Hoppa till innehållet
Illustration av en mystisk kvinna med långt ljust hår som sitter bland trädstammar.

Fakta om vittran

Vittrorna hör mest hemma i norra Sverige. De gillar att bo tillsammans och har ofta getter eller kor.

Det är svårt att känna igen en vittra, de kan se lite olika ut. En del säger att de är små, bara ett par decimeter långa. Andra påstår att de är lika stora som människor. Alla verkar ändå vara överens om att vitterkvinnor är väldigt vackra med långt hår, som ibland är flätat.

Lurar folk att gå vilse

Vittror eller vitterfolk har en hel del gemensamt med både troll, vättar och skogsrå. Precis som vättarna lever de under jorden eller i berg. I likhet med trollen kan de också bergta människor. Det betyder att de rövar bort folk och håller dem fångna i sitt berg.

De kan också lura folk att gå vilse i skogen – precis som skogsrået gör. Men för det mesta är vitterfolket fredliga och vänliga.

Har värdefull boskap

På vintrarna kan vitterfolket bo i tomma fäbodar. En fäbod är ett litet hus där människan bor, medan kor eller getter går på sommarbete i skogen utanför. Vittrorna tar över fäboden när den är ledig under vinterhalvåret. Där har de sina egna kor och getter.

Vittrornas kor ger mycket mer mjölk än en vanlig ko. Om man någonsin skulle få se en sådan ko gäller det att vara snabb. Om du kastar en kniv över den blir den din!

Text: Barnens bibliotek, december 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, "Svensk folktro A-Ö" av Ebbe Schön.

Visste du?

  • Det sägs att vittror byter kläder efter humör. Vitt har de på sig om de är glada och snälla, rött bär de om de är arga och ledsna. 

  • Trots att vittror bor tillsammans, ser man sällan mer än en vittra i taget.

  • I Norge kallas vitterfolket för huldrefolket.