Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 


Vinnare i Bokjuryn 2015

Kategori Ungdom

» Till hela vinnarlistan

Nästan som Zlatan av Johanna Nilsson

Johan är sexton år och fotboll är hans enda stora intresse. Han är fast besluten att det är fotboll han ska syssla med och bestämmer sig för att söka in till fotbollsgymnasiet. Men för att ha en chans att komma in måste Johan plugga mer. Det är lättare sagt än gjort när texten i skolböckerna bara vill flyta ihop.

 

 

Nästan som Zlatan finns också på arabiska och engelska (Almost like Zlatan). Nypon förlag ger ut dem. Del två i serien om Fotbollstokige Johan heter Kanske som Zlatan.

 

Intervju med Johanna Nilsson

 

Hur känns det att vinna Bokjuryn?
Fantastiskt roligt – jag känner mig oerhört hedrad, särskilt som det är ungdomar som röstat fram boken. Dessutom blev jag förvånad – det är ju en så kallad lättläst bok. Jag trodde inte att den kunde konkurrera med ”vanliga” ungdomsböcker.

Att skriva lättläst, hur är det?
Jag måste tänka mycket mer än när jag annars skriver – jag kan inte använda vilka ord och uttryck som helst, meningsuppbyggnaden måste ofta vara annorlunda mm mm. Men jag får jättebra hjälp från min fantastiska redaktör.

Vem skriver du för när du skriver lättläst?
Egentligen alla, inte bara för de med läs- och skrivsvårigheter, invandrare mm som av olika skäl behöver lättläst. Jag hoppas att en bra berättelse kan nå fram till vem som helst.

Det kommer en tvåa, kommer det att komma fler böcker? 
Ja, jag har redan skrivit en trea – ”Inte alls som Zlatan” som kommer ut nu i höst. Jag har även planerat att skriva en fjärde del. Sedan får vi se om det blir ytterligare en fortsättning.

Hur fick du idén till boken? 
Det minns jag faktiskt inte, men jag får idéer stup i kvarten som jag skriver ner. Det var nog mest att jag blev kontaktad av förläggaren på Nypon, som frågade om jag ville skriva något för dem, och då började jag fundera över lämpliga teman. Och jag har alltid gillat fotboll, som jag spelat mycket själv.

Vad har du själv för förhållande till Zlatan? 
Han är en fantastisk fotbollsspelare, en förebild för många unga, och väldigt kaxig, på ett sätt som ibland är störande, ibland … tja, upplivande.

Har du några nya projekt på gång? Är det något du vill och kan berätta om?
Jag redigerar just nu två manus som snart ska bli utgivna. Sedan har jag några nya romanidéer på gång som jag går och funderar över, men än så länge har jag inte börjat skriva, så jag är lite ”mellan böcker” just nu.

Johanna Nilsson

» Pressfoto på Johanna. Fotograf Magnus Liam Karlsson

» Högupplöst omslag på Nästan som Zlatan

» Författarens egen hemsida

» Intervju på Nypon förlags hemsida

» Vinnarintervjun som worddoc.

Presskontakt Nypon förlag: Lena Maria Nordström lena@nyponforlag.se 042 - 442 24 20

-1