Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

 

Du är vad du läser

- tips till dig som är vuxen och vill läsa med barn

Du är vad du läser

 

Varje år kommer det ut en mängd böcker. 2018 kom runt 2300 barn- och ungdomsböcker ut - bara i Sverige. Hur ska man hitta rätt bok i bokdjungeln? Vi på Barnens bibliotek ska guida dig rätt.

 

Text: Lisa Ahlqvist uppdaterad 20190831

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Vi på Barnens bibliotek älskar att läsa böcker - men det finns faktiskt mycket annat man kan läsa idag. Fråga dig själv vad ditt barn skulle vilja läsa. Vad har ditt barn för intresse? Ibland kan det kännas övermäktigt för ett barn att påbörja sin läsning med att få en tjock bok framför sig. Fundera på om det finns annat material som barnet kan börja med att läsa - på nätet, en tidning, ett spel? Barnet kan även få en mjukare ingång till läsning av en bok via en ljudbok, högläsning eller att läsa en ebok (då syns det inte hur tjock den är).  

 

Fundera på varför du vill att ditt barn ska läsa. Det är viktigt att du själv ser syftet och poängen med att läsa.

 

Hur ofta läser du eller ni andra vuxna i familjen? Tänk på det klassiska citatet "barn gör inte vad du säger - de gör vad du gör". Det kanske finns en risk att den enda gången ditt barn ser dig läsa är när du arbetar på jobbdatorn och hör dig sucka och tycka att det är långtråkigt - vad sänder det ut för signaler? Ser ditt barn att du läser och njuter? Fundera på hur det ser ut i din familj. Testa och se det som en rolig utmaning - om du vill att ditt barn ska läsa - kom igång med din egen läsning samtidigt!

 

Gör läsning till en familjeaktivitet. Gå tillsammans till ert lokala bibliotek och bläddra i en massa böcker. Sätt er ner i någon soffa och bläddra tillsammans och provläs några sidor. Håll utkik om biblioteken eller bokaffärerna nära dig har evenemang med teater, högläsning eller releasekalas. På alla bibliotek finns Kulturrådets papperskatalog Barnböcker Ungdomsböcker. Den kommer ut en gång om året, på hösten. Ta hjälp av bibliotekarierna, det är deras jobb att hjälpa dig och ditt barn att hitta intressanta böcker.

 

På Barnens bibliotek kan du på egen hand söka efter böcker i vår Katalog och leta på temasidorna. Där kan du söka utifrån ålder eller vad andra barn har lämnat för bokomdömen. När dina barn har börjat skolan och kommit igång med sin läsning är det dags att introducera dem till att själva hänga på barnensbibliotek.se och uppmuntra till att skriva egna boktips till andra barn.

 

Idag finns det många bokhandlar med kunnig personal inom barn- och ungdomslitteratur. Förutom de större bokkedjorna vill vi lyfta upp några små barnboksaffärer du kan hålla extra koll på:

Ankungen i Linköping 

Bokskåpet i Göteborg 

Bokslukaren i Stockholm

Läslusen i Uppsala

Läs också: Därför ska du läsa högt med ditt barn

 

 

Sök efter böcker i vår katalog

Till katalogen

 

 

Hitta boktips efter vilket tema eller genre ditt barn gillar! Kanske böcker om rymden, vikingar, hästar, kärlek eller gaming? 

Boktips till dig som är barn

 

 

Vad ska man säga när barnen undrar varför man ska läsa?

 

Förutom att forskning visar att du kommer ha ett mycket bredare ordförråd ifall du kontinuerligt läser under hela din uppväxt, så ger läsning också mycket mer. Författaren Lennart Hellsing sa att man ska bli glad av att läsa. Det är bra uttryckt, tycker vi. Man läser för att det är roligt! Alfons Åberg

Det viktigaste är att man ska få njuta av en berättelse. Allra bäst är det om den får leva vidare, ger upphov till funderingar och samtal. När ni läser tillsammans i en familj kan det bli interna skämt som knyter era familjeband närmre. "Jag ska bara...". säger du hemma när ditt barn brister ut i "Jämt ska du bara, Alfons Åberg, jag blir galen på dig!".

Det skapar en gemenskap och känsla av att höra till.

Därför ska du läsa högt med ditt barn

 

Vet du om att du kan förändra ditt barns liv?

 

Att läsa högt är något av det viktigaste du kan göra för att stötta ditt barns språkutveckling. Tänk vilken påverkan du har som viktig vuxen i ett barns liv. Du kommer att få ta med ett barn in i det fantastiska fantastifulla läsäventyret. Det kan vara att berätta en spännande berättelse för ett barn och trigga igång deras egna fantasi. Eller att läsa ur en rolig bok som får er att skratta tillsammans. Eller att prata om sorg och de stora livsfrågorna. Låt äventyret börja! 

Filmen är skapad av Göteborgs stadsbibliotek och finns på flera språk i deras Youtube-kanal.


Har du funderingar på barn och Internet rekommenderar vi att du tittar på:

På Statens Medieråds hemsida hittar du massor av information, både för dig som förälder och för skolpersonal.

Barnperspektivet.se

Mediebarn är en sajt för vuxna om barn och ungas datorvanor.

Internetguider från .se
Unga och internet diskussionsmaterial för vuxna om ung digital kommunikation.
Ungas integritet på nätet handlar om vad vuxna kan göra för att hjälpa barn och unga att utvecklas till mogna nätanvändare.

Surfa lugnt

Om du hittar barnpornografi ska du anmäla det till ECPAT

Kränkt.se handlar om hur man går tillväga om man blivit kränkt på nätet

Länktips:

Om barns språkutveckling. Foldrar från Bokstart / Kulturrådet

Hitta språket! av Kodknäckarna

"I filmen ”Hitta språket!” får du enkla, lekfulla och roliga exempel på vad du själv kan göra i vardagen för att sätta fart på ditt barns språk."

Filmen finns också på flera språk - arabiska, engelska, kurdiska, somaliska, persiska

Läsambassadören.se 
Läsambassadören har i uppdrag från Kulturrådets att verka för barn och ungas läsning.

 

Sida uppdaterad juni 2019, Lisa Ahlqvist

-1