Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Robot som läser en bok som det står boktips på

Johanna Lindbäck om boken lite ihop

Johanna: "Egentligen tror jag nog att relationer är det mest spännande som finns."


Johanna Lindbäcks böcker brukar handla om kärlek, vänskap och allt där emellan. I boken lite ihop är Majken trött på sin kompis Tessan som bara är intresserad av killar. Ja, precis alla andra förutom Majken verkar bara vilja prata om killar! Så Majken bestämmer med Ivar att de kan låtsas vara "lite ihop", så att andra tror att Majken är helt normal. Normal och preciiis som alla andra...

 

Text: Noomi Hebert

 

Har det som händer i boken hänt dig i verkligheten?
– Nej, det har det inte. Men jag önskar att jag hade kunnat vara lika smart som Majken när jag var yngre. Jag tycker Majken löser sitt problem på ett väldigt bra och kreativt sätt.

Så du är mer lik Majken än Tessan?
– Ja, jag känner absolut mest igen mig i Majken. Och det tror jag många gör eller har gjort – beroende på vem man jämför sig med så finns det ju alltid tillfällen då man känner sig barnslig och omogen. Men det är roligt att skriva om en tjej som Tessan också. Just det att jag inte känner igen mig så mycket gör det spännande, jag får utforska någon jag inte känner.

Vad är det roligaste med att vara kär?
– Det är kanske precis i början, när man kommer på att man är kär, innan man blir ihop – om man nu blir det. Det kan vara svårt och jobbigt också, man kanske inte vet om den andra personen känner likadant. Extremt pirrigt och nervöst, men roligt. Och sen är det såklart roligt alldeles i början, när man har blivit ihop.

Vad är det värsta med att vara kär?
– Det är ju när det tar slut! Och när man börjar inse att det kommer att göra det. I början ser man bara likheter. Man förstår varandra, och man tänker att ”ingen annan har förstått mig lika bra”. Men så en dag ser man en spricka… och en till… det är väldigt jobbigt, och till slut kanske sprickorna är så stora och så många att man går isär.

Är det roligt att skriva om kärlek?
– Jag måste ju svara ja, för jag skriver alltid om det! Jag kommer inte på något spännande, som en deckare eller fantasyhistoria. Så då blir det kärlek och relationer, som syskon och familj och vänner. Fast egentligen tror jag nog att relationer, hur vi är med andra människor och vad vi tycker om dem, är det mest spännande som finns.

Johanna Lindbäck

-1