Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Referensgrupper sökes

Är det dig vi söker som referensperson?

 

Vill du vara med och tycka till om Barnens biblioteks sajt och verksamhet? Vi söker referenspersoner som vill vara med och påverka Barnens biblioteks utveckling framöver.

Sök nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Kontakta oss på Barnens bibliotek!
Affischer och pyssel att skriva ut. Foto: @skolbibliotekarierna på Instagram

Välkommen till Barnens bibliotek!

 

Vi antar att du som läser det här är vuxen och kanske arbetar på bibliotek, skola eller annan verksamhet som är riktad till barn och unga. 

 

Barnens bibliotek är en plats på nätet för barn och unga från att man har börjat läsa böcker på egen hand. På våra sidor finns mängder av lästips, temasidor, författarintervjuer, reportage och tävlingar för barn att ta del av. Den riktar sig främst till barn i låg- och mellanstadieåldern men alla åldrar är välkomna. Många av våra boktips gäller även för de som är 12+ år också. 

Vi vill erbjuda barn och unga ett reklamfritt och lugnt ställe att hänga på med läs- och skrivlockande aktiviteter. Webbplatsen är anpassad för barn och unga.

Vi är inget bibliotek och vi säljer inga böcker. Vi tipsar och berättar om böcker och bokskapare och skapar läslust genom tävlingar, reportage och pyssel med tydligt litteraturfokus. Vi har en gedigen barn- och ungdomsbokkatalog där du även kan ta reda på om boken (bok, e- bok, ljudbok) finns på barnens lokala folkbibliotek. 

Barnens bibliotek drivs av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen. Förvaltningen arbetar med att stärka och utveckla kulturen i hela Västra Götalandsregionen. 

 

Vad finns det att göra på sidan?

Förutom det öppna innehållet på Barnens bibliotek kan barn gratis registrera sig som medlem och få ett eget Krypin.  

I sitt Krypin kan flera personliga inställningar göras. Där kan barn också skapa egna affischer med sina favoritböcker som enkelt kan skrivas ut.

Som medlem kan barn skriva egna boktips som visas under Barnens boktips. De kan också skriva egna berättelser som alla kan läsa i Skrivboken.

 

Tips: Du som vuxen kan också registrera dig och bli medlem och kanske ha ett klasskonto eller bokklubbskonto? Där kan alla barn som du arbetar med samla sina boktips och berättelser tillsammans under samma namn. 

 

 

Barnens bibliotek har en stor samling presentationer med bokskapare. Vi presenterar intervjuer med författare eller illustratörer som är aktuella eller önskade av våra läsare.

Under Pyssla hittar du mängder av tävlingar, pyssel och information om Barnens biblioteks egna spel Bokdrakar & Bibblomons. Här hittar du även lästips kring olika ämnen. På temasidorna hittar du reportage om barn, författare och annat intressant som passar till temat. Det finns också en bokaffisch med lästips färdig att skriva ut.

Under Skriva kan du läsa medlemmarnas egna berättelser och som inloggad skriva egna. På sidan hittar du också mängder av författares samlade skrivtips, en serieskola och skrivtävlingar.

Katalogen kan du söka efter barn- och ungdomsböcker. Det finns flera sätt att söka på en bok. Använd sökrutan eller klicka på symbolerna, ålder eller bokomdömena. 

» Om katalogen

» Copyright/information om ämnessymbolerna 

Bibblomonen Blurp

 

Visster du att Barnens bibliotek startades redan 1996? Den startades av Katarina Dorbell som gick i pension 2020. Därefter tog Lisa Ahlqvist över som redaktör. Mer information om vilka fler som arbetar med Barnens bibliotek hittar du under Kontakta oss.

Vill du vill ha vårt nyhetsbrev (riktat till vuxna) i din inkorg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev! Då får du koll på vad som händer på Barnens bibliotek.

Vi hoppas du ska hitta vad du söker. Du är alltid välkommen att kontakta oss! 


Använd Barnensbibliotek.se i din verksamhet

 

Affischer och pysselmaterial - Här kan du skriva ut och använda helt gratis alla våra aktuella tävlingsaffischer eller boktema-affischer. Sidan är riktad till dig som är vuxen.

Folder: Barnens bibliotek Snabbguide för bibliotek och skolor 2019 (tryckversion). Går inte längre att beställa då en ny kommer att tas fram under 2021. 

Folder: Information om Bibblomons & Bokdrakar (tryckversion)

Bokmärken och planscher med Barnens bibliotek-logga går också att beställa gratis till din skola, bibliotek eller annan verksamhet där du vet att många barn och unga kan få användning av materialet.


Logga för Barnens bibliotek. Det finns flera olika att välja på om du vill länkaLänka gärna till oss! 

På länken hittar du våra loggor som du kan använda för att länka till oss på din webbplats. 

Loggor till Barnens bibliotek 

Till sidan med många barnboksfigurer

 

Barnboksfigurer och författare som firas 2020

 

Pippi firar 75 år (Rabén & Sjögren)

Pippi-illustratören Ilon Wikland fyller 90 år (Rabén & Sjögren)

Martin Widmark 20 år som författare
Författaren till bland annat LasseMaja, Nelly Rapp och Halvdan Viking har skrivit böcker i 20 år! Detta kommer att firas, bland annat genom att hans debut Att fånga en tiger återutges med nya illustrationer. (BonnierCarlsen)

Jan Lööf fyller 80 år
Detta kommer också att uppmärksammas med någon form av utgivning, antingen en helt ny bok, eller en omarbetad tidigare bok. (BonnierCarlsen)

Mumin fyller 75 år
Det är 75 år sedan som den första boken om Mumin kom ut; Småtrollen och den stora översvämningen. Moomin Characters firar detta genom kampanjen ”Our sea” i korthet en insamling som ska gå till miljöarbetet med Östersjön, där Bonnier Carlsen är en av många samarbetspartners. Som del i detta ger förlaget ut Mumintrollen och Havsorkestern och Mumintrollen på Hattifnattarnas ö. (BonnierCarlsen)

Hunden Kjelle fyller 10 år 
av Kajsa Gordan och Mia Maria Güettler (Berghs förlag)

Thomas Halling firar 25 år som författare (Hegas förlag)

Plupp 65 år

Lilla Spöket Laban 55 år

Bu & Bä 25 år

Castor 25 år


Bamse-material
När Bamse fyllde 50 år tog Egmont/Bamse fram ett quiz och en jubileumsserie fria att använda på folkbibliotek. 


Quizen pdf
Rätt svar pdf
Affisch med Bamse pdf
Jubileumsserie - Känner du Bamse? pdf
 

Vill du veta mer om vad och varför vi sparar när du är på barnensbibliotek.se? 

Läs om vad vi sparar  »

 

Bokmärken och affisch

Material att beställa (gratis)

 

  • Bokmärken
  • Affisch, en med Barnens bibliotek-logga (rosa på fotot - fåtal kvar!) och en för Bibblomon & Bokdrakar

Fyll i antal och leveransadress när du kontaktar oss

Följ oss på sociala medier


 

 

Följ oss på sociala medier 

 

Facebook

Instagram

Intervju med Katarina Dorbell som startade Barnens bibliotek

"Jag tror att jag blir klokare för varje bra bok jag läser"

 

Katarina Dorbell startade Barnens bibliotek 1996. Efter nästan 25 år i verksamheten valde hon 2020 att gå i pension. Men innan hon drog till sommarställets trädgård hann vi fråga henne några frågor!

Läs här

Integritet

Vi lämnar inte ut några uppgifter om barn vi har kontakt med.

När ditt barn skriver i sitt Krypin eller på annat sätt publicerar sig på Barnens bibliotek tar vi bort uppgifter, förutom visningsnamnet (nic-name), som skulle kunna användas till att identifiera barnet. 

Tipsa gärna era barn om att välja ett visningsnamn som inte går att koppla till barnet. Användarnamnet syns däremot aldrig.

Om barn ska medverka med namn och bild ber vi alltid om föräldrarnas tillstånd.

Läs mer om GDPR och hur du gör om du vill ta bort en uppgift om dig själv från barnensbibliotek.se

Därför ska du läsa högt med ditt barn

Därför ska du läsa högt med ditt barn

 

Att läsa högt är något av det viktigaste du som vuxen kan göra för att stötta ditt barns språkutveckling.

Lär dig mer

 

-1