Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Skrivtävling - Slottsträdgårdens hemlighet

Juryn har sammanträtt, läst och funderat. Det var inte lätt att välja vinnare bland alla fantasifulla bidrag! Tack alla, nästan 200, som skickat in till tävlingen! Ni är alla vinnare bara genom det!

Juryn har enats om att ge första priset till Alfons Myrvold från Strömstad, för hans berättelse Nattens hemlighet.

Alfons fick sitt pris på Biblioteks och berättarscenen på Bokmässan.

2:a till 5:e pris (utan inbördes ordning) går till:

Nils och Isac Werneskog, Smålandsstenar
Greta Stjärnhem, Karlstad
Ellen Stenqvist, Torslanda
Bella Blixt, Frövi

Stort GRATTIS till er allihopa!

PRESSMEDDELANDE

Vinnaren heter Alfons Myrvold. Alfons är 11 år

Här kan du läsa hans berättelse.

Nattens hemlighet

Jag blickade ut över den stora trädgården och såg solen gå ner bortom havet vid Tjolöholm slott. Jag reste mig upp från rabatten och sträckte på min stela rygg. Mina jordiga trädgårdshandskar drog jag sakta av mig, med ett belåtet leende. Att gräva i jorden var något nytt för mig. Vanligtvis brukade jag gräva fram scoop, för jag var egentligen en journalist.

Jag kom hit till Tjolöholm för att många besökare hade hört en spöklik röst utanför slottet den senaste veckan. Rösten hade låtit kvävd och viskat otydliga ord som lät hotfulla på något sätt. Jag kunde såklart inte hålla mig från att lösa detta mysterium. För att jag lättast skulle kunna spionera tog jag jobb på Tjolöholm slott som trädgårdsmästare. Jag berättade det inte för någon på slottet. De skulle tro att jag var knäpp som smög runt och lyssnade efter en spökröst. Kanske ryktet skulle spridas och alla turister skulle dra någon annanstans av rädsla?

Plötsligt kom en tunnhårig, tjock man framgående. Han hette Hasse och var chef för slottet. ” Går de bråå elle Föksy?” För det första hade han den grövsta göteborgsdialekten jag någonsin hört och för det andra heter jag faktiskt Foxxy, inte Föksy.

”Bra men jag borde nog gå och sova snart”, svarade jag och gäspade.

”Haru sett min mobil?” Den har varit borta en hel vecka, sa Hasse bekymrat.

”Nej, tyvärr, svarade jag och skakade på huvudet.

Hasse kliade sig i nacken och berättade att den kommit bort i trädgården någonstans.

Jag var helt slut av dagens jobb. Jag hade grävt och grävt och försökt hitta en anledning till att rösterna hördes på slottet. Jag undrade om jag kanske skulle lösa mysteriet imorgon. Sedan somnade jag.

Jag vaknade i mitt tält. Det var mitt i natten och alldeles mörkt. Klockan slog prick tolv. Jag tittade runt och så plötsligt hörde jag något. Det var ett viskande ljud. Det var lågt och kvävt så jag hörde inte vad den sa. Så slog det mig. Det var ju den mystiska rösten! Ljudet var så skrämmande att jag rös och skakade av rädsla. Vad var det för ljud egentligen?

Jag reste mig upp på skakiga ben och följde ljudet, men plötsligt slutade det att låta. Jag stod där och darrade. Var det spöken, monster eller vad var det? Jag trodde inte på spöken, men detta var så skrämmande att jag började tveka. Jag ville skrika men ingen skulle höra mig. Alla sov. Jag kom in på så läskiga tankar att jag sprang tillbaka till mitt tält och skakade av rädsla.

Jag försökte lugna mig själv med att tänka att det var något logiskt som låg bakom den otäcka rösten. Men allt logiskt jag försökte komma på lät mer ologiskt än spöken. Var det någon som kvävdes? Spydde slottskatten upp hårbollar varje natt? Jag försökte somna om men fick inte en blund sedan jag vaknat.

Nästa dag gick jag upp och spionerade. Städerskan Emma var en riktigt sur kärring. Hon var misstänkt för att skrämmas med rösten eftersom hon var uppe på natten och städade varje natt och för att hon alltid gjorde en massa bus. Hon verkade alltid vilja ha slottet för sig själv, för jag hörde henne mumla om det. Detta verkade logiskt..

Nu kom Hasse förbi och frågade varför jag inte gödslade rabatten. Jag sa att jag visst gödslade, även om jag inte ens haft en tanke på att börja. Jag skämdes och började gödsla.

Det var nu sen kväll och jag smög till ett ställe vid sophuset där jag visste att Emma brukade vara på natten för att slänga sopor. Det hade jag funnit ut när jag sneglade på hennes schema. Där kanske ljudet kom ifrån? En minut innan midnatt dök tanten upp. Hon sneglade runt och smackade med läpparna. Hon tog soporna och slängde dem i den lilla tunnan. Nu viskade rösten igen men Emma fortsatte bara att hiva ner påsar i sopsäcken. Nu var jag rädd. Om det inte var Emma, vem var det annars? Spökbilder fladdrade upp i hjärnan. Jag bet ihop och bestämde mig för att följa ljudet. Steg efter steg mot ljudet.

Vinden susade i träden och syrsorna gned sina ben mot varandra i ett lågmält surr. Ljudet kom från ett träd. Jag undrade varför och gick skakande framåt. Jag tittade upp i trädet, men där fanns inget speciellt. Jag började undra om jag hade blivit knäpp när jag såg något konstigt. Längst ner i trädet fanns ett hål. I hålet låg något som fick mig att stirra länge, mycket länge. Jag blev så chockad att jag glömde att andas en stund. I hålet låg en mobil! Det tog mig inte lång tid att lista ut vems det var. Det var Hasses mobil. Rösten var en påminnelse kunde jag se på skärmen. Det var därifrån det läskiga ljudet kom ifrån. Men varför hade han en påminnelse mitt i natten? Det fick vara ett olöst mysterium, tänkte jag.

Nästa dag gav jag mobilen till Hasse, men frågade ingenting om varför han hade ett alarm på natten. Han sa att det var tur att jag hittade mobilen och att han måste ha tappat den i trädet på något konstigt sätt. Sedan sa jag hejdå till jobbet som trädgårdsmästare för att lösa fler mysterium på annat håll. 

 

Tjolöholms slott

Tjolöholms Slott ligger på den halländska kusten, fyra mil söder om Göteborg. Det byggdes av familjen Dickson i början av 1900-talet. Både slottet och trädgården är väldigt speciella, slottet ser ut som om det var byggt på 1500-talet och den unika trädgården är anlagd i brittisk stil.

Läs mer på tjoloholm.se


Fler bilder på slottet hittar du längre ner på sidan.

 

Vem är Foxxy? Vad gör han i Tjolöholms slottsträdgård?

Foxxy är en mycket nyfiken journalist. Vanligtvis intervjuar han figurer i barnböcker men nu i sommar har han tagit jobb som grävande journalist i Tjolöholms slottsträdgård. Man vet att det händer märkliga saker i trädgården på natten. Men vad?

Hela dagen jagar Foxxy saker att skriva om. Men han prövar också att så frön och sätta plantor, klippa buskar och ansa gångar. Nu är han trött och tänkte vila lite.  Då passar det minsann på att hända en massa …

Titta gärna in på Foxxys intervjuer med barnboksfigurer »

 

 

 

Lite bilder från slottsträdgården på Tjolöholm. Du hittar fler HÄR.

Foto på Alfons Myrvold
Vinnaren Alfons Myrvold.

Lyssna på intervjun med Alfons.

Anneli Abrahamsson på Kultur i Väst intervjuar Alfons Myrvold på Bokmässan

Läs de vinnande bidragen

Alfons Myrvold - finns på denna sida
Nils och Isac Werneskog
Greta Stjärnhem
Ellen Stenqvist
Bella Blixt

-1