Hoppa direkt till innehåll

"Jag skriver ner alla mina idéer på små lappar"

 

Hur lär man sig ett manus? Är det svårt att skriva en rolig text? Babben Larsson syns just nu i julkalendern och har precis skrivit färdigt manuset till en ny säsong av Bäst i test i SVT. Här berättar hon om hur det är att skriva och läsa in ett manus. Och hur det känns att tappa bort sina repliker under en tv-inspelning. 

Text: Jenny Björnulfson, december 2020

Babben Larsson är skådespelare men också komiker som skriver manus till tv-program, sketcher och shower. Hon har skrivit olika typer av texter så länge hon kan minnas.  

- Jag kunde läsa och skriva redan innan jag började i skolan. I skolan tyckte jag att det var roligt att skriva uppsatser. Hemma skrev jag nog mest dagböcker, säger hon.  

De som följer årets julkalender vet att Babben har en roll i det magiska tidreseäventyret där två flickor från olika århundraden byter själar med varandra. I Miraklet spelar Babben föreståndaren Agneta som jobbar på ett HVB-hem. 

Beskriv Agneta! 

- Agneta är i grunden en snäll person men hon är också lite bitter och uppgiven över att livet inte riktigt blev som hon hade tänkt sig. Hon var rolig att spela eftersom hon är väldigt olik mig och det kändes uppfriskande.  

Hur långt var manuset?  

- Över 300 sidor. Men manuset är ganska luftigt skrivet så att skådespelarna och andra som medverkar i inspelningen kan göra egna anteckningar. Det kan vara saker som man måste skriva ner för att komma ihåg under inspelningen.  

I årets julkalender byter Mira och Rakel själar med varandra. Foto: Ulrika Malm/SVT 
I årets julkalender byter flickorna Mira och Rakel själar med varandra. Foto: Ulrika Malm/SVT

Hur lär man sig ett manus som skådespelare? 

- Det är olika från person till person. Jag läser alltid replikerna, alltså det jag ska säga, högt och försöker få in dem i kroppen. Ofta rör jag på mig samtidigt. Kanske går jag ut och promenerar. Ofta läser jag de andras repliker och håller för mina egna. Det är ett bra sätt att repetera vad man ska säga.  

Har du något knep för att komma ihåg dina repliker? 

- Absolut. Om det till exempel är många y:n i en mening brukar jag ringa in alla de bokstäverna och tänka att ”det där är y-meningen”. Ett annat knep är att stryka under särskilda ord som sticker ut i en mening. 

Har det hänt att du har glömt vad du ska säga när du står framför kameran eller en publik?  

- Många gånger. Det är inte så farligt, om man spelar in framför kameran så får man improvisera och hitta på lite. Eller också får man ta om inspelningen. Min skämsgräns är om vi måste ta om det fler än fem gånger. Då har jag inte pluggat på mina repliker tillräckligt noggrant.  

Många känner nog också igen Babben från tv-programmet Bäst i test i SVT. I november skrev Babben och David Sundin, som hon leder programmet tillsammans med, färdigt manuset till den femte säsongen. Programmet börjar sändas i SVT i februari. 

- När jag och David skriver ner vad vi ska säga i programmet så brukar vi börja med att titta på testerna och se om vi kan hitta roliga infallsvinklar. Sedan skriver vi tillsammans, berättar hon.  

Vad är svårast när man skriver manus? 

- Jag tycker att det är svårt när det blir för fritt, när det inte finns något ämne att hålla sig till. I Bäst i test kretsar ju allt runt testerna. Då är det lätt att skriva text runt dem och allt som händer där. 

Vilket är ditt bästa tips om man vill skriva roliga texter? 

- Att komma ihåg att det du skrattar åt, det tycker oftast andra också är roligt.  

Var hämtar du din inspiration? 

- Det kan vara saker jag sett på tv, läst i en tidning eller hört någon säga på stan. Jag skriver alla mina idéer på små lappar, sedan får man samla ihop alla de där små lapparna och börja skriva.   

Babben Larsson ger skrivtips. Fotograf: Magnus Liam Karlsson/SVT

Fotograf: Magnus Liam Karlsson/SVT

Babben Larsson

Bor: I Solna. 

Intressen: Läsa, jobba i trädgården, titta på roliga tv-program, pussla, resa och titta på konst.   

 

Tre julfrågor: 

Det bästa med julen? 

- Att man får mer tid för att vara tillsammans. Allt blir lite lugnare under julen. Man kan läsa böcker, kolla på film och spela sällskapsspel.  

Din favoriträtt på julbordet? 

- Julskinkan! 

Ditt bästa julminne från när du var liten? 

- Jag fick ofta klä granen i vardagsrummet på julaftonsförmiddagen. Det var min egen stund då jag spelade julskivor och pyntade granen. Det var väldigt mysigt.  

 

-1