikapp på programmen, träffas i era lokala loger, prata om böckerna och ha det bra!

Alla instruktioner om att komma med feedback eller skicka in saker gäller förstås inte längre. Bara så ni vet...

 

PROGRAM 17: 

Just när Anders trodde sig vara av med rösterna dyker de upp igen. Nu värre än vanligt. Så här berättar han i program 17:

”Plötsligt idag när vi var i Illustratio, så bröt sig rösterna i mitt huvud plötsligt nästan fria. De måste varit så tysta och lugna på sistone bara för att lura mig…
De försökte använda mig som en trojansk häst för att smyga in bakvägen. Om de kommer lös i Illustratio kan skadorna blir stora. Kanske omöjliga att reparera. Vem vet vad som då sker med fantasin, om Institutets agenter plötsligt bosätter sig mitt i den?
Det är en risk jag inte kan ta. Det är en risk som gör att jag inte vet om jag… vågar återvända till Illustratio igen. Tills nästa gång behöver jag fundera, hitta en lösning en gång för alla.
Annars ses vi när det är dags för nästa möte, det sista för säsongen.

 

UPPDRAG #15: Ta en bild på dig själv utklädd till någon som du skulle vilja vara, precis vem som helst, Lägg ut bilden på Instagram med hashtagen #hjälpanders. Skriv gärna också kort vem du föreställer och varför du vill vara den personen

I slutet på avsnitt #15 finns ett uppdrag för att hjälpa Anders mot rösterna han hör. Anders berättar i telefonsamtalet:

Anders- Alltså ända sen Institutet kidnappade mig… Jag hör röster i mitt huvud, jag blir inte av med dem. Allt snurrar. Doktorerna kan inte göra något. Vet du något sätt att hjälpa?

Katarina- Hmm jag förstår… då behöver jag forska lite Anders. Jag ska ändå snart ner till det stora magasinet och hämta nästa bok. Det finns en förbjuden text därnere i vårt särskilda valv. En av våra allra äldsta och hemligaste skrifter, den skulle kunna innehålla… Jag ska undersöka det, så hör jag av mig.

Överbibliotekarien letar lite och återkommer i slutet av programmet:

"Jo, du Anders ... jag tror jag hittade det jag letade efter. Det som måste göras är att fokusera alla Bokslukares fantasi för att bryta Institutets grepp.

Förr i tiden brukade vi göra det här genom att samlas och berätta sagor, men det är ju inte riktigt så saker går till längre… Så jag har ett annat förslag som borde fungera ännu bättre. Om du, bokslukare som hör det här, tar en bild på dig själv utklädd till någon som du skulle vilja vara, precis vem som helst, precis som Johan i boken gjorde när han klädde ut sig till Johanna. Och sedan lägger du ut bilden på Instagram med hashtagen #hjälpanders. Skriv gärna också kort vem du föreställer och varför du vill vara den personen. När vi delar våra drömmar med andra så gör vi dem starkare.

Fantasin är vårt vapen och med dess hjälp kan vi tillsammans bryta Institutets grepp över Anders. Lycka till!”

2016 års program
#16 - 27 januari - Tsatsiki och Olivkriget av Moni Nilsson
# 17 - 24 februari - Kampen mot superbitcharna av A. Audhild Solberg
# 18 - 30 mars - Billie : avgång 9:42 till nya livet av Sara Kadefors

UPPDRAG för nya loger: Ta ett foto på ditt sällskap och lägga upp på insta. Maskera er gärna eller vänd bort ansiktena från kameran - så behåller vi mystiken kring sällskapet. (Tips: masker finns att köpa på buttricks.se)

Tagga bilden #bokslukarsallskapet och @bokslukarsallskapet. Har du inte nåt insta-konto? Maila oss bilden så lägger vi upp den på sällskapets konto.

NYTT SÄLLSKAP?

Nya sällskap är välkomna och får tatueringar att bära. Maila katarina@barnensbibliotek.se. Men kom ihåg! Bokslukarsällskapet är hemligt. Bara invigda får bära tatueringen. Ge dem inte till bokdissare!

Stadgar?
I ett hemligt sällskap som Bokslukarsällskapet är det bra med lite regler. I en förening kallar man det för stadgar. Stadgar bestämmer man om tillsammans på första mötet. Det kan vara sånt som:

  • Vad ska logen heta?
  • Hur ofta ska man träffas?
  • Vem som kallar till möten (typ skickar sms - "glöm inte att vi ses på bibblan ikväll!")
  • Hur långa/många möte ni ska ha?
  • Fika?! Vem fixar?

Så måste man ha med i stadgarna, tycker vi:

  • att alla ska få prata och säga vad man tycker
  • att man lovar att beskydda böcker
  • att man lovar att låta fantasin leva

Avsluta gärna mötena med att bestämma om ni vill beskydda boken eller inte. 

Kan du den nya starkare beskyddarversen? Den lyder så här:

Må alla eviga makter vaka över boken XXX och beskydda dess berättelse från den stora glömskan. Låt varje ord och stavelse leva vidare i verkligheten, i minnet och i illustratio. nu och för all framtid.

 
Vad kan man göra på mötet? Kolla lite längre ner på sidan.

Tatueringar kan du få av oss. Maila info@barnensbibliotek.se

Vad kan man göra på mötena?

 

Lyssna på programmen förstås! - antingen i ordning för att få HELA berättelsern om Illustration från början ELLER senaste programmet.

Läsa i förväg eller efterskott - prata om boken. Tycker vi samma som i programmet? Om vi skulle ha intervjuat författaren eller bokkaraktären - vad skulle vi ha frågat mer?

Läsa helt andra böcker - kanske nån av de tipsade "liknande" böckerna som finns på varje programs sida. Fundera på - vill vi ge dessa beskydd? Läs beskyddarramsan då! Vill vi sortera in dem i nån avdelning? VIlken?

Ha en egen hylla i biblioteket där Bokslukarsällskapet tipsar om sina favoriter.

Göra egna masker eller annat hemligt pyssel.

Skriva hemliga meddelanden med hemlig skrift eller kodspråk så inte Institutet kan läsa dem. Lämna de hemliga meddelande i bra böcker kanske? Eller på nån anslagstavla?>

Leka förening.

Ge varandra uppdrag att värva en medlem. Prata om hur man gör det bäst. 

Spana efter Institutet och fundera på vilka Institutet är och vad de vill. Alla dokumentation om Illustratio och Institutet finns i sällskapets arkiv.

Spela in ett eget program om er favoritbok. Har ni ingenstans att lägga det så kan vi lägga det på Bokslukarsällskapkets hemsida.

FIKA!!!!! Bokslukare slukar gärna frukt men också bullar och kakor och andra läckerheter.

 

TIPSA OSS!
Berätta gärna för oss vad ni gör på era möten. Ge oss tips som vi kan skriva om här - så nya sällskap snabbt kommer igång.  Vi är jättenyfikna!

Loggan/skölden för tryck (photoshop-fil psd)

Skölden utan text med blåa vimplar

Skölden utan text med gröna vimplar

Skölden utan text med röda vimplar

 

Liten runt logga i png för web

Blå

Grön

Gul

Röd

Svartvit

Ordna bokbingo - tips från Hemliga Sara

Jag gjorde alltså så att jag läste inledningen på böckerna och barnen fick kryssa när de hörde orden. Kräver alltså ganska mycket koncentration men man får ju med lite läsinspiration samtidigt. Vi delade ut vinster efterhand men alla hade så klart fått vinst på slutet (även om man missat något ord). Våra bokslukare tyckte det var kul.

Här finns själva bingobrickorna (docx)

Mvh Hemliga Sara

Idé, manus och produktion - Poddradiohuset

Creative Common
Använda gärna konceptet och vidareutveckla det tillsammans med oss (under förutsättning att vidareutveckling också kan komma övriga loger till gagn). Hänvisa alltid tillbaka till Bokslukarsällskapet.se och podden! Loggan finns här till vänster.

Creative Commons-licens
Bokslukarsällskapet is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell License.
Based on a work at bokslukarsallskapet.se.

En ansiktsmask kan vara bra för den som vill vara hemlig. Bokslukarsällskapet har köpt sina på Buttericks. Men det går ju förstås att rita egna och klippa ut.

Slängkappor är kanske lite onödigt dyra... men kul! Kolla om inte pappa har nåt i sina garderober.

-1