Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

"När jag var sju år ville jag bli racerförare"

 

Rizzo är din senaste karaktär som du valt att gestalta i form av en råtta. Varför det?
Jag valde råttor och ekorrar för att jag tycker de är intressanta djur och för att en påhittad värld skulle kunna göra berättelserna om Rizzo allmängiltiga. Utan att peka ut någon grupp i något verkligt samhälle.

Råttan Rizzo lever i ett samhälle där råttor och ekorrar är de dominerande folkgrupperna. De lever sida vid sida, men inte utan spänningar, fördomar och motsättningar. Råttorna är traditionellt ett slags överklass, ekorrarna står lite längre ner på samhällsskalan.

Rizzo är totalt fascinerad av motorsport och drömmer om att komma in i den världen. Men ekorrarna i motorsporten har aldrig accepterar råttor. 

Många av dina böcker handlar om bilar och teknik på olika sätt. Var kommer ditt motorintresse från?
När jag var sju år ville jag bli racerförare. När jag läst en bok om racerföraren Juan Manuel Fangio, den femfaldiga argentinska världsmästaren, blev jag helt uppslukad. Boken berättar om hans karriär och hans väg från fattig pojke i en bondby i Argentina till hans liv som världsmästare. Historien gjorde stort intryck och jag tog till mig hans sätt att förhålla sig till livet och hur han närmade sig racerföraryrket som mycket ung.

Har du någon gång kört racerbil?
Ja, men jag misslyckades totalt. Jag kom sist i avslutningstävlingen på racerförarkursen i Karlskoga och höll på att skrämma livet ur både mig själv och andra. Jag insåg mina begränsningar och bestämde att jag nog är bättre på att skriva om racervärlden än att utöva sporten själv. 

Mulle Meck har följt dig länge och finns som både böcker, filmer, spel och utställningar. Vad är det som är unikt med Mulle Meck?
Mulle Meck är helt enkelt en liten gubbe som gör roliga saker och som dessutom förklarar varför. Så det är kombinationen mellan en berättelse och pedagogik inom teknik och tekniska fenomen.

Det var en period när Mulle Meck var mer pedagog, men nu har jag gått tillbaks till berättandet för det är det jag tycker är roligast.

Du skriver både faktaböcker, science fiction, barn- och ungdomsberättelser. Vad är roligast?
Jag gör det jag har lust med för stunden och skriver om det som roar mig just nu.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Idéerna finns överallt runt omkring en, det gäller bara att se dem, identifiera dem och få lust att använda dem.

Jag skrev min första berättelse när jag var sju år och det är lika naturligt för mig att plocka upp idéer och leka med dem som det är att dra ett andetag. Jag har alltid gjort det. Men sedan krävs det ordning och arbetsdisciplin också. 

I vilka miljöer utspelar sig dina böcker?
Mulle Meck utspelar sig på landsbygden, Knodden och Fredrik Matsson i någon diffus förortsmiljö och ungdomsboken Chessman i Vasastan i Stockholm..... Men jag trivs nog mest i landsbygd, Mulle Meck skulle ju inte kunna bo i staden. I en stad skulle han vara en helt annan figur.

Har du något favoritcitat från någon av dina böcker?
Det är när Mulle Meck säger att ”Problem är bara möjligheter i arbetskläder”.

Varför blev du författare?
Det beror på att jag sjöng så falskt i småskolan att min fröken lät mig slippa sånglektionerna. Hon hade märkt att jag tyckte om att skriva så jag fick ett extra skrivhäfte och fick sitta längst bak i klassrummet och skriva när de andra sjöng. Sedan fick jag läsa upp berättelserna på roliga timmen. 

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Det är när jag går och funderar på historien och sedan när jag ska hitta ett språk som passar just den berättelsen.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Det är inte svårt. Det är roligt!

Har du något råd till den som vill bli författare?
Skriv om sådant du vill skriva och skriv på. Tillåt dig först alla ord. Stryk sedan allt onödigt. Var sträng mot dig själv!

 

George


Johansson

Kortfakta

Namn: George Johansson

Född: 23 april 1946

Bor: Lidingö utanför Stockholm och på ett torp i Närke

Det här visste du inte om George: Att jag alltid har en påse med hundmat i en hemlig lucka i bilen. Ifall jag och hunden skulle köra längre än vi tänkt från början. Till Frankrike, kanske.

 

Länk till George Johanssons hemsida - där hittar du ALLA Georges böcker. Hans ungdomsböcker finns på bibliotek - om du har tur.

 

Favoriter

Favoritfärg: Gult

Favoritdjur: Min hund Brownie

Favoritlag: Det engelska formel 1-laget Williams F1

Älsklingsrätt: Grönsaksgrytor som min son August lagar

Favoritgodis: Jag har i princip slutat äta godis, men förr köpte jag alltid vingumminallar när jag var i Tyskland.

Favoritfilm: En ding ding värld

Favoritmusik: Dire Straits och Mark Knopfler

-1