Hoppa direkt till innehåll
Tecknad bild på två barn som talar rövarspråket med varandra.

Rövarspråk – ett hittepåspråk

 

Är du nyfiken på rövarspråket? För många år sedan skrev Astrid Lindgren om rövarspråket i sina böcker om Mästerdetektiven Blomkvist. Sedan dess är det många barn som har lärt sig det populära hittepåspråket.

Barnens bibliotek, uppdaterad augusti 2021

Ror-ä-dod-dod-a pop-ror-o-fof-e-sos-sos-o-ror-non-sos pop-a-pop-pop-e-ror*, ropar Eva-Lotta i boken Kalle Blomkvist och Rasmus. Det är inte första gången hon och kompisarna Kalle och Anders i Vita Rosen tar sig ur en knepig situation med hjälp av rövarspråket. 

När vännerna försöker lösa mystiska fall och ruskiga typer försöker stoppa dem är det bra att kunna prata ett språk som ingen annan förstår. Det påhittade språket har Eva-Lotta lärt sig av sin pappa, bagarmästare Lisander.  

Astrid fick idén av sin man

Idén till rövarspråket fick författaren Astrid Lindgren av sin man Sture som berättade att han och hans kompisar talade rövarspråket som barn. Första gången Astrid skriver om rövarspråket är i boken Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt.  

Lär dig tala rövarspråket

Hur talar man då rövarspråket? Det är faktiskt inte så svårt, men det krävs lite övning innan man får till ett bra flyt. Om man inte ser det i skrift kan det vara väldigt svårt att förstå hur det är uppbyggt. Rövarspråket fungerar därför bäst som talat språk.  

Så här gör du:  

Efter varje konsonant lägger du till bokstaven ”o” och därefter samma konsonant en gång till. Ett vanligt ”b” blir alltså ”bob” på rövarspråket. Och ett ”v” blir ”vov”.  

De här bokstäverna i alfabetet är konsonanter: b, c, d, f, g, h, j, k, l, m, n, p, q, r, s, t, v,w, x, och z. 

Vokalerna i ordet säger du precis som vanligt. De här bokstäverna i alfabetet är vokaler: a, e, i, o, u, y, å, ä och ö. 

Exempel:  

Sol blir sos-o-lol 

Glass blir gog-lol-a-sos-sos.  

Lär man sig att prata rövarspråket kan det nästan vara omöjligt för någon som inte kan språket, att förstå!  

*Översättning: Rädda professorns papper 

 

Böckerna om Kalle Blomkvist 

När Astrid var ung jobbade hon som sekreterare åt kriminalteknikern Harry Söderman (även kallad Revolver-Harry). Han var med och löste många omtalade brott. 

Det var från denna tid som Astrid fick sin inspiration när hon skrev om Mästerdetektiven Blomkvist. Böckerna handlar om kompisarna Kalle, Anders och Eva-Lotta som bor i Lillköping. De kallar sig för Vita Rosen och är i ständig kamp med tre andra vänner i Röda Rosen för att hitta en sten, kallad Stormumriken. 

Under sommarloven stöter den unge amatördetektiven Kalle Blomkvist och kompisarna i Vita rosen också på en massa mystiska händelser i staden. Fall som måste utredas till varje pris!   

Källa: www.astridlindgren.com 

Visste du att...


… att Astrid Lindgren skrev alla sina böcker på ett slags kodspråk som heter stenografi? 

Stenografi är en skrift med speciella tecken som gör att man kan skriva lättare och snabbare än med vanlig skrift. 

Källa: www.astridlindgren.com 

Loading....

Vill du läsa böckerna om Mästerdetektiven Blomkvist? 

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst den? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Mästerdetektiven BlomkvistBokomslag: Mästerdetektiven Blomkvist lever farligtBokomslag: Kalle Blomkvist och Rasmus

 

Astrid Lindgren. Foto: Roine Karlsson

Läs om författaren Astrid Lindgren 

 

Astrid är kanske en av få författare som alla känner till. Du har kanske läst om Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter eller Mästerdetektiven Blomkvist? Men vad vet du om Astrid? 

Läs mer om Astrid

...

Tips på böcker om koder och hemligheter

 

Det finns många olika sätt att lura fienden med hemliga språk och koder. Här har vi samlat tips på böcker som är fyllda med hemligheter.

Till boktipsen

Omslag på ett printmaterial


Affischer och material att skriva ut

Lär dig rövarspråket - övningsmaterial (pdf) 8MB

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

-1