Hoppa till innehållet

Äppelhyllan ger stöd och inspiration

Vägen till läsning kan se olika ut. Man kan exempelvis läsa med ögonen, fingertopparna eller med öronen. Äppelhyllan finns på de flesta bibliotek och här kan du och ditt barn hitta olika sätt att läsa på och berättelser att känna igen sig i.

Sandra Engman Fingal och Sara Appelqvist är båda barnbibliotekarier med bas i Göteborg. Sandra jobbar på Frölunda bibliotek och Sara på stadsbiblioteket. De är ansvariga för Äppelhyllan på sina bibliotek och de träffar både barn och vuxna som söker efter material.

Sara Appelqvist och Sandra Engman Fingal står inne i ett bibliotek framför en väggmålning med ett stort äppleträd.
Barnbibliotekarierna Sara Appelqvist och Sandra Engman Fingal tycker att det är väldigt viktigt för barn att hitta någon att identifiera sig med i litteraturen. Foto: Annsofie Andersson.

- Det viktigaste är att barnet får uppleva glädjen i att höra en berättelse eller en historia. Då tycker vi att man kan låta barnet lyssna på en bok eller att man provar att högläsa för sitt barn. Att lyssna kan vara lika viktigt som att läsa med ögonen, det är inte något som är sämre, säger Sara.

- Att lyssna på böcker är bra på flera sätt. Om man exempelvis har koncentrationssvårigheter eller har svårt att hålla i boken rent fysiskt, kan det vara lättare att lyssna, tillägger Sandra.

Äppelrum på bibliotek med låga bokhyllor, gröna fåtöljer. På väggen hänger ett stort rött äpple.
Från Frölunda bibliotek i Göteborg. Foto: Annsofie Andersson

Långsamt mer mångfald i barnlitteraturen

De senaste tio åren har utbudet av barnböcker där någon har en funktionsnedsättning blivit lite större. Men det kunde gå snabbare och det finns mycket kvar att önska tycker både Sara och Sandra. De tror att det är väldigt viktigt för barn att hitta någon att identifiera sig med i litteraturen.

- När jag själv var på jakt efter det för tio år sedan hittade jag en bilderbok och en kapitelbok. När vi läste dem såg jag glädjen hos min son att det fanns någon som representerade honom. Jag tror det är superviktigt för alla, för alla barn och vuxna att visa på mångfalden i böckerna, säger Sandra.

Text: Annsofie Andersson, maj 2022.

Sandra och Saras bästa tips till föräldrar för att hitta läslust

  • Högläs för ditt barn eller lyssna på ljudbok eller talbok tillsammans.

  • Prata om det ni har läst - gör lässtunden till något mysigt.

  • Ha böcker nära till hands och visa att du själv är en läsande person.

  • Utgå från barnets intresse – låt barnet själv välja böcker.

  • Skaffa Legimus. Den som har en läsnedsättning har rätt att använda det digitala biblioteket Legimus. Här hittar du punktskriftsböcker, talböcker och e-textböcker. Du får hjälp att med att skaffa Legimus på ditt bibliotek.

Tre tips inför lässtunden

Barnbibliotekarierna Sara Appelqvist och Sandra Engman Fingal tipsar om vad du som förälder kan tänka på för att få en bra lässtund med ditt barn.

1. Använd hjälpmedel

Om barnet redan har hjälpmedel som den använder i skolan eller andra tillfällen, använd dem även i lässtunden hemma.

2. Var tydlig

Var tydlig med att ha en lästid eller en läsplats. Använder du exempelvis bildstöd eller dagschema kan du sätta in en lässtund där. För vissa kan det hjälpa att ha ett tidshjälpmedel, då blir det en tydlig start och ett tydligt slut på lässtunden.

3. Lyssna in ditt barn

Använd det som brukar fungera för ditt barn även i andra situationer. Om det en dag inte fungerar längre, så gör det inte det. Då får du hitta en ny väg.

Mönster av Äppelhyllelogotypen som är ett illustrerat rött äpple med glad streckmun och stora ögon.

Äppelhyllan på biblioteket

Vi har samlat tips och information för föräldrar, pedagoger och bibliotekarier som vill veta mer om Äppelhyllan. Läs om de olika medierna, få tips på hur du startar en Äppelhylla eller ta reda på bakgrunden till Äppelhyllan!