Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 
Sommarboken. 3 barn sitter i en träeka. En har cyklop och snorkel, en läser och en håller en hov. En krabba håller på att klättra in i båten.

 

Intervju med Zara Aram, 11 år
– blivande astronaut

Astronauten i häftet (som du fått på ditt bibliotek) med stjärnbilden heter Zara. Hon kommer från Syrien och är väldigt intresserad av astronomi och drömmer om att få resa ut i rymden.
Visste du förresten att i området där Syrien ligger, fanns en av historiens första civilisationer där lade de grunden till olika vetenskaper, bland annat juridik och astronomi? Det är svårt att tänka sig nu, när man mest läser och hör talas om krig och konflikter.


Hur kommer det sig att du gillar rymden, Zara?
– Jag vet inte, svarar Zara. Men jag minns att min morfar brukade berätta sagor för mig när jag var liten. Då berättade han en historia, en saga som han hade hittat på, om en vetenskapskvinna som också hette Zara och levde för 3700 år sedan.

Varför vill du resa ut i universum?
– Jag tror att det är en magisk och spännande känsla. Det skulle vara häftigt att se jorden på avstånd och tänka på alla människor som finns där nere. Coolt är, att oavsett vilket land man bor i så har man lika långt till universum. Jag funderar ibland på om det finns liv på någon annan planet i rymden och hur lever de i så fall. Det vore också spännande att känna tyngdlösheten. 

Verkar det inte lite läskigt också?
– Jo, men det är en del av spänningen.

Vi brukar alltid ha en tävling i Sommarboken, vad tycker du att sommarens tävling ska vara?
– Det var en svår fråga … Nu vet jag! Det skulle vara jätteroligt om barnen skickar in bilder på sånt som påminner om universum. Det kanske är ett torrt landskap, en sandstrand, som man kanske föreställer sig att en planet ser ut som, eller kanske vatten på Mars. Eller grönska, eller glass eller en gammal bil eller något annat som man fantiserar om kan finnas i rymden. Det skulle vara väldigt roligt att se hur andra tänker om universum.

Nano nano (hejdå på rymdspråk, från tv-serien Mork och Mindy)

Kortfakta
Zahra drömmer om att bli astronaut

 

Jag heter Zara Aram och jag är 11 år.

När jag blir stor ska jag bli astronaut, för jag älskar rymden.

Jag har en hund som heter Lajka.

Min favoritmat är skumraketer och Flygande Jacob.