Hoppa direkt till innehåll

Somrig bakgrund med de fem nominerade bokomslagen till Barnradions bokpris

Fem nominerade böcker för dig att läsa under lovet


Vet du inte vad du ska läsa under lovet? Vi kan tipsa om fem nya böcker som nominerades till Barnradions bokpris 2022. Under läslovet korades vinnaren av en jury som består av fem mellanstadieelever.

Text: Barnens bibliotek, juni 2022. Uppdaterad: 7 november 2022.

Juryn består av fem elever från mellanstadiet som under sommarlovet har tid att läsa alla fem böckerna. Under läslovet vecka 44 sänds sex program på Sveriges radio och som podd. I varje avsnitt pratar de om en av böckerna. I det sista programmet avslöjar de vilken bok som blir vinnaren. Då ringer de upp författaren och berättar den roliga nyheten! 

Nu kan du göra det samma. Läs böckerna och ha din favorit när läslovet kommer. 

 

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Älgkungen

VINNARE!

Älgkungen av Maria Hellbom

Klara längtar efter att det ska bli sommar, så att hon kan åka till den by som hennes föräldrar kommer ifrån. Där ska hon träffa Reynir, den magiska älg som blivit hennes vän. En vän som visat henne en förtrollad värld med skogar, myrar och sjöar, men också med väsen och varelser som bara Klara tycks se.


Bokomslag: Ingen kommer levande härifrån

Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman. 

Mot slutet av höstterminen i sexan börjar Aldo på Bödelhögens grundskola. Redan första dagen märker han att det är någonting konstigt med den nya skolan. Det är helt tyst i korridorerna och eleverna verkar liksom avstängda. Det ryktas dessutom om en flicka som försvunnit och om en lärare som hålls instängd i källaren.


Bokomslag: Alba och landet bortom

Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson

Alba lever med sin farbror Odd i den lilla staden Värend. Hon blir vän med Idun som bor på Björkagård, och får lära sig om växter och djur, men även naturmedicin, runor och uråldriga formler. I Landet Bortom, befolkad av älvor, tomtar och vikingar, råder maktkamp mellan häxmästaren och de upproriska trollstammarna. Alba prövas i sina färdigheter i runmagi och stridskonst och måste lära sig navigera i sin nya tillvaro. Men vem kan hon egentligen kan lita på?

Det finns en fortsättning som heter "Alba och Nattramnens grav".


Bokomslag: Veras krig

Veras krig av Katarina Kuick

Året är 1941 och Vera bor i Leningrad med sin mamma, pappa, storasyster och katt. I vanliga fall skulle hon börja i klass 4 i skola nr 97 till hösten. Fast nu är inget som vanligt. Det är krig och det är ont om mat. För Vera blir kriget till en vardag där hon leker med sin vän Katja. Men de letar också bombsplitter, ved och fallfrukt. Skolan stängs och görs om till sjukhus. Vera funderar mycket på rättvisa och orättvisa. Är det rättvist att hon får mer mat än Katja? Är det rättvist att Katja ofta får brev från sin pappa och Vera inte några alls?


Bokomslag: En äkta ljugis

En äkta ljugis av Ingrid Olsson

Vad ska Elias egentligen tycka när mamma frågar om hennes nya kille Kristoffer får flytta in hos dem? Han bor ju ändå där hela tiden. Elias undrar bara vad pappa kommer att tycka. Pappa verkar så himla ledsen över skilsmässan. 

Det enda Elias vill är att alla ska må bra. Därför säger han precis det hans föräldrar vill höra. Och då måste han ljuga.

Loading....

Tidigare vinnare

 

Klicka på titeln för mer information och se om boken finns att låna på ditt bibliotek!

2022: Älgkungen av Maria Hellbom

2021: Den riktiga solen av Mollazehi Peimaneh

2020: Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld

2019: F som i sämst av Cilla Jackert

2018: Comedy Queen av Jenny Jägerfeld

2017: Ylvania – Sagan om ljusbäraren av Ylva Hällen med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson.

2016: Bennys hemliga rapporter av Per Lange, Johan Bergström och Henrik Ahnborg.

2015: Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long.

2014: 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson.

2013: Glasbarnen av Kristina Ohlsson.

2012: Flyga högt av Katarina von Bredow.

2011: Den gröna cirkeln av Stefan Casta.

2010: Adzerk - den vita hingsten av Lin Hallberg.

(Källa: Barnradion Sveriges Radio)


Barnradions bokpris är Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Barnradions bokpris har funnits sedan 2010. Mer information hittar du på Barnradion

Ingrid Olsson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Ingrid Olsson skriver om vardagen så som den är

 

Författaren Ingrid Olsson skriver barn- och ungdomsböcker som handlar om barn i skolan och hemma som ibland har det rätt jobbigt. 

Läs mer om Ingrid

Jenny Jägerfeld. Foto: Hugo Thambert

Jennys bok vann Barnradions bokjurypris 2020

 

Under läslovet korades Jenny Jägerfelds bok Mitt storslagna liv som vinnare. Läs mer om Jenny och boken från en intervju vi gjorde med henne förra året.   

Läs intervjun med Jenny

Vad vill du läsa om?

Vad vill du läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter vilken genre eller intressen du vill läsa om.

Hitta boktips här

-1