"Jag och min syster brukade låna vår pappas dykargrejer och låtsas att vi var hajexperter". 
Läs intervjun med Fredrik Brounéus  »

 
Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Michael Morpurgo

Intervju med Michael Morpurgo

Michael Morpurgo föddes i Storbritannien 1943. Han har skrivit 103 böcker och fått samtliga publicerade! Han arbetar som lärare.

Tillsammans med Ted Hughes har han försökt att bilda en grupp som skall arbeta aktivt med att öka barnlitteraturens status. Morpurgo tycker att läsupplevelsen är viktigast. Det måste inte vara resultatinriktat. Det viktigaste är att läsa, lyssna och njuta! Själv skriver han allt ifrån bilderböcker till ungdomsböcker. Han har också återberättat ett stort antal klassiker. Kung Arthurlegenden ligger hans hjärta nära.

Morpurgo skriver om det som berör honom, och han försöker att göra det så ärligt som möjligt.

Morpurgo vill visa människan bakom katastroferna. På teve visas bomber som exploderar, byggnader som rasar, men sällan vad som händer med människorna. Det är dem Morpurgo vill åt. Han minns ett porträtt av en ung man som satt på väggen i hans hem under hans uppväxt. Det var bilden av hans döda morbror. Hans blick iakttog alltid Morpurgo som barn, och alltid på samma sätt. Morpurgo ville skriva om det som skulle kunna vara hans öde.

Privat arbetar han för att se till att barn som bor i städerna skall få möjlighet att komma ut på landet. Han vill att de skall få bo där under en vecka, och verkligen arbeta på bondgården. De skall möta naturen på nära håll, både genom att se djuren födas och dö. För många barn är det första gången som de kommer i kontakt med döden. Morpurgo lever med mottot "I keep my eyes and ears open, and my heart fresh".
Farms for City Children

Omslag till Kensukes rikeI "Kensukes rike" hämtar han delvis sin inspiration ifrån "Skattkammarön". Morpurgo fick ett beundrarbrev ifrån en ung pojke, som ville att han skulle skriva en bok om en ung pojke som blir strandsatt på en öde ö. Morpurgos fru avrådde honom bestämt. Den boken var ju redan skriven, tyckte hon. Morpurgo framhärdade, och hämtade så småningom stoff ifrån en man som han träffade, som hade seglat jorden runt med sin fru, sin son, och familjens hund. Detta kombinerade han med urklipp som han hade om en japansk soldat som återfanns på en ö i havet, en soldat som var övertygad om att andra världskriget fortfarande pågick.

Christina Wedenmark

 

 

Michael

Morpurgo

   

-1