Vinnare i Bokjuryn 2015

Kategorin Serier

» Till hela vinnarlistan

Amulett - Flykten från Lucien av Kazu Kibuishi

Kampen mot Älvkungen fortsätter i sjätte delen av Amulett. Syskonen Navins och Emilys äventyr når nya höjder. I Flykten från Lucien ska Navin söka efter en sändare som kan användas mot Älvkungen. Emily upptäcker Max hemligheter vilket gör att allt ställs på sin spets. Fantasyserien tar med läsaren på en fartfylld resa.
Från 9 år.

Detta är sjätte boken i serien Amulett. Serien Amulett har vunnit seriekategorin fyra gånger.

Vinnare i Bokjuryn 2015 i Kategori Serier

Amulett: Flykten från Lucien av Kazu Kibuishi

 

Amulettserien fortsätter sitt segertåg

Amulettserien är en serie grafiska romaner skriven av den japansk/amerikanske författaren och illustratören Kazu Kibuishi. Det är en fantasyserie i sju delar med syskonen Emily och Navin i fokus. Serien har legat flera veckor på New York Times bestsellerlista. Nu har den sjätte boken också vunnit Bokjuryn. Det betyder att serien vunnit sammanlagt fyra gånger.

 

Kazu Kibuishis grafiska romaner i serien Amulett har tagit världen med storm. Serien är älskad av alla möjliga sorters läsare, och fyra vinster i Bokjuryns seriekategori visar tydligt vad barnen tycker, nu senast med den sjätte boken i serien – Flykten från Lucien. Helena Andersson arbetar på Hegas förlag som ger ut serien i Sverige. Hon tror att det är den klassiska tematiken i serien som gör att den är så populär.

– Den handlar om kampen mellan det onda och det goda, men den är också väldigt spännande och man kan känna igen sig i seriens karaktärer, även om förutsättningarna är annorlunda och ibland är hotfull, men de kommer ut på den andra sidan. Och så naturligtvis de fantastiska illustrationerna.

Hegas har specialiserat sig på lättläst litteratur. Helena Andersson tror att serier kan vara ett sätt att närma sig annan litteratur.

– För våra läsare ger många karaktärer, parallella historier och tidshopp sämre läsförståelse. Finns det ett flyt i serien så kan man absolut ta in att handlingen blir mer komplicerad och exempelvis hålla reda på många karaktärer. Det viktiga är egentligen att hitta rätt åldersnivå, så att själva handlingen inte blir för vuxen.

Att hitta in i läsningen handlar väldigt mycket om att läsa det man tycker om.

– Vi förespråkar att man ska läsa det man gillar oavsett om det är serier, fotbollsmagasin eller något annat. Det viktiga är att läsa.

Det är alltså fjärde gången som en bok i Amulettserien vinner Bokjuryn. Helena är jätteglad och hälsar att Kazu Kibuishis känner sig hedrad.

– Han säger att vi har en fantastisk författartradition inom barn- och ungdomslitteratur i Sverige och han låter hälsa att han är stolt över att få finnas med i den fantastiska skara författare.

Kazu Kibuishi

Kazu Kibuishi. Fotograf Gordon Luk. Klicka på bilden för högupplöst version.

» Om boken på Hegas förlag 

» Högupplöst omslag

» Intervjun med förlaget som worddoc.

Presskontakt Hegas förlag: redaktionen@hegas.se eller helena@ordstark.se
Telefon: 042-33 03 48

-1