Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

"Vikingarna var faktiskt rädda för spöken"

Tillsammans med författaren Martin Widmark har Mats illustrerat nio böcker om Halvdan Viking. Förra året fortsatte de historien om Halvdan i bokserien Halvdan & Meia. Förutom att illustrera har Mats ett stort intresse för historia.

Text: Barnens bibliotek, 2017. Uppdaterad 2022.

 

Du har illustrerat i många böcker. Varför blev du illustratör?

 - Jag tyckte det var roligt att rita som barn och sedan dess har jag bara fortsatt. Som vuxen började jag intressera mig för historia och nu ritar jag nästan bara sådant som handlar om vikingar och riddare. Det är såklart ett drömjobb!

Hur kommer du på hur du ska illustrera?
 - Jag brukar försöka tänka på vad det är man vill se när man läser texten. Hur ser t ex Rodrick ut när han blir kär? Eller hur otäck ser egentligen vikingen Krok ut? Är hans bröder lika otäcka? Det blir oftast mest spännande att läsa boken om bilden kan visa något mer eller annat än det som texten berättar.

Vilken teknik använder du när du gör dina bilder?
 - Jag ritar upp grunden med penna på papper och färglägger sedan med flytande tusch och pensel.

 

I böckerna om Halvdan Viking får du teckna om vikingatiden. Det passar ju bra eftersom du är arkeolog!

 - Ja, jag jobbade på Stockholms läns museum i många år med arkeologiska utgrävningar och guidade visningar. Det var jättekul, men sedan valde jag ändå att sluta på museet för att kunna teckna och skriva böcker på heltid. Men det är såklart jag har stor nytta av min bakgrund som arkeolog, som ger mig ganska stor frihet att ”hitta på” kläder, frisyrer och platser som jag tror att de en gång kan ha sett ut.

Har du någon favoritfigur bland de du ritar?

 - Jag tycker det är roligast att rita fula, lortiga och lite dumma figurer. Det finns många sådana att välja, men en favorit är Asta och Grimulf i böckerna om Halvdan Viking.

Kan du berätta något kul om vikingar som du tror vi inte visste?

 - En vanlig missuppfattning är att vikingarna hade horn på sina hjälmar och att de tuggade i sig flugsvamp innan de skulle ut och slåss. Inget av detta stämmer. Vikingarna var också väldigt skrockfulla och faktiskt rädda för spöken och en massa olika väsen som vi inte tror på idag.

Foto på Mats Vänehem Foto: Stefan Tell

Kortfakta

Namn: Mats Vänehem

Född: 1967

Bor: På Ekerö utanför Stockholm

 

Har du några råd till den som vill bli illustratör?
 - Att rita människor på ett levande sätt är det svåraste som finns. Om man kan lära sig detta, kan man sedan rita vad som helst. Var inte rädd att försöka och ge inte upp för att det är svårt! Det tar lika lång tid att bli bra på att rita som det tagit för Zlatan att bli en bra fotbollsspelare.

Vill du läsa några av de böcker Mats har illustrerat i eller skrivit? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Hitta historienVikingarHalvdan Viking - hövdingens bägare skriven av Martin WidmarkHalvdan och Meia. Bland trälar och gudar skriven av Martin WidmarkHalvdan och Meia  skriven av Martin WidmarkBortdripplad - Bästa klubben 1 skriven av Magnus LjunggrenVärldens bästa riddare. Tredje boken i serien skriven av Magnus Ljunggren

Magnus Ljunggren. Foto: Eva Lindblad

Magnus Ljunggren

 

Författaren Magnus Ljunggren tyckte inte om att skriva när han var barn. Men idag har han skrivit massor med böcker och tycker att skriva är det bästa sättet att vara med om ett äventyr.

Läs mer om Magnus

Tre långskepp ute på ett hav. Länk till temasidan om Vikingar

Tema Vikingatiden med boktips och intervjuer

 

Vill du veta hur livet var under vikingatiden? Här har vi samlat tips på böcker och fakta om vikingatiden. 

Till temasidan

Martin Widmark. Fotograf Thron Ullberg

Martin Widmark

 

I över 20 år har Martin skrivit böcker till barn. Hans böcker är bland de mest populära. För, vem har väl inte hört talas om Lasse-Maja, Nelly Rapp, David och Larissa eller Halvdan Viking? Många av dom kanske du även har sett på film eller i julkalender?

Läs mer om Martin

Jonna Björnstjerna.

Jonna Björnstjerna

 

Jonna är både författare och illustratör. Hon har illustrerat många populära böcker. 

Läs mer om Jonna

-1