Hoppa direkt till innehåll
Pojke signalerar "okej" med teckenspråk.

Fakta om teckenspråk

 

Visste du att det finns ungefär 160 olika teckenspråk i hela världen? I Sverige finns det svenska teckenspråket och det används av cirka 8000 personer.

Text och foto: Barnens bibliotek, 3 augusti 2022

 

Ingen vet riktigt hur teckenspråket har uppstått. Man kan säga att teckenspråk har använts så länge som det har funnits döva. På 1800-talet fanns det skolor i Sverige för döva barn och unga. Där utvecklades och växte det svenska teckenspråket fram.

Det dröjde innan teckenspråket fick den status det har i dag. Först 1981 bestämde den svenska regeringen att döva skulle få sin undervisning i skolan på teckenspråk. Innan dess räknades det svenska språket som dövas förstaspråk/modersmål, inte teckenspråket. Sverige var det första landet i världen som tog det beslutet.

 

Inte bara händerna

När man använder sig av teckenspråk är det inte bara händerna som är viktiga. Ögon, ögonbryn, munnen – ja, hela överkroppen används när man uttrycker sig. Man skulle kunna tro att teckenspråket är detsamma över hela världen, men så är det inte. Varje land har sitt eget språk som har utvecklats precis som de talande språken. Du som kan det svenska teckenspråket kan ofta ändå förstå andra teckenspråk bra, många tecken är rätt så lika varandra.

Det finns flera dagar att fira för dig som använder teckenspråk. I Sverige firas Teckenspråkets dag den 14 maj varje år. Den 23 september är den Internationella teckenspråksdagen, en dag som Förenta Nationerna (FN) har bestämt ska uppmärksammas varje år.

 

Källor: Sveriges dövas riksförbund, Nationalencyklopedin, Specialpedagogiska myndigheten

Loading....

Vill du läsa böcker där personer i berättelsen använder teckenspråk? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: UnderverkBokomslag: FjädrarPluto och stjärnorna av Mia-Maria LindbergKaramellens ordBokomslag: SuperdövisBokomslag: BokhatarenBokomslag: Sukari min vän

Vad vill du läsa om?

Vad vill du läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill ditt barn läsa om? Hitta tips på böcker efter genre och intressen.

Hitta boktips här

Äppelträd och blå himmel. Rötterna under marken syns.

Boktips där huvudpersonen har en funktionsnedsättning

 

Visste du att bokkaraktären Percy Jackson har både ADHD och dyslexi? Det är två av många funktionsnedsättningar vi människor kan födas med. Här tipsar vi om böcker där en person har någon funktionsnedsättning.

Hitta boktips om funktionsnedsättningar

-1