en-USsv-SE

 

Några frågor till vinnaren Alaa Zalaya

Vem är du? 
Jag heter Alaa Zalaya, jag är 11 år och bor i Staffanstorp. På fritiden läser jag böcker (lånar en gång/v), tittar på Violetta, spelar handboll i Staffanstorps HK och är med kompisar.

Du vann bland 35500 som röstade, hur känns det?
Det känns helt ”sjukt” att jag kunde bli en av alla de som har röstat. Först kändes det helt overkligt men jag blev såklart jätteglad!

Hur har ni jobbat med Bokjuryn i skolan? 
Skolans bibliotekarie berättade för vår lärare att vi skulle vara med och rösta i Bokjuryn och det tyckte vår lärare lät jättespännande! Därför var vi först på kommunbiblioteket och fick böcker presenterade för oss. Vi lånade dem till skolan och så läste vi under flera månader, de böcker vi ville läsa. När man hade läst färdigt, skulle man ge ett betyg på boken, hur man tyckte att den var.

Vad tyckte du om det?
Först tyckte jag att det var lite ”dåligt” att vi blev tvingade att läsa böcker på fritiden men jag hade ganska många böcker att välja mellan så det var helt okej ändå. Vi pratade inte så mycket om att man kunde vinna priser.

Varför tycker du att man ska läsa?
När man läser blir jag bättre på att läsa, jag lär mig fler ord…ja, det hjälper mig t.ex. i skolarbetet.
 


Vinnaren Camilla Svensson svarar på samma frågor

Stort grattis till röstrapportören Camilla Svensson, bibliotekarie på Backa Bibliotek som vann en Ipad. Hur känns det?

Det känns väldigt bra och överraskande. Jag ser inte Bokjuryn i första hand som en tävling där man vinner priser, och att då vinna en Ipad känns jätteroligt. Det är ju inte så stor chans att vinna, så det var ett stort plus i kanten. Jag är mer inställd på barnens vinster. Vi har några skolor här i Backa som röstar och så drar jag vinnare och som får komma hit och välja böcker. Men sedan har vi även en tävling här på biblioteket där barn får rösta och lägga sin röst i en valurna och så drar vi vinnare som får böcker eller biobiljetter.
 
Hur har ni jobbat med Bokjuryn?
Jag köper in alla böcker man kan rösta på och skyltar extra med de böckerna på biblioteket under röstningsperioden. Jag pratar även om Bokjuryn när jag är ute i klasserna och bokpratar och poängterar vilka böcker man kan rösta på. Dessutom har jag arrangerat Bokjuryfikor, där jag berättar vilka böcker man kan rösta på. Under de här fikorna har barnen kunnat sitta och pyssla, göra bokmärken och annat. Jag skyltar mycket med Bokjurynsloggor och material så det syns på biblioteket att det är nånting speciellt på gång. Mot slutet av röstningsperioden hade vi en ceremoni kring själva röstningen, där barnen bjöds in. Vissa var så små så de hade ingen riktig koll på vilka böcker de läst, men efter lite prat kunde vi lista ut titlarna och så hjälpte jag till att fylla i blanketten och så fikade vi.
 
Hur har det varit att arbeta med Bokjuryn?
Vi har fått bra respons och man märker att det är ett inarbetat koncept som man känner igen, särskilt på vissa skolor. Jag har blivit mer av en samordnare och så jobbar skolorna vidare på var sina håll på det sätt de föredrar. Också här på biblioteket har jag fått fin responsen. När jag skickar ut vinstbreven så märker jag hur positiva barnen är och hur glada de är när de kommer för att hämta sina vinster.
 
Vad uppmuntrar Bokjuryn till?
Läsning är bra för språket och allt det där, samtidigt så måste man komma ihåg att läsning är väldigt kul. På det sättet är Bokjuryn väldigt bra och blir en kontrast till all annan läsning. Här läser man för att det är roligt inte för att man måste läsa ett visst antal böcker eller ett visst antal sidor. Det är också jättebra att Bokjuryn innehåller så många olika typer av böcker, som faktaböcker och serier. På det viset visar man att det inte finns böcker eller genrer som är mer rätt än andra. Det är väldigt uppmuntrande för barnens läsning, tror jag, inte minst att det finns faktaböcker för barn som visar att det kan vara roligt att lära sig via böcker. Biblioteket ska vara en kontrast till skolorna, men genom att arbeta med Bokjuryn i skolan så kan man förena nytta med nöje.
 
Boktips?
Då är det ju Gudarna av Elin Cullhed, den tyckte jag väldigt mycket om. En annan bok som jag tycker väldigt mycket om är Jessica Schiefauers bok När hundarna kommer. Just nu läser jag en äldre ungdomsbok som jag också tycker mycket. Kapitulera omedelbart eller dö, heter den och är skriven av Sanne Näsling Torpenberg 

Tänkvärt
Det kom ett mail från Majwor på Gjutegårdens förskola i Askim

Jag läste Systern från havet för 7 barn i 4-5-årsåldern. Barnen lyssnade intensivt och när jag läst ut boken så utbrister ett av barnen.
- Stackars henne som måste åka själv från sin mamma och pappa ... Det vill jag ALDRIG göra! De andra barnen håller med.
– Men, jag blir så glad att hon får en vän och att hon får åka hem till sin mamma och pappa igen".
– Vet du, det heter flykting, och mamma och jag har varit där som flyktingarna bor och lämnat gossedjur och då blir dom jätteglada! Men, vet du, dom får inte sova i sängar, dom får sova på madrasser bara". Några av barnen vet inte vad ordet flykting är, så det blir ett fint och viktigt samtal omkring det.
- Dom blev ju kompisar sen. Detta, alltid lika aktuellt, om hur viktigt det är att vara en bra kompis. Jag tänker, tänk om alla vuxna hade så stora hjärtan och medkännande som de här små barnen, vilken härlig värld vi skulle ha!
En mening som följt mig under mina år som förskollärare är uppmaningen från en av mina lärare: "Gå nu ut och SAGA barnen, läs, läs, läs!"

Systern från havet är en aktuell och fin bok som berörde barnen och mig som vuxen. Boken röstade barnen på vår avdelning fram som bästa bok i Bokjuryn.

Att jobba med Bokjuryn i skolan

 

Vittraskolan arbetar aktivt med  Bokjuryn

Det är tidig morgon på skolan Vittra Kronhusparken i centrala Göteborg. Det är en halvtimma kvar till lektionerna börjar och fritids är öppet. På fjärde våningen finns ett litet bibliotek, som lockar till sig flera elever. Om en liten stund kommer biblioteksrådet ha ett möte här. Då kommer barnen att få information om Bokjuryn som skolan drar igång för första gången.

- Jag tycker att det ska bli roligt med Bokjuryn för de blir så glada när de vinner, säger Stephanie. Och för att barn ska läsa mer, säger Filip som sitter bredvid i bibliotekets soffa.

 I biblioteksrådet finns elever från förskoleklass och upp till tredje årskurs. Varje klass har två representanter med och det är ett populärt uppdrag.- Eleverna får meddela sitt intresse för att vara med i rådet, sedan är det vi pedagoger som sätter samman gruppen. så arbetet baserar sig på barnens eget intresse, berättar Anna Nordlund, pedagog på skolan och initiativtagare till att arbeta med Bokjuryn. Det är första gången som man väljer att dra igång projektet Bokjuryn på skolan och det hela började med att Anna plötsligt fick Barnbokskatalogen på sitt skrivbord.

- Bokjuryn är ett bra sätt att inspirera eleverna till att läsa, de kan inspirera varandra och framförallt röstandet. Att de på ett bra sätt får säga vad de tycker, att det är viktigt för fler än oss pedagoger och föräldrarna. Att författarna som vinner blir glada över barnens röster. Det är viktigt.

Biblioteksrådet har funnits tidigare, men har inte varit så aktiva. Ibland arrangerar de bokbord och andra aktiviteter. Men i och med att man nu påbörjar Bokjuryarbetet så tror Anna att det kommer få rådet att blomma upp ordentligt. Och för de lärare som ännu inte bestämt sig för att vara med i Bokjuryn, så tycker Anna att det ska tänka om, eftersom det finns så många fördelar.

- Dels handlar det om att det redan finns ett färdigt koncept med material, som vi bara kan kliva på, så det är lätt för oss vuxna. Sedan att det är så inspirerande för barnen. Att de får göra sin röst hörd. Det betyder mycket.

Du kan när som helst välja att kliva på Bokjuryn. Man kan rösta fram till 7 april. Den 22 april avslöjas vilka böcker som har vunnit. Förra året valde 36 000 barn att rösta i Bokjuryn. Hjälp barnen i din närhet att göra sin röst hörd. Den har betydelse. Läs mer på hemsidan bokjuryn.se

 

Bokjuryn på Tingsbergsskolans bibliotek

Jessica Nordlund, skolbibliotekarie, berättar hur de jobbar med Bokjuryn:

 

 

Alla femmor får önska en bok ur Barnbokskatalogen

På Hallenborgskolan i Skurup får alla femmor välja en bok ur katalogen som de får ta med sig hem när Bokjuryn är slut. De får också vara med  och bestämma vilka böcker som ska köpas in till skolbiblioteket. Och när Bokjuryn är över, så använder de Barnbokskatalogen på andra kreativa sätt.  Läs artikeln här...

 

 

 

 

Gissa boken och andra bra tips 

Från Vidingsjöskolan i Linköping kommer massor av bra exempel på roliga saker som de hittar på innan det är dags att rösta i Bokjuryn. Här är några:

 • Eleverna läser böcker två och två. Sedan presenterar de böckerna för klasskamraterna genom powerpoint, piccollage, dramatisering eller som en film på Youtube. 
 • Alla får ta med en kudde eller gosedjur hemifrån för att kunna mysa till det under läsningen.
 • Eleverna gör egna bokmärken och ska rösta fram skolans fem finaste bokmärken.
 • Gissa boken – en text ur en bok presenteras vid ingången till matsalen. Eleverna får gissa bokens titel och författare. Den som gissat rätt får välja en ny text ur en bok och presentera veckan därpå.
 • Pedagogerna tipsar om en bok samt berättar i sin klass om varför de gillar att läsa och varför de tycker det är bra att läsa. Bokens framsida och en kort recension sätts upp i matsalen. Pedagogerna kan också läsa ett stycke ur sin valda bok.
 • På Världsbokdagen anordnar vi en tipspromenad och omröstning av ”Bibliotekets bästa böcker”. Vinster lottas ut bland alla deltagare.

 

Personligt paket med Barnbokskatalog och röstsedel till varje barn

Bibliotekarien Anita Persson i Lillhärdal jobbar på ett integrerat folk- och skolbibliotek. När Bokjuryåret drar igång så märker hon årets böcker med Bokjuryloggan och lägger dem i lådor som sedan får stå i klassrum och på förskoleavdelningar på orten. Samtidigt får alla barn en Barnbokskatalog med sitt namn på och en röstsedel där deras namn är ifyllt.

- Jag tycker det blir mer personligt då och barnet känner sig sedd när jag säger deras namn och de får katalogen i handen, säger Anita.

Sedan har klasserna och avdelningarna kvar lådorna med böcker under hela röstningsperioden.

- Under de två år som jag har jobbat med Bokjuryn här, så har i stort sett alla elever röstat, säger Anita.

 

Maskerad, fest och film!

På Gårdby skola i Mörbylånga på Öland är Bokjuryn lika med fest och maskerad! Här kommer några tips därifrån:

 • Gör en särskild hylla i skolbiblioteket med årets Bokjuryböcker
 • Skapa en bokfestkommitté som planerar en fest på Världsbokdagen. På bokfesten är det maskerad och alla klär ut sig till figurer ur böcker, även skolbibliotekarien!
 • Låt varje klass från F-åk6 ansvara för ett roligt inslag på festen, som att spela teater, läsa dikter, göra en bokblogg och visa upp, göra boktipsvimplar, göra nya omslag till populära böcker eller läsa högt till exempel.
 • Gör en bokfestfilm, som den här: 

 

 

 

 

 

 

 

Hela skolan röstar i Bokjuryn

På Marbäcksskolan i Svedala är alla klasser med och röstar i Bokjuryn. 
Skolans egen prisutdelning i gympahallen är en årlig höjdpunkt, då några elever i varje årskurs vinner böcker.
 

 

 

 

Att jobba med Bokjuryn i förskoleklass

Se film om hur Ljungskile bibliotek arbetar med Bokjuryn. Förskoleklasserna kommer till biblioteket och röstar.

Bokjuryn i förskolan

 

Bokjuryn passar perfekt i förskolan. Här kommer ett tips på hur man kan lägga upp det:

 • Välj ut fem bilderböcker från 2014. Hitta tips i Barnbokskatalogen.
   
 • Läs högt ur de fem böckerna vid vila, mys och sagostunder.
   
 • Prata om böckerna ofta. Kanske kan ni koppla aktiviteter till böckerna, som att rita eller sjunga. Se till att barnen ofta ser böckernas omslag, så att de minns. Kanske kan man laminera bilder av böckerna och sätta på väggen.
   
 • Dags att rösta! Ställ upp böckerna. Placera en burk vid varje bok. Låt barnen komma ett och ett (för att undvika grupptryck:) och lägga en kula i den burk vars bok de tyckte bäst om.
   
 • Rapportera in barnens röster.

Fler bra tips på hur du kan jobba med Bokjuryn hittar du här:

» Fler metodtips

Här finns också en folder med metodtips som du kan skriva ut:

» Metodtipsfolder