Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Robot som läser en bok som det står boktips på

Lästips för advent och jul

Lästips kring advent och jul

En blå nalle med tomtemössa som håller i en bok som det står Barnens bibliotek på.

Böcker med 24 kapitel

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hemMagisk decemberEn klurig julTjoho, nu är det julEn förtrollad julSkorstensjulEtt magiskt misstagJul i stora skogenGod jul, lilla LökJul på MonsterhotelletRädda julenTomtespeletTomtemaskinen. Finns också inläst av Helge Skoog

Barnens biblioteks egna julkalender - VINN BOKEN I LUCKAN

Julkalender 2019

Ill: Jeanette Milde

Utmana vänner och familj i läsbingo

Läsbingo jul

 

Utmana dina vänner, syskon, kusiner (eller kanske en vuxen!) om vem som först får läs-bingo! Varje ruta kräver minst 15 minuters läsning för att få bli kryssad!

Klicka på bilden för en utskrivbar bild.

Skolbibliotekarien Julia Karlsson presenterar sin julboksfavorit: 

Julia Karlsson, skolbibliotekarie Hammarkullsskolan

Skorstensjul
av Mårten Sandén och Lina Bodén

De tre barnen Stella, Mago och Issa kommer till Stockholms Centralstation, på rymmen från ett barnhem. Det är den första december och de hoppas och väntar på att Magos pappa från Afrika ska komma och hämta dem. På centralen träffar de Lilla Haj, ett av alla skorstensbarn som bor någonstans på taken i staden. Hon ger dem någonstans att sova och tillsammans tar de sig an ett uppdrag; de måste hjälpa den gamle hemlöse mannen Niklasson med tovigt skägg att minnas vem han egentligen är. Och de har bara 24 dagar på sig, för sen är det julafton och då kan det vara försent...

Skorstensjul är en spännande julsaga med ett magiskt skimmer över sig, ett skimmer som verkligen förstärks av Lina Bodéns fantastiska illustrationer. Men den handlar också om att längta efter ett tryggt hem och att få välja sin egen väg.

Julia Karlsson arbetar som skolbibliotekarie på Hammarkullsskolan i Göteborg. Gillar du att läsa barn- och ungdomsböcker och skulle vilja göra som Julia och presentera en bok som vi publicerar? Hör av dig till oss!

Läsa högt 

SnösysternSnösystern
av Maja Lunde och Lisa Aisato

Julian tycker att julen är det bästa som finns, och dessutom fyller han år på julafton! Men i år är ingenting som vanligt. Julian och hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni, och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul.
Men så träffar Julian Hedvig, som är full av konstiga ord och som förstår precis hur viktig julen är, och de blir snart vänner. Fast visst är det något som inte stämmer? Varför är Hedvig alltid ensam hemma? Vem är den mystiske mannen som smyger runt i hennes trädgård, och varför verkar det vara helt omöjligt att lära henne simma?
Förlagets presentation.

Bokomslag Kan doktor proktor rädda julen? Finns som ebok och ljudbok ocksåKan doktor proktor rädda julen? av Jo Nesbø 

Herr Trane har köpt julen av kungen! Så nu bestämmer han att alla som vill fira jul måste köpa julklappar för minst 10 000:-. Annars får man inte ens koka julgröt eller ha jullov! Det är ju helt galet! Äger ens kungen julen? Lise och Bulle och herr Proktor grubblar på detta och bestämmer sig för att leta reda på jultomten. Jultomten visar sig heta Stanislav och är inte alls intresserad av att vara jultomte. Ingen tror ju på jultomten längre och förresten finns det inga renar som kan flyga längre heller. Men hur ska det då bli jul för alla dom som inte har råd att köpa julklappar för 10 000? Kan Lise och Bulle och Doktor Proktor hjälpa till? Såklart dom kan!
 

 

En förtrollad julEn förtrollad jul
av Siri Spont och Alexander Jansson

Läs ett kapitel om dagen fram till julafton om Martha, hennes lillebror Fadi och deras familj. De får små paket varje dag i väntan på julafton. En dag berättar deras mamma att deras kusin Yusuf skall flytta hem till dem. Det känns inte så kul eftersom han skall ta över Marthas rum. Dessutom skall de dela med sig av paketen som de får. Det tar ett tag men sedan förändras allt när Martha följer med Yusuf till ett hemligt ställe i skogen. Där berättar Yusuf om en magisk värld som Martha aldrig hört talas om.

 

 

Ett magiskt misstag

Tro på tomten
av Lotta Olsson och Benjamin Chaud

Adventsstjärnorna fungerar inte, stearinljusen slocknar hela tiden, lussekatterna smakar bajs och granarna tappar alla barren. Dom vuxna verkar inte fundera så mycket på det konstiga som händer. Men Tilda och andra barn undrar vad det är som händer. Och Skrufs är mycket oroad! Julen är i fara! Kan Tilda hjälpa honom att rädda julen? 
24 korta kapitel - ett för varje dag i december fram till julafton. OM det blir någon julafton utan lussekatter, ljus, gran och jultomte! 

 

Jul i Stora Skogen
av Ulf Stark och Eva Eriksson

Vrese är en sur tomte som helst vill ha det tyst och lugnt. Han vet inte att det snart är jul. Kaninerna i Stora skogen hitta en skylt med texten "Tomten till S" på. Vad kan det betyda? Jul i Stora Skogen är en vacker julsaga med ett kapitel för varje dag fram till julafton.

 

TomtemaskinenTomtemaskinen
av Sven Nordqvist
 

Pettson har bekymmer med tomten. Findus tror ju på tomten och Pettson vill inte göra Findus besviken på julafton. Alltså måste tomten komma. Hur ska han ordna det. Jo, han börjar bygga en tomtemaskin!

 

 

 

God jul, Lilla Lök
av Frida Nilsson och Maria Nilsson Thore

Lilla Lök har ingen pappa. Eller, hans pappa heter Joppe och bor på en lång gata i Stockholm. De har aldrig träffats. Och Lilla Lök heter egentligen Stig. En del kallar honom Stigge. En del retar honom för pappan. Och mamma har inte råd att köpa cykeln i julklapp.

 

 

Herr Fikonhatt och slottet Thoufve
av Annelis Johansson

Wilhelms pappa visar stolt och glad den gamla teater han just köpt. Nu ska den rivas. Istället ska han bygga ett höghus där han kan ha kontor och göra mirakelpiller. Han har stor planer! Vad Wilhelms pappa inte vet är att det bor folk i teatern. Väldigt trevliga figurer faktiskt men också en mystisk Hedvig Eleonora som de verkar vara aningens rädda för. Om hon vaknar kan vad som helst hända! Nu hänger det på Wilhelm att stoppa sin pappa från att riva. Och det är bråttom för rivningen ska ske innan jul och det är redan december. Ska han lyckas?

Efterlysta: Harry Hansson och jag
av Elin Lindell

Jördis bästa kompis åker till Kina över jullovet. Inte så kul, tycker Jördis. Ganska snart upptäcker Jördis att det är kul att vara med Harry. De spanar på Jördis knäppa granne och berättar också om sina hemligheter och funderingar för varandra. Harry tycker inte om sin pappas nya flickvän men Jördis har en idé om hur de skall bli av med henne. Julen närmar sig och Jördis lillebror Hjalmar börjar fundera över om tomten verkligen finns.

 

Lilla E ger sig ut på resa
av Charlotta Lannebo

Lilla E får en fin grön resväska i julklapp. Genast vill hon pröva den. Sent på julafton packar hon ner lite kläder, sin docka Mimmi, tandborsten och en bok och ger sig iväg. På tåget till Stockholm är det bara hon och konduktören. På stationen träffar hon Valdemar. Han skulle egentligen öppnat restaurang men någon stal hans fantastiska kokbok så nu bor han på en bänk istället. Valdemar känner många andra som är vakna på natten. Om hon vill höra musik ska hon åka till Blåsut och lyssna på rysk sång, tycker han. Och Lilla E ger sig iväg igen. Hela natten reser hon runt och träffar snälla människor. Men Lilla E tänker på den där kokboken. Tänk om Lilla E kunde hitta den. Visst skulle Valdemar bli glad då?

 

Nu är det JUL : Julens bästa sagor, sånger och lekaNu är det äntligen jul : Sagor Sånger Lekar Pyssel

Berättelser om hur Spöket Laban, Babar, Tomten, Snickar Andersson, Kajsa Kavat, mössen och Måns och Mari firar jul på sitt eget vis. Och så pyssel och sånger för stora och små.

 

Läsa själv

En liten bok om kärlek

av Ulf Stark och Ida Björs

Ute i världen rasar ett stort krig som gör att Freds pappa inte kan vara hemma. Fred saknar sin pappa men försöker tänka på andra saker. Som Elsa. Den finaste och bästa flickan i klassen. 

 

 

Jul i Valleby. Det stora strömavbrottet

Jul i Valleby. Det stora strömavbrottet
av Martin Widmark 

Vems fel är det att hela Valleby drabbas av strömavbrott och blir beckmörkt, mitt på självaste julafton? Lös koderna, hitta rätt i labyrinterna och räkna ut hur allting hänger ihop....
En samling berättelser med en ny klurig utmaning på varje uppslag.

 

 

Den försvunna julgrisenDen försvunna julgrisen
av Måns Gahrton och Johan Unenge

Snart är det jul. På Hotell Gyllene Knorren tänker man ordna en närproducerad jul. Grisarna och grönsakerna kommer från bonden Jönsson. Mamma Ritva har planerat allt. Nu kommer det att bli fullt på hotellet till jul! Men Ingo är förtvivlad. Han måste rädda både Pyret och alla andra grisar från att bli skinka! 
På Grossmans hotell planerar man också. Där ska det bli extra allt. Men varken på Gyllene Knorren eller Grossmans går det som tänkt. Det blir en minst sagt snurrig tid!

Cirkusdeckarna och julbocksmysteriet

Cirkusdeckarna och julbocksmysteriet
av Dan Höjer

Cirkus Pommery ska uppträda i Gävle över jul. Sedan många år finns det en julbock av halm på torget där. För det mesta brinner den upp långt innan julhelgen. Men detta år händer något mycket märkligt. En helikopter plockar upp bocken och bara efter några timmar lämnas den tillbaka med helikoptern igen. Vem lägger så mycket pengar på att "låna" bocken en stund? Varför? Samtidigt sker ett inbrott i slottet, fast inget verkar vara stulet och inbrottet tystas ner. Varför då? Och vem är ölgubben som verkar känna Omslag till ljudboken Cirkusdeckarna och tomtemysterietTT på cirkusen? Många frågor för tvillingarna Katinka och Kaspar att klura på. 

Här hittar du information om Gävlebocken!

Cirkusdeckarna har också löst ett tomtemysterium. Varför inte lyssna på det? Författaren Dan Höjer läser själv. 

Bokomslag Sonja och julenSonja och julen
av Kajsa Gordan, Sofia Nordin och Caroline Röstlund

Pappas julklapp blir så bra. Bara han nu kommer som han lovat. Då ska Sonja läsa adventsversen för honom också. Men först ska det vara lucia och hämtas gran och pyntas. Sonja och hennes syskon fixar och leker och längtar till julafton. Då kommer alla papporna utom Lissabons, för han har ingen.

 

Paula på julmarknadPaula på julmarknad
av Ursel Scheffler

Paula älskar att gå på julmarknad. Det doftar gott av brända mandlar och det finns så mycket roligt att titta på. Men plötsligt försvinner hennes storebror. Paula letar förgäves. Kanske kan självaste jultomten hjälpa till att hitta Titus?
Börja läsa

 

Jul på MonsterhotelletJul på Monsterhotellet
av Anna Hansson och André Högbom

Julen närmar sig på Monsterhotellet och det är mycket som ska hinnas med. Det ska städas och pyntas. Den perfekta julgranen ska hittas, huggas och kläs. Julklappar ska slås in och julkakor ska bakas. 
Och så bestämmer sig Ulv och Ylva för att ta reda på om jultrollet finns på riktigt eller inte. 
Det här är en julsaga i 24 kapitel.

Klappsnapparna och Charlie
av Stefan Roos och Per Simonsson, Lars Rudebjer

Charlie blir yngsta medlemmen i Madame Bofvéns tjuvgäng Klappsnapparna. Åttaåriga Charlie hamnar hos Kurre Karlsson, som påstås vara hennes pappa. Kurre är med i Klappsnapparna och får i uppgift att lära upp Charlie. Det visar sig att hon är en väldigt bra ficktjuv. 
Fortsättningarna heter Klappsnapparna och Madame Bofvéns hemlighet och Klappsnapparna och Drottningens tårta

Rädda julenUppdrag : Rädda julen
av Cecilia Rihs

Julen är hotad! Någon eller några förstör julgranar och russin blir till harlortar i glöggen. Pepparkaksdegar och paket försvinner. Lina och Peppar måste ta reda på vad det är som händer. Och de måste rädda julen!
Det här är femte boken i serien Hemliga boken för äventyrare.
24 kapitel!

 

Stjärnklart, Sally
av Anna Ehn och Mia Öström

Mamma och pappa har bestämt att det ska bli en jul utan klappar. I stället har de en hemlig upplevelse planerad. Illa. Sally måste ha en stjärnkikare. Om hon kan visa hur snäll hon är, kanske. Städa hamsterburen, går på utflykt med mamma, hjälpa pappa i affären. Men det är mycket som kan gå på tok, i en snällaktion.

 

Sam och Sigge och den första julen
av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist

Julen närmar sig. Eric och Simon minns sin första vinter i Sverige. Mamma berättar om äventyren med nya huset, när det var så kallt att de måste ligga i samma säng och möss sprang i rummen. Om snöstormen och strömavbrottet och katten som åt stalltomtens gröt. Och inte minst slädfärden på juldagen!

Alvas jul 
av Pernilla Gesén

Om tre veckor är det jul. Alva pyntar, förbereder som vanligt. Men det är ingen vanlig jul. Mamma vill fira tillsammans med sin nya kille Roberto. Det vill inte Alva, och inte Robertos dotter Nicole heller. Och i plugget har alla kärleksbekymmer, verkar det som. Varför kan inte allt bara vara som det brukar?

 

SaffransmysterietSaffransmysteriet
av Martin Widmark och Helena Willis

Till julen 2006 dyker de upp som kalender på TV, kompisarna och spårhundarna Lasse och Maja från den lilla staden Valleby. Men innan dess får vi läsare hänga med deckarduon när de löser mysterier i sina böcker. I den här boken är själva lussebullebaket i farozonen eftersom bagarens saffran tagit slut. Än värre ska det bli. Saffran är en synnerligen dyr krydda. Och precis som det finns juveltjuvar finns det saffranstjuvar - sådan tur att också Lassemajas Detektivbyrå finns.

 

Lucia med HallonLucia med Hallon
av Erika Eklund Wilson

Lisa och Tyra ska ha lucia-tåg. Lisa ska vara tärna. Tyra ska vara tomte. Men vem ska vara lucia? Hästen Hallon så klart! Synd bara att Hallon inte kan sjunga. Och att hon äter upp godiset. Men vem kan hjälpa till med sången?

 

 

JulklappstjuvenJulklappstjuven
av Anna Jansson med bilder av Mimmi Tollerup

Snart är det jul! Då börjar folks julklappar försvinna. Man har sett en jultomte bära omkring på en stor säck. Vem är det som stjäl julklappar? Är det elektrikern eller kvinnan som säljer parfym eller städtanten? Eller nån helt annan? Emil som skulle hjälpa mamma att göra godis och hugga kran får helt andra saker att tänka på.


 

 

Bokomslag Flugos julJulius firar jul

Affisch JUL för 6-9 år

Klicka här eller på bilden för utskriftbar bild (pdf ca 5Mb) 2017

Affisch med lästips för åldern 6-9 år ungefär.

Affisch JUL för yngre barn 

Klicka här eller på bilden för utskriftbar bild (pdf ca 5Mb) 2017

Affisch med lästips för yngre barn kring jul

Visste du att du kan göra dina egna bokaffischer med dina favoritböcker? Logga in och gör dina egna boklistor i ditt krypin!

 

Faktaböcker och pyssel

Klur i julKreativa Karins jul för barnGod jul, kakor, knäck och karamellerBokomslag Julpyssla tillsawmmansGör det själv

Bilderböcker

God jul önskar GromtenJulias julTio vilda hästar firar julAllra bästa julenNär tomten försvannVantarna - en julsaga Mamma Mu och Kråkans julFörsta sagoskatten JUL

Läsa mer

Maja och jullovsmysteriet Maja och jullovsmysteriet
av Anna-Karin Collin

Den här har vi inte läst än. Har du? Kanske lyssnat på Storytel?

 

 

 

 

Jakten på JulenJakten på Julen - En julberättelse i 24 kapitel
av Anna Helgesson och Mikhael Mikalides

Jossan, Sofia, Donya och Priya går i årskurs 6 på Vårbyskolan i Huddinge. Under ett temaarbete i skolan bestämmer de sig för att på egen hand ta reda på julens ursprung. Flickorna ger sig av för att söka svar, men när de blir ombedda att hjälpa en flyktingpojke hamnar de i ett äventyr som de sent kommer att glömma.


SnöängelnSnöängeln
av Camilla Jönsson

Det kändes som om det var länge sedan Agnes och Linn hade varit kompisar på riktigt och nu skulle Linn vara borta i Thailand hela julen. Tack och lov skulle Noel komma och hälsa på. Det otäcka de upplevt tillsammans vid sjön hade börjat sjunka undan och Agnes längtade efter ett lugnt jullov. När de lekte i snön och upptäckte den perfekta snöängeln förstod hon inte först varför hon blev rädd. Sedan slog det henne, det fanns inga fotspår runt omkring den.

Jennas andra.Dagbok för utvalda. Jennas andra
av Pernilla Gesén

Äntligen jullov! Skönt att slippa elaka Vanessa och hennes gäng ett tag. Jennas mamma är hemma från sin långa resa och Odjuret har fått sin första klubbspelning. Allt borde vara bra nu. Men mamma far runt och julstökar så alla blir urtrötta på henne. Särskilt när hon stoppar bandet från att öva för att det inte blir tillräcklig julstämning med metal. Stämningen hemma är inte den bästa. Tur Jenna har sina vänner och dessutom världens kanske bästa pappa.

TomtespeletTomtespelet
av Arne Norlin

- Vill du vara med i mitt spel? undrar Tomten. Klart Michael vill! Varje dag får han ett sms med en uppgift. Den som löser uppgiften bäst, på ett bra och kul sätt, kan vinna ett pris. Men när sms´n börjar trilla in blir Michael fundersam. Vissa uppgifter är enkla - som att baka pepparkakor. Men hur ska han lösa uppdraget att bygga en snögubbe när det inte finns nån snö eller fixa ett julbad? Och hur kan tomten veta HUR han lyckats. Varje kväll kommer det ett nytt sms som berättar på vilken plats Michael ligger. Det blir en annorlunda och faktiskt väldig rolig december!

 

Bokomslag I rosens mittI rosens mitt
av Martin Widmark med bilder av Ola Skogäng

Det är en sorgligaste julafton man kan tänka sig. Stefans mamma har tagit sitt eget liv. Stefan förstår inte varför, mamma var ju inte olycklig eller sjuk. Så hittar Stefan ett paket under julgranen. I paketet ligger ett förstoringsglas. Med det i handen går han på upptäcktsfärd. I ett brev från mamma ser han en pytteliten meddelande inskrivet i en ros. Så är jakten på fler ledtrådar igång. Tog mamma verkligen sitt eget liv eller ligger det något annat bakom? 
Full med bilder av serieskaparen Ola Skogäng. Kolla in bibliotekarien! Han är väldigt lik Martin Widmark själv.

 

Jakten på julenJakten på julen
av Matt Haig

Jag måste åka iväg, säger pappa, men bara två månader, sedan är jag tillbaka. Han har fått i uppdrag att leta reda på alvernas by. Tiden går och ingen pappa kommer tillbaka. Nikolas längtar så. Hans faster, som ska ta hand om honom är så hemsk så till slut ger sig Nikolas iväg. Han ska minsann hitta pappa. Norrut ska han, det vet han. Vägen är lång, det blir kallt och hans enda sällskap är en liten mus. Så möter han och hjälper en skadad ren. Renen låter honom rida på sin rygg. Allt längre och längre norrut. Ska han nånsin hitta pappa?

Julen är räddadJulen är räddad är en fristående fortsättning på Jakten på julen. Det betyder att du kan läsa den utan att ha läst den första. 

Jultomten har fått problem med arga troll och alver. Det är nästan så att han funderar på att ställa in julen!

 

 

Fantomerna 
av Mårten Sandén

På Peter, Petras och Lucys skola pågår förberedelserna för fullt inför julspelet som de varje år har i Allhelgonakyrkan. Repetitionerna går så där, tycker Peter. Nån smyger omkring i kyrkan, Lucy verkar bara bry sig om den nye regissören och bästa kompisen börjar tro på vampyrer - på allvar!  Allt verkar ha med den nye regissören, Vladimir Skurko, att göra. Ju mer Peter funderar på honom, desto märkligare blir det. Han verkar inte fastna på fotografier och gillar inte krucifix. Och är det inte lite märkligt att han kommer från ...Transsylvanien? 
Peter tror varken på vålnader eller vampyrer. Däremot är han ganska säkra på att Vladimir Skurko döljer något. Frågan är bara vad?
Läs också Midnattsstjärnan

Elfrid och milas riktiga jul

Elfrid och Milas riktiga jul
av
Pernilla Oljelund

Det har alltid varit mamma och Mila på julen - bara dom 2. Men nu har mamma träffat Klas och vad blir det för jul då? Mila vill inte ha Klas i närheten och i julklapp önskar hon sig bara en sak - en riktig jul! Inte så lätt för jultomten att fixa... men han skickar Nordpolens lataste nisse - Elfrid. Elfrid försöker allt fixa en riktig jul men det går inte så bra. Känner du igen historien?

Del 2 heter Elfrid och Leos bästaste jul

 

VinterkarusellenVinterkarusellen
av Kerstin Gavander

Det är inte lätt när ens bästa kompis får allt hon pekar på och dessutom är på väg till Egypten för andra julen i rad. Sanna fixar till och med ett extrajobb i blomsteraffären, men pengarna räcker inte till en resa ändå. Sanna är ensam med sin pappa och han gör så gott han kan, men pengar har han inga. Men det är rätt kul att göra fina blomstergrupper och dela ut till människor som blir glada. Och inte helt fel att tjäna lite egna pengar. I skolan är det mycket med förberedelserna inför julspelet, och i klassen går Laban som har världens finaste glitterögon. 

 

Och till sist ett par ungdomsböcker

Let it snowSnöstorm och kanelhjärtan

 

Andra julkalendrar vi vill tipsa om

» Årets julkalender i SVT heter Panik i Tomteverkstan

» På sidan Julkalendrar i SVT kan du hitta tidigare julkalendrar. 

» Barnradions julkalender 2019 heter Biggest Bang! och är skriven av Martin Olszac och ritad av Anna Sandler. På Julkalenderns sida kan du läsa intervjuer med Martin och Anna. Här hos oss kan du läsa en gammal intervju med Martin och gå på promenad med Jack - som ju Martin och Anna också skrivit och ritat om.

» Lyssna på gamla kalendrar från Barnradion. Förra årets Tonje i Glimmerdalen eller Siri och Ishavspiraterna finns båda också som bok.

 » knapran.se kan du varje dag läsa ett kapitel om pepparkakan Knapran och DU bestämmer varje dag hur nästa kapitel ska fortsätta. Bara med ett enkelt klick! 

» Naturhistoriska riksmuseets Djurens jul

ADVENTSVERS

 

Den här versen kan man läsa när man tänder adventsljusen. En vers för varje ljus.

När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
Och alla mänskor glädjas
att fira få advent.

När andra ljuset brinner
är snart Lucia här
hon bjuder oss på kaffe
och bud om julen bär.

När tredje ljuset brinner
vi juleklappar syr
och mamma/pappa bakar kakor
och har ett stort bestyr.

När fjärde ljuset brinner
vi hämtar julegran
och alla barnen räknar
dan före doppare dan.

 

 

Berättelser om tomtar

» Tomten ur Nils Holgerssons underbara resa av Selma Lagerlöf

» Tomten av Viktor Rydberg

-1