Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Mats

 

Wänblad

Intervju med Mats Wänblad
 

Så funkar det är en klassisk faktabok för barn som funnits i många upplagor sedan 1970-talet. Hur skiljer sig din version mot tidigare upplagor?
Jag förklarar saker utifrån system istället utifrån saker. Själva gräddvispen är ju inte det svåra, det svåra är att förstå hur man får ström till den. Så mindre apparater och mer överblick över hur samhällets alla system hänger ihop.

Min tanke var att sätta ett hus i centrum och ta system för system och se varifrån vattnet kommer och var det tar vägen, var elen kommer ifrån, om bredband, vägar, kollektivtrafik och så vidare. För att till slut knyta ihop alla system och faktiskt se att de påverkar varandra.

Vad är det som fascinerar dig med faktaböcker?
Jag har en vetgirighet, eller en nyfikenhet, som jag vill sprida. Det är som att förstå en liten bit av världen, och det kan vara små grejer som ger den aha-upplevelsen.

Du skriver både faktaböcker, deckare och barnböcker. Vilket är roligast?
Jag är väldigt otålig när jag jobbar så jag vill verkligen hoppa emellan. Jag brukar jobba en vecka med varje sak. Jag har hållit på så pass länge nu så jag måste lura mig själv och göra nya saker hela tiden.

Så just blandningen är viktig för mig.

Serien om Karl Dymling och den hemsökta staden Krabbsjögrund är en riktig spökhistoria. Hur kom du på den idén?
Det var ett uppdrag från början där förlaget frågade om jag ville skriva spökhistorier.

Jag hade aldrig skrivit spökhistorier och jag hade dålig koll på skräck. Det finns en massa regler som till exempel om hur ofta man får luras. Då tog jag kontakt med författaren Lena Ollmark och frågade om hon ville vara med och skriva. Hon är jätteduktig på skräck.

Hur är det att skriva tillsammans med någon annan?
Det är jätteroligt. Vi planerar historierna tillsammans väldigt noga och bygger liksom ett skelett. Själva skrivandet gör vi sedan var och en för sig och vi delar upp historien och skriver de scener vi har någon känsla för. Sedan läser vi genom och redigerar varandras texter och ser vad som behöver fixas och liksom drar den andres text mot sitt eget håll. Så håller vi på fram och tillbaka några gånger och till slut har texten en gemensam röst. Så det är en ganska lång process, men det är jätteroligt.

Det ryktas att Krabbsjögrund ska bli film. Hur går det med de planerna?
Som läget är just nu så är det ett norskt bolag som försöker få till en film, en svensk/norsk version. Nu hänger det på finansieringen och jag har ingen aning om eller när det blir verklighet. Förhoppningen är att det blir inspelning i höst och om det blir verklighet blir det en film som bygger på första boken.

Varför blev du författare?
När jag var yngre umgicks jag med folk som tecknade, spelade teater och i rockband och så. Jag var aldrig tillräckligt bra på något av det där, däremot var jag bra på att skriva och skrev texter till mina vänners serier, teater och musik.

Men jag har aldrig skrivit dagbok och så. Jag tycker egentligen det är rätt arbetsamt att skriva.

Varför började du skriva barnböcker?
Jag är utbildad förskollärare och fick en förfrågan från ett barnboksförlag.

Vad är det roligaste med att skriva?
Det är precis när man kommer på det som förlöser hela historien, den där knäckpunkten. När man ser hur allt liksom kuggar i varann och man känner att ja, där satt den!

Vad är det svåraste med att skriva?
Att upptäcka vad som är fel i sina egna texter.

Vad gör du när du kör fast i ditt skrivande?
Då skriver jag ändå. Efter ett tag hittar man en tråd igen och kan gå tillbaks och skriva om.

Har du något råd till de som vill bli författare?
Lär dig hur man bygger en historia. Det är lättast att se i en film, så titta på film. Och lyssna på folk som berättar, och läs böcker.

Gör du något annat än att skriva böcker?
Översätter filmer, till exempel. Och skriver manus till annat än böcker, som till utställningar, tv och film.

Vad gör du när du inte jobbar?
Tränar fotbollsmålvakter. Läser. Fiskar ibland. Snickrar och bygger. Tittar på tv. Umgås med familjen. Får då och då ett ryck och spelar mycket gitarr under en period.

Publicerad 2016-02-19
Boktipsen uppdaterade 2017-12-06

Namn: Mats Wänblad

Född: 1964   
Bor: Stockholm

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?: ”Hennes underben hade blivit så långa att hon inte längre kunde vika ner strumporna över benskydden – de benskydd som i höstas känts så stora, men som nu satt som två rostade brödskivor och skyddade ett minimalt område mitt på benet.” Ur Lagets stjärna

Det här visste du inte om Mats Wänblad: Jag äter Digestivekex varje kväll innan jag somnar. Jag doppar dem i mjölk. Varje kväll, ibland ett halvt paket. Och så är jag målvaktstränare för Hässelby damer, division två.

Läs mer om Mats Wänblad och se en lista på hans böcker.

För Så funkar det! Kroppen inifrån och ut finns flera youtube-klipp.

Mats har skrivit över hundra böcker! En del ihop med andra och en hel del läroböcker.

Favoritfärg: Grönt.

Favoritdjur: Fiskgjuse. Varje gång jag kommer med båten till mitt favoritfiskeställe cirklar några fiskgjusar runt och kollar så att jag inte ska komma för nära deras bo.

Favoritlag: Hässelby damer SK.

Älsklingsrätt: Fläskpannkaka.

Favoritgodis: Alla sorters choklad med nötter i.

Favoritfilm: Little miss sunshine.

Har du någon idol eller förebild: Nej, men jag blir inspirerade av unga människor som har ett eget driv. Som till exempel Zara Larsson.

Favoritresemål: Jag är väldigt sugen på att åka till San Fransisco.

Favoritmusik: David Bowie.

Lovisa börjar spela fotboll i Råninge BK mest för att mamma tjatar om att hon ska lära sig spela cello. Hon upptäcker att det är riktigt roligt. 

Mats har också skrivit Lovisas fotbollsskola - en faktabok om fotboll.

Krabbsjögrund-serien som Mats Wänblad skrev ihop med Lena Ollmark
Böckerna om Karl och Sara på Krabbsjögrund är riktigt spökiga och spännande berättelser. Det finns sex delar och alla finns som e-bok och ljudbok (utom Besökarens skugga). Som du ser finns den med två olika omslag dessutom.

Spökskeppet Vallona

D. E. Tektor är privatdetektiv. Hon löser svåra fall. Per Gustavsson har ritat alla bilderna.


 

Serien Familjen Monstersson. HÄR hittar du alla delarna i serien.
Pelle Forshed har ritat alla bilderna i boken. Foxxy har faktiskt intervjuat Ebba och Boris!

Monstervinter

 

Serien Morgan och piraterna. HÄR hittar du alla delarna i serien

Faktaböcker

 Så funkar det Kroppen

 

Mats har också gjort bilderböcker.
Per Gustavsson
har gjort bilderna till Vad gör du medan jag sover? och Micaela Favilla bilderna till Bolibompadraken-böckerna. Det finns många böcker om draken. Du hittar dem på bibliotek.

Ny i laget är en lättläst ungdomsbok

Hans och Gretas mattegåtor. Bilder av Mats Molid

Häxan i korvkiosken

Hemma i rymden. Första delen i serien Stjärnor och planeterSerien Stjärnor och planeter. Kenneth Andersson har gjort bilderna

-1