Hoppa direkt till innehåll

Samernas flagga i rött, grönt, gult och blått

Sju böcker om att leva som ung same

 

Du vet väl att samer är ett av våra urfolk i världen? I flera tusen år har människor levt i Skandinavien - långt innan länderna Sverige, Norge, Finland och Danmark fanns. Samer har en egen kultur, eget språk och ett eget sätt att skapa samhällen. Den 6 februari firar vi samiska nationaldagen. Här vill vi tipsa om böcker där berättelsen utspelar sig i norra Sverige.

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek december 2021

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Bokomslag: SMS från SopperoSMS från Soppero av Ann-Helén Laestadius. 9-12+ år.

Agnes bor i Solna utanför Stockholm. Hennes mamma Anna-Sara är same. Anna-Sara tog som yngre avstånd från sitt ursprung och talar inte samiska. Agnes är nyfiken på allt samiskt och försöker lära sig språket i smyg. En dag får hon ett sms på samiska från en supergullig kille som heter Henrik. Han bor i samma by som Agnes kusin och till sommaren kommer de att kunna träffas! Men hur samisk är Agnes egentligen? Kommer hon att verkligen att passa in?

Det finns fyra delar om Agnes och bokserien Soppero.

Bokserien finns också att läsa på nord-, lule- och sydsamiska


Bokomslag: Himlabrand

Himlabrand av Moa Backe Åstot. 12+ år. 

Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Erik. Men vad skulle de andra säga om de visste vad han kände för honom? Och Erik, vad känner han?

Boken nominerades till Augustpriset 2021.


Bokomslag: SkuggrädslaSkuggrädsla av Annica Wennström. 9-12 år.

När Nils åker till sin mormor blir han Nejla. Han blir same. Ett möte med Victor ifrån skolan i storstaden förändrar allt för killarna. Nejla kommer med Victors hjälp närmare sin familjs historia, och Victor får en kompis. Killarna känner sig som två rovfåglar. Det är som om de svävar däruppe för att söka efter det som är viktigt i livet.


Bokomslag: PolarnattPolarnatt av Nelly Karlsson. 9-12+ år

Norr om polcirkeln bor Bieve i ett hus med sina föräldrar. Vi får i fyra tecknade kapitel följa med när Bieve följer med sin pappa ut och kollar till renarna. Åker pulka i snönatten. En dag räddar Bieve en renkalv. Men mamma och pappa har andra saker att tänka på. 


Bokomslag: MiddagsmörkerMiddagsmörker av Charlotte Cederlund. 12+ år.

När pappa dör tvingas Áili flytta till sin morfar i samebyn Idijärvi. I tunna sneakers anländer hon, mitt i vintern. Till en morfar som inte vill veta av henne och till ett språk och en kultur hon inte kan något om. Pappa har medvetet hållit henne utanför allt det samiska. Men morfarsmor finns där och Olivia, som blir Áilis vän. Deras kunskap och vänskap behövs, för Áili är mer samisk än någon i byn kan tänka sig och på henne hänger hela byns överlevnad.

Bokserien om Idijärvi finns i tre delar.


Bokomslag: När jag var tretton blev jag sameNär jag var tretton blev jag same av Monica Zak. Fakta barn och unga.

"I sjuan fick jag veta att man kunde läsa samiska som hemspråk i skolan. Jag sa att jag gärna ville läsa samiska, men det var ju bara för samebarn. Men du är ju same, sa mamma. Det blev vändpunkten." Boken är en biografi (=sann berättelse om en riktig person) om Sandra Dahlberg. Nu har hon blivit känd som bland annat sjungit i Melodifestivalen. Den innehåller också en faktatext om den samiska kulturen.


Bokomslag: FlyttenFlytten av Lina Stoltz. 12+ år. Lättläst

Flykten från Syrien för Sam, mamma och systrarna till mörkret i Norrland. En plats som är annorlunda från den myllrande stad de är vana vid. Nu är de i en liten by, en plats där alla känner alla. Det finns en egen lägenhet för familjen, men bara för att man har någonstans att bo så behöver det inte betyda hemma.

Det finns en del 2: Ljusa nätter om Sam.

Flytten finns också att läsa på meänkieli: Siirto

Affisch med bokomslag för samisk kultur. 2022Ladda ner Affisch med böcker om samisk kultur


Affischer att skriva ut

 

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

Bokomslag: Apmut, flyttsamen tillsammans med den illustrerade räven Foxxy

Foxxy intervjuar Apmut

 

Foxxy träffar Apmut, som berättar om livet som samepojke på 40-talet: att flytta efter årstiderna och allt som han får uppleva. Intervjun är på lulesamiska med svenskt textad översättning.

Till intervjun

Ann-Helén Laestadius. Foto: Elisabeth Ohlson

Ann-Helén Laestadius

 

Ann-Helén drömde om att bli författare när hon var liten och när hon fick syn på skrivartävlingen med temat "Att vara ung same idag" gjorde hon ett försök. Hur gick det för henne i tävlingen?  

Läs mer om Ann-Helén 

Vad vill du läsa om?

Vad vill du läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter genre och intressen.

Hitta boktips

-1