Hoppa till innehållet

Skövde bibliotek satsade på Äppelrum och sinnesrum

När barnavdelningen på Skövde bibliotek skulle göras om, ville man lyfta Äppelhyllan. Ett samarbete mellan bibliotekarierna ledde till att hyllan slutligen blev ett helt rum, helt integrerad i barnavdelningen.

- Vi ville göra Äppelrummet roligt för alla barn, alla ska vilja gå dit, säger Cecilia Bredahl, bibliotekarie med ansvar för specialmedia.

När det blev klart att Skövde bibliotek skulle få en ny barnavdelning ville man sätta mer ljus på Äppelhyllan. Cecilia Bredahl kände att det var för lite samarbete mellan specialmedia och barnavdelningen och de började fundera tillsammans.

Tre kvinnor står utanför ett bibliotek. De ler in i kameran.
Cecilia Bredahl, Lena Wellman och Lizette Uddmar upplever att samarbetet mellan barnavdelningen och specialmedia gav mycket under arbetet med Äppelrummet och den nya barnavdelningen. Foto: Annsofie Andersson

- Vi tänkte inte ens på Äppelhyllan när vi började planera barnavdelningen, den bara var där. Tack vare att specialmedia kom in med sina tankar kom vi tillsammans fram till att vi skulle göra ett helt Äppelrum, berättar Lena Wellman, barnbibliotekarie.

Tog hjälp av fokusgrupper

Förutom renoveringen av den nya barnavdelningen fick biblioteket även medel från Stärkta bibliotek och kunde då satsa lite extra på tillgänglighet. En av insatserna var att alla i personalen fick gå en kurs hos Begripsam, det gjorde att hela personalstyrkan började tala samma språk enligt Cecilia.

- Alla blev väldigt engagerade, utbildningen blev en ögonöppnare. Vi tänkte på den fysiska tillgängligheten, men framför allt började vi tänka på den kognitiva tillgängligheten, säger hon.

I arbetet med att planera den nya barnavdelningen tog man hjälp av fokusgrupper. Pedagoger på anpassad skola fick berätta vad de önskade av biblioteket och man fick även stor hjälp av en fokusmamma med ett barn med funktionsnedsättning. Barnen på skolan engagerades även då elever i årskurs fem fick i uppgift att beskriva sitt drömbibliotek och även sitt mardrömsbibliotek.

Rund mjuk fåtölj och heltäckningsmatta syns framför en bokhylla på ett bibliotek.
Äppelrummet och barnavdelningen flyter in i varandra. Det var viktigt att Äppelrummet ska locka alla barn och inte vara en speciallösning. Foto: Annsofie Andersson

- Vi lärde oss mycket av det. Det var viktigt med mysiga platser och att kunna sitta avskilt, berättar Lena.

Först i regionen med ett sinnesrum

Under arbetets gång funderade arbetsgruppen hur flera sinnen skulle kunna föras in på biblioteket.

- Vi kände att vi behövde något mer. När vi fick reda på att Svegs bibliotek hade skapat fyra sinnesrum blev vi inspirerade, berättar Lizette Uddmar, barn- och ungdomsbibliotekarie.

I dag är Skövde först i Västra Götalandsregionen med att ha ett sinnesrum på biblioteket. Sinnesrummet är ett avskilt rum där man kan stänga dörren. Här erbjuds en lugn atmosfär med material för alla sinnen. För att använda rummet bokar man en tid. Sedan får man en introduktion av rummet.

Inne på ett bibliotek finns ett sinnesrum med taktila saker.
Sinnesrummet ger avskildhet. Här kan man stänga dörren och slippa alla intryck ute i biblioteksrummet. Foto: Annsofie Andersson

- Tanken är att vi framöver ska ha sagostunder med TAKK här. En kollega har också gått en kurs och kommer att hålla sagostunder med mindfulness, berättar Cecilia.

Avdelningen lockar fler till biblioteket

I början av 2023 invigdes den nya barnavdelningen, med det nya Äppelrummet som flyter in i den övriga avdelningen. I rummet finns en mjuk matta och specialsaker, såsom pussel med tecken som stöd, men det är saker som alla kan använda.

- På så vis blir också de här barnen synliggjorda, de behöver lite extra, men de är som vilka barn som helst, säger Lena.

Barnen har en egen rund ingång till en barnavdelning på ett bibliotek.
Barnen har en egen rund ingång till barnavdelningen. Den färggranna textilbården längs taket är inte i första hand dekoration, utan ljuddämpning. Foto: Annsofie Andersson

Barnavdelningens sagogrotta är en av de mer populära platserna på biblioteket – här kan man själv reglera ljuset och skärma av genom att dra för ett draperi. På avdelningen har man också jobbat mycket med ljuddämpning och inga bokhyllor skymmer längre fönstren. Här finns många mysiga sittplatser där man krypa upp med sin bok och den nya möbleringen har lett till att barnfamiljer stannar längre på biblioteket.

- Det blev bättre än vad vi hade hoppats på. Det är folk här hela tiden, det har blivit dagens utflykt, konstaterar Lizette Uddmar.

Text: Annsofie Andersson, juni 2023.

Tre enkla tips som kan lyfta Äppelhyllan!

Foto: Annsofie Andersson
Foto: Annsofie Andersson

1. Skaffa ett portabelt "sinnes-kit"

Cecilia: Köp ett portabelt ”sinnes-kit”. Det kan innehålla bara några få saker som man kan ta med till en sagostund eller ett avskilt rum. Det kan vara en projektor som ger en stjärnhimmel, en taktil ljusslinga eller en ljusplatta som kan ändra färg. Vi köpte också en flanotavla för att göra sagorna tydligare visuellt och barnen mer delaktiga.

2. Gallra ofta!

Lizette: Jag tycker att det är väldigt viktigt att det är ett fräscht bestånd, att man gallrar och håller Äppelhyllan fräsch. Det finns många bibliotek som har en hylla som är lite bortglömd och så var det hos oss med.

3. Möjliggör för att kunna avskärma

Lena: Köp in ett draperi och sätt upp en skena i taket och avskärma vid behov. Många har Äppelhyllan öppet i biblioteksrummet, med ett draperi kan du skapa ett rum utan att det kostar mycket pengar. 

Mer om Äppelhyllan