Hoppa direkt till innehåll

Svartvitt fotografi med stridsglygplan i luften.

Boktips för dig som vill veta mer om andra världskriget

 

Andra världskriget började 1939 och slutade 1945. Det var flera länder i världen som krigade och många människor miste livet.

Här tipsar vi om några böcker om du vill lära dig mer om den här historiska tiden.

Text: Barnens bibliotek, januari 2023

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Bokomslag: Mitt käraste gyllene barnMitt käraste gyllene barn av Christina Wahldén. 9-12 år.

En kall natt 1942 lämnar en sjuårig judisk flicka, Kaja, koncentrationslägret i Warzawa. Hon kommer till Sverige där hon får vård och tillfrisknar. Under lång tid pratar hon inte om sin bakgrund. Men efter mer än sextio års tystnad kommer här hennes egen berättelse.


Bokomslag: Svarta rosorna, del 1 UppdragetSvarta rosorna: del 1 Uppdraget av Camilla Lagerqvist. 9-12 år.

Det är sommaren 1943 i en liten värmländsk by nära norska gränsen. 13-åriga Maja får två jämnåriga kamrater den sommaren. Båda har flytt från det tyskockuperade Norge, men av helt olika anledningar. Kriget kryper närmare inpå, vänskap sätts på prov och det finns nazister där man minst anar det.

Det finns ytterligare tre delar i bokserien.


Bokomslag: Veras krig

Veras krig av Katarina Kuick. 9-12 år.

Vera lever i staden Leningrad under andra världskriget. Boken skildrar hennes liv tillsammans med kompisen Katja. Och hur kriget förändrar allt. Det är en spännande men också hemsk historia. Vera är rädd för flyglarmen, att maten inte ska räcka och att pappa som är soldat ska dö. Veras krig är en påhittad berättelse om en sann historia som berättar hur det var för invånarna i Leningrad när tyska armén omringade staden.


Bokomslag: Vilda Barbro - livsviktiga fakta om bin och insekter

Godnatt mister Tom av Michelle Magorian. Ungdomsbok. 

Willie är nio år och faderlös. Han har tillsammans med några andra barn från Londons slum flyttats ut på landet för att skyddas från kriget som pågår. Den lilla byn är främmande och tyst. Men hos Mister Tom möter han för första gången i livet verklig vänlighet.


Bokomslag: Vi kommer snart hem igenVi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting . 9-12 år

Under åren kring andra världskriget förföljdes judar i Europa. Många miljoner judar mördades under Nazitysklands ledning, i koncentrationsläger. Det kallas för Förintelsen. Det är svårt att förstå hur detta fruktansvärda brott mot människor kunde hända. 

I boken, som är en seriebok, presenteras sanna berättelser från personer som var barn och ungdomar under Förintelsen. De handlar om både hur familjer kommer ifrån varandra. Men också om de som lyckades fly och hur det var att komma till ett främmande land och bygga upp sitt liv.


Bokomslag: Fakta om Anne Frank. Lättläst.

Fakta om Anne Frank - lättläst av Tomas Dömstedt.

Anne Franks dagbok är en av världens mest lästa böcker. Här får du veta hur hennes korta liv såg ut. Den här boken berättar om barndomen och hennes tid som gömd för att komma undan nazisterna, och vad som hände sedan de upptäcktes och fängslades.

Vill du läsa fler böcker? 

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

9-12 år

Bokomslag: Den fantastiska historien om katten som försvannBokomslag: TulpanpojkenBokomslag: Historieväktarna: Gömstället i AmsterdamBokomslag: Mister OrangeBokomslag: Slutstation


Ungdomsböcker

Bokomslag: Pojken i randig pyjamasBokomslag: Ulrike och kriget + Ulrike och fredenBokomslag: Steffi och Nelli - En ö i havetBokomslag: Hanna Mendels chansBokomslag: Katitizi - Z-1234Bokomslag: Boktjuven

 

 


Faktaböcker

Bokomslag: Kan det hända igen?Bokomslag: Andra världskrigetBokomslag: Fakta om andra världskrigetBokomslag: Andra världskriget - människorna mitt i striden


Lättlästa böcker

Bokomslag: Pojken som blev kvar. Lättläst.Bokomslag: Godnatt mister Tom. Lättläst.Bokomslag: En ö i havet. Lättläst.Bokomslag: Alice och attacken. Lättläst. Bokomslag: Splej - Mysteriet med den hemska sanningen

Affisch med bokomslag och texten Andra världskriget 9-12 årAffisch med bokomslag och texten Andra världskriget Ungdom


Affischer att skriva ut

 

Ladda ner affisch Andra världskriget 9-12 år (pdf, 10 MB)

Ladda ner affisch Andra världskriget Ungdom (pdf, 10 MB)

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

Vad vill du läsa om?

Vad vill du läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter genre och intressen.

Hitta boktips

Christina Wahldén. Foto: Thron Ullberg

Christina Wahldén

 

När Christina arbetade som journalist fick hon träffa många ungdomar som drabbats av brott. Det ledde till hennes första bok. Sedan dess har hon skrivit över femtio böcker. 

Läs mer om Christina

-1