Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

E-bok, utökad e-bok, e-bilderbok, app.... 

Denna sida är inaktuell! SNART ska jag se till att uppdatera informationen. 

Många böcker kommer också som e-bok. Härligt! Då kan du lätt fylla din läsplatta eller mobil med läsning. 

E-böcker köper du i en nätbokhandel eller lånar på ditt biblioteks hemsida. 

Men det finns många olika sorters e-böcker. Här tipsar vi om sådana som innehåller lite mer än bara texten eller som du abonnerar på. De kallas :
utökad e-bok - om boken har uppläsning och rörliga bilder, Utökad e-bok kallas ibland digitala bok.
e-bilderböcker med ljud - om boken har uppläsning men inga rörliga bilder
app -  appar för och med böcker hittar du (om du vet vad du ska leta efter) i Appstore och Google Play. Vi försöker leta upp och tipsa om också. Kolla i katalogen eller i våra apptips här!

 

Jaha... här var det tomt... Vad ska vi hitta på här tro...

 

E-bilderböcker med ljud

Rabén & Sjögren har gett ut en hel rad med fina ”e-bilderböcker med ljud” och fler är på väg. Författaren själv eller kända skådespelare läser för dig. Vill du hellre läsa själv går ljudet att stänga av.

Hitta e-bilderböckerna i iBooks affär på din Ipad eller i Itunes på din Mac.
Här ser du två exempel: Tio vilda hästar av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge samt Cirkusloppor på luffen av Lena Sjöberg.

  

Digital bilderbok

Andra bilderboken om världens snällaste krokodil Hugo,  Hugo – vilken cirkus! av Mia Nilsson, från Bonnier Carlsen är också en utökad e-bok. Förutom uppläsning av texten har den också rörliga bilder. Boken köper du i iBooks affär.

 

Abonnera på böcker

Att abonnera på böcker är en bra idé.Du får läsa obegränsat antal böcker.
Ett abonnemang kostar mellan 49:-/mån och 169:- beroende på vilken tjänst man väljer. Kidsread och Boksnok har bara barn- och ungdomsböcker och finns för Ipad/iphone. Boksnok kommer för android senare i år (2016). Storytel har e-böcker och ljudböcker för alla åldrar. Ztory har tidningar i sin app också.

KidsRead har böcker på många språk: svenska, engelska, spanska, farsi och arabiska. Läs mer HÄR.

» Till Kidsread
» Till Boksnok
» Till Storytel
» Till Ztory

Tips till dig som har en läsnedsättning

Många böcker finns också som talbok. Talböcker får den som har en läsnedsättning, som till exempel dyslexi, låna. Nu kan du också få ladda ner talböcker själv eller läsa med en app i mobilen. Fråga på ditt bibliotek. 
Du kan läsa mer om appen och hur man gör på Legimus.se

Talböcker är egentligen inte en e-bok...

Utökad e-bok

De två första böckerna om Saga och Max av Pia Hagmar, Saga och Moses och Saga på ridskolan från B Wahlströms förlag är Börja läsa-böcker. Du kan lyssna på texten eller läsa själv. Texten kan du göra om till STORA bokstäver. Lyssnar du så blir ordet som läses upp rött. Böckerna finns iBooks affär på din Ipad eller i Itunes på din Mac.

   

Spindlar och spöken och Gastar och grodyngel av Eva Christina Johansson och Jonna Björnstjerna finns också som utökad e-bok.

Bonusmaterial

E-boksversionerna av de två första böckerna i serien Pax av Åsa Larsson och Ingela Korsell, med bilder av Henrik Jonsson, Nidstången och Grimmen, från BonnierCarlsen, har bonusmaterial som berättar mer om karaktärerna och om väsen i världen.

 

Abonnera på ljudböcker

Vill du helst lyssna på böckerna? Nu kommer det ganska många ljudböcker för barn och unga. Storytel gör till och med egna! Storytel abonnerar du på. 

Storytel har också e-böcker, så har du tur finns boken du vill läsa båda som ljudbok och e-bok på samma ställe. Storytel funkar på iPhone, iPad, Android.

» Läs mer om Storytels barnböcker och ungdomsböcker

Det finns fler tjänster som har både e-böcker och e-ljudböcker. T ex  » Bookbeat » Nextory och så ditt bibliotek förstås!

Kitab Sawti finns ljudböcker på arabiska.

Sagor och bilderböcker på webben

Var är Noras pulka - bilderbok på svenska, engelska, finska, meäkieli, akalé, tyska, turkiska, arabiska, somaliska och persiska.

Småsagor - och Sagor i världen hittar du på UR´s hemsida. Där kan du titta och lyssna på mängder av sagor.

Ella flyttar och Ella hjälper till. Bildberättelse med tal och teckenspråk. Kräver att Shockwave finns på datorn. 

Folksagor på Unga fakta

Malmö operas julkalender 2015 - 24 sagor från hela världen

 

-1