Prisutdelning i Bokjuryn 19 maj

43 000! Så många var det som röstade fram 2002 års bästa böcker i Bokjuryn. Klicka här om du vill se vilka böcker som vann

Ett par hundra barn och ungdomar kunde komma till prisutdelningen som var i Stockholm. Dit kom också författarna. Inte bara de som skulle få pris utan några till. Gudrun "Sketna Gertrud" Wessner, Anders "Felicias hemlighet" Gustavsson, Jonas Andersson som ritat bilderna i "Bland hajar och andra äventyr", Sari Eliasson som skrivit Tönten...

Dan Höjer är en riktig spexare!Och så Dan Höjer som var konferencier (en sån som säger vilka som ska komma upp på scenen). Dan skriver också en massa bra böcker. Så har han jobbat på Kamratposten.

Han började med att berätta om lite snusk! Det är han bra på. Han hade till och med skrivit en liten visa. Snopp-visan - eftersom nyaste boken heter Lilla Snopp-boken. Han gör en visa till varje bok, berättade han. Sjunga och spela kan han minsann.

 

 

0-6 åringarna hade valt Adjö, herr Muffin till sin favorit nummer 1. Ulf Nilsson var där och tog emot priset.

Ulf NilssonAdjö herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Klara tidholm

 

Frans spelar fotboll av Christine Nöstlinger7-9 åringarna hade valt Frans spelar fotboll av Christine Nöstlinger. Hon kunde inte komma idag så hennes förläggare (den som ser till att böckerna blir tryckta) hämtade priset. Christine har fått en annat pris också - Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Det priset kommer hon och hämtar den 4 juni på Skansen i Stockholm.

 

Johan Unenge och Måns Gahrton

10-13 åringarna röstade på Eva och Adam -inte som en dans av Måns Gahrton och Johan Unenge. Massor av röster fick deras bok. Johan och Måns var förstås där.

Monika ZakVampyrens tunga av Monika Zak

Och så till sist 14-19-åringarnas pris som gick till Monika Zak och hennes bok Vampyrens tunga. Monika berättade att hon just nu skriver på en ny spökbok som ska heta Den skrattande dödskallen. Tror hon. Har du nån bra spökhistoria kanske du ska skicka den till henne? Du kan skriva din spökhistoria i Barnens biblioteks Skrivhörn. Skriv "Spökhistoria till Monika" eller nåt sånt där du skriver vad berättelsen heter = rubrik.

Här nere ser du alla pristagarna.

Johan, Monika, Måns och Ulf

Så blev det Bokjury-muffins och dricka, autografskrivande och ballongsmällande - precis som det ska vara på en riktig fest!

Bokjurynmuffins och drick till alla

Stina Björkelid är den som sköter Bokjuryn. Ser till att det finns affischer och räknar rösterna. Puh! 40 000 röstsedlar har hon fått räkna. De rösterna som kommer från Barnens bibliotek behöver hon inte räkna. Det gör datorn alldeles av sig själv. Bra va! Så rösta på Barnens bibliotek nästa gång. ;-)

Nu ska hon bara dra vinnare av böcker och författarbesök bland er som har varit med och röstat. Kanske får just du en bok hem i brevlådan från Bokjuryn!

Snart börjar hon fundera på omröstningen på 2003 års böcker. Vi börjar väl i höst igen - eller vad tycker du?

Om ett år blir det prisutdelning igen och då är ni alla välkomna till Göteborg!

Katarina Dorbell

 

 

 

 
Ansvarig för Bokjuryn: Stina Björkelid, En Bok För Alla, Webansvarig: Katarina Dorbell, Barnens bibliotek, Illustrationer: Per Gustavsson
Sidan utlagd: okt 2002 Senast ändrad: 2007-02-21