Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 
Sommarbokens logga 2020


ARKIV

Material från Sommarboken 2018. 

» Tipspromenad med funderingar

Rymdpromenad ens första sida

Facit till frågorna är:
Fråga 1: a
Fråga 2: stjärna, solen, månen, raket
Fråga 3: Jorden
Fråga 4: zagga
Fråga 5: b
Fråga 6: c
Fråga 7: Kina
Fråga 8: c
Fråga 9: b
Fråga 10: peacemärke, hjärta, ligggande åtta= oändlighet, hand

Pdf med facit
 

» Diplom till promenaden

Facit till häftet

» Affisch och temasida med lästips kring rymden (för alla :))
» Uppdrag/tävling #jagsomutomjording - tävlingssida och affisch (för alla :))

Affisch boktips rymden

Sommarboken 2018 logga och bokmärke

» Loggan i högupplöst jpg

En grönrandig hängmatta svävar i en svart rymd. Tre barn med hjälmar sitter och läser i hängmattan

» Affisch/bild hängmattan jpg

Den här kan du använda för att marknadsföra sommarbokenträffarna

» Inbjudan till Sommarbokenträffar - med tre st "lappar".

Affisch för Sommarboken 2017 - utan skrivfält

» Affisch 1 utan skrivfält

 

Allt material här är fritt att använda för alla folkbibliotek som vill jobba mot Sommarbokens mål (se vänsterspalten). 

Material från Sommarboken 2019

Första sidan i frågepromenaden Under ytan

 » Frågepromenad på tema Under ytan pdf ca 4,4Mb. QR-koder till varje fråga leder vidare till mer information.
 » Svarstalong
 » Facit
 » Diplom


 » HÄR finns svaren.

Bild på folder med text: Knep & knåp under ytan

På Sommarboksträff

Det är eftermiddag. På Torslanda torg är det stilla. Utanför mataffären köper någon en planta. En cykel susar förbi, en annan köper rökt makrill i fiskeboden. Det är sommar. Biblioteket har stängt för dagen, men där inne sjuder det av aktivitet. Det är dags för sommarens första Bokfika.

–Vill ni höra fler boktips? Barnbibliotekarien Elin Möckelind sitter och pratar böcker under sommarens första Bokfika. Runt borden sitter tolv läsintresserade barn mellan 8–10 år. De nickar. De vill väldigt gärna höra fler boktips. Och Elin fortsätter att tipsa.

Tillsammans med kollegan Klara har hon planerat sommarens första Bokfika, som är en del i Sommarbokens koncept. Under sommaren arrangerar biblioteket tre Bokfikor, där barn får komma för att fika och prata om böcker, komma med synpunkter, tips och reflektioner om de böcker de läst och läser.

Läshungriga barn får ta plats
William Lindkvist, åtta år, är en av dem som kommit till biblioteket i dag. Läsning är en av hans favoritsysselsättningar och sedan förra besöket har han läst alla böcker de böcker som han lånade då.

–I dag kommer jag att låna boken Amulett, den är jag väldigt nöjd med, den låter häftig med det underjordiska. Jag gillar allt som händer under marken och så gillar jag andra dimensioner. Jag kommer även låna De geniala grekerna i serien Förfärliga fakta, som handlar om historia, berättar han.

Ända sedan han lärde sig läsa, har han läst mycket.

–Vi läser i skolan varje morgon och då började jag läsa själv. Sedan ville jag veta vad som skulle hända hela tiden och läste mer och mer.

Han läser minst en timme varje kväll och så här långt in på sommarlovet har han hunnit läsa fem, sex böcker.

Elin Möckelind, barnbibliotekarie på Torslanda bibliotek är nöjd efter dagens Bokfika.

–Sommarboken och bokfikorna höjer läsandets status och barnen blir uppmuntrade när de läser. Jag tycker att det är kul att projektet riktar sig till dem som redan läser. De barnen får bekräftelse och får träffas och prata böcker.

Bokfikor pågår för full i regionen

Alingsås var med i projektet redan förra året. Då arbetade inte barnbibliotekarien Johanna Larsson, men i år är det hon som köpt chokladbollar och fixat saft till de tiotal barn som kommit till biblioteket.

– Vi har fått mycket positiv respons från föräldrar, bland annat tycker de att Sommarboken fungerar jättebra för de barn som har lässvårigheter så att de håller igång läsningen även över sommaren. Även om vårt syfte inte är att vara som skolan, så är det bra om Sommarboken kan bidra till att läsningen håller i sig på lovet, men vi vill ju helst skapa lust kring läsandet.

/Anneli Abrahamsson, Kultur i Väst

 

Material för temat 2017 : SERIER

Serietema, göra-klart-serier, lästips, intervjuer, tävling

» Kortkurs om serietecknande - Affisch att skriva ut - pdf

Serier är väl ingen konst? En snabbkurs i serietecknande gjord exklusivt för Sommarboken av Johan Unenge

 

Berättarworkshop med barnboksförfattaren Johan Unenge.

 

Mer tips: Lärarhandledningen om serieskapande i skolan av Jimmy Wallin men många bra tips om du vill ordna serieskola själv på biblioteket.  Pdf.

Pysselmaterial 2016 - Deckarvandring

Deckarvandringen är en självinstruerande vandring som får användas av Sommarbokare. Det passar t ex i samband med bokfika/bokträff. Temat för ev. boksamtal kan då vara deckare, både skön och fack. I materialet ingår skyltar (färg A3), svarstalong, diplom. 
» Läs mer och hämta filerna här. 


Här är ett exempel.

Christina Eriksson, Viskafors bibliotek, Borås har lånat oss idén. Tack för det!
Josefin Skoglund, bibliotekarie och illustratör, har gjort bilderna.

Pysselhäfte 2015 - dubbelsidigt A4 - i pdf.
» Spara hem pysselhäfte 2015

Fram/baksida ser ut så här:

Insidan ser ut så här:

2014 års Pysselhäfte - dubbelsidigt A4 - i pdf. Lite svårare.
» Spara hem svart-vit version
» Spara hem färg-version

Väska på vift del  5

Dags att ta med sig resväskan och ge sig ut för sista gången och stänga Sommarboken för i år.  Med  värmande solsken i ryggen tog vi tåget till Herrljunga och biblioteket där. Det var dags för avslutning på Sommarboken.  På biblioteket hade de laddat upp med kakor, saft och kaffe. Klockan fyra tog bibliotekschefen Eva-Lena kommandot och så började dragningen av böcker och biobiljetter. Sedan presenterades sommarboksbarnens bästa boktips, böckerna fick sedan bli en utställning.

Ida Edvardsson, 9 år, från Herrljunga vann en biobiljett och fick även välja bok från hyllan. Det blev Spartacus son som är tredje delen i serien Gladiator av Simon Scarrow. En bok utan bilder för, som Ida sa:

 -Det är bättre med böcker utan bilder då gör man sina egna bilder i huvudet istället.

Josefine Löfgren,12 år, från Eriksberg fick också välja bok. Även hon valde en del i en serie. Fiendeblod som är femte boken i serien Vildhäxa av Lene Kaaberböl. På frågan om hon har läst mycket i sommar svarade hon

 - Annars är jag en riktig storläsare men i sommar har jag inte läst lika mycket utan badat istället.

Men nu när hon ändå var på biblioteket hittade hon många böcker att låna för att fylla på i läshögen hemma. Hennes mamma poängterade hur viktigt det är att biblioteket faktiskt är öppet på sommaren för alla som då har tid att läsa.

Sedan var det trevliga avslutningsfikat slut och vi tog tåget tillbaka, nu hade solen gått ner och det var kyligare i luften. Hösten är på väg.

Slut för i år, tack för i år, hoppas vi ses igen sommaren 2015!

 

 

 

 

 

 

 

Väska på vift del 4

Väskan behövde luftas och fyllas med boktips men ute fanns inga barn. Var är alla barn? Ja just det på fritids, skolan har ju börjat! Iväg till Kålltorpsskolans fritids Violen. Där mötte vi Huda som precis börjat i 2a. Hon är på väg hem men boktipsar gärna. Huda gillar böckerna om LasseMajas detektivbyrå och Megakillen. Dessutom brukar hon läsa nyheter och annat på text-tv.

– Det är jättebra att läsa på tvn. Den kan inte rivas sönder och finns alltid kvar på samma plats.

 

 

 

 

 

 

 

Ruben i 2c tipsar om Tintin och Fotbollsmysteriet. – Tänk på att inte välja för långa böcker säger han också.

På fotbollsplanen är det full aktivitet, några spelar och andra klättrar på staketet som finns runt om. Många vill vara med och boktipsa: Dalslandsdeckarna säger Tilda, Älvböckerna och böckerna om Axel och Omar svarar Jenny. Hjalmar berättar att Halvanböckerna passar bra för de som är yngre än sju år. Han tipsar även om att i början på böckerna kan man läsa om det finns fler i samma serie.

 

 

 

Hur har det varit i skolan då, undrar jag? – Första dagen var lätt, vi hade ingen matte, svarar Alexander. Någon annan svarar – Det var bara att ta väskan och gå på morgonen. Jag hade förberett allt innan.

-1