Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

4 frågor till Maria Marchner som bland annat skriver gåtböcker

 

Hur går det till när man skriver böcker med flera hundra gåtor? Maria Marchner är en av Sveriges vassaste gåtboksförfattare. Hon tipsar om hur du kan komma på en riktigt klurig eller rolig gåta.

Text: Katarina Dorbell/Barnens bibliotek, augusti 2018.

Hur går det till att göra en gåtbok?
 - Jag hittar inte på särskilt många egna gåtor, utan skriver mest ner sådana jag hört eller läst. Dels sådana som funnits länge; sedan jag själv var barn och ännu längre tillbaka, dels nyare som jag hittar på internet och som mina egna och andra barn berättar, som de hört av sina kompisar. 

Vad ska man tänka på när man hittar på gåtor?
 - Att de ska vara kluriga och/eller roliga! Jag brukar kalla dem klurgåtor eller knasgåtor. Klurgåtor är sådana som man kan lista ut svaret på om man funderar ordentligt (fast det är förstås inte säkert att man kommer på svaret ändå). Knasgåtor är mer som roliga historier, typ: ”Vad är det som är gult och snurrar runt, runt, runt?” (Svar: En banan i en tvättmaskin). 

Har du en favorit-gåta? Vilken?
 - Ja! ”Vad siktar på hälen men träffar näsan? Svar: Fisen!” Den är både klurig och rolig (om man gillar prutthumor, förstås, och det gör jag!)

Är det nåt särskilt bra med gåtor?
 - Jag gillar att gåtor kan vara både kluriga, så att man kan lista ut svaret, och att de kan vara helknasiga och mer som roliga historier. Att de kan vara långa eller korta, enkla eller supersvåra. Och att man kan berätta dem vidare för andra eller göra om dem till alldeles egna gåtor. Och så tycker jag det är coolt att folk har berättat gåtor för varandra i alla tider och över hela världen!

Foto på Maria Marchner. Fotograf: Paul O´Mahoney

Kortfakta

Namn: Maria Marchner. Kallas ibland Mia.

Född: 1975        

Bor: I Stockholm.

Gör mer än skriver?
Jobbar som redaktör för barn- och ungdomsböcker. När jag inte jobbar gillar jag att paddla kajak, sticka och spela tv-spel.

Favoritcitat i egna böckerna?
Inget direkt citat, så det får väl bli en till favoritgåta? ”Vad liknar mest en halv apelsin?”  (Svar: Andra halvan!)

Specialitet/rolig egenskap?
Hmm. Jag har väldigt böjliga tummar, så när jag gör tummen upp blir det mer ”tummen åt vänster” eller ”tummen åt höger”. Räknas det? Och så är jag rätt bra på att sticka!

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Att kunna flyga! Det vore så oerhört praktiskt, särskilt när man har bråttom!

Marias böcker

En himla massa gåtor?En himla massa FLER gåtorEn himla massa fler roliga historierEn himla massa roliga historier

Maria översätter också. Här är några exempel.

Mitt värsta år. Första delen i Chloe Snows dagbokNinjor och samurajer av Nick Falk. Det här är första delen av fyra.Tiger SvenssonÄckligaste boken om kroppen

-1