Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 


Här kan du läsa om Sommarbokenträffar på bibliotek runt om i Sverige

 

Sommarboken i Eksjö 2017

Ute är det varmt, soligt och den grönaste grönska man kan tänka sig. Det både doftar och känns att sommarlovet har startat i Eksjö. Inne på biblioteket är det tyst och förväntan ligger i luften. Drygt 70 tomma stolar är framställda och väntar på barnen som ska komma på sommarens första Sommarbokenträff.

Det är trollkarlen Magic Kjell från Eksjö som är dagens huvudattraktion. Redan före 10 börjar de strömma in – Sommarboksbarnen. Några kommer med fritids andra har tagit sig till biblioteket på egen hand eller har någon vuxen med sig.

Gymnasiebibliotekarien Denise Kylvik  har hjälpt barnbibliotekarien Frida Andersson och skolbibliotekssamordnaren Linnea Friberg och att förbereda dagen. De har satt upp skyltar, hängt upp bokpåsar, vikt boklådor och fyllt dem med resten av kampanjmaterialet och ett egenproducerat sommarbokshäfte. Alla lådorna har i flera dagar stått staplade i höga torn i biblioteket med varningstejp och stop-skyltar. Allt för att invänta dagen, som är idag.

Magic Kjell gör succé med sina brinnande böcker och en trollstav som det bara blir fler och fler av. Alla är begeistrade barn som vuxna. Efteråt är det dags för barnen att få en boklåda eller bokpåse med kampanjmaterial att fylla med nylånade böcker. 

Ebba Sigurd-Svanfors 10 år och hennes bror Sebastian 8 år har kommit hela vägen från Värne till Eksjö bibliotek för att vara med på sommarens första träff. Sebastian berättar att de lyssnat på Doktor Mugg när de åkt bil och skrattat hela vägen till morfar och mormor. Sen tjuvlånade morfar boken, läste och tyckte den var lika rolig.


Syskonen Mohammed har de tittat på Magic Kjell och lånat böcker nu är de på väg ut med bokpåsar, böcker och en alldeles nyinköpt drake. I sommar blir det att flyga drake, cykla till campingen för att bada. Mohammed ska läsa Greg-böckerna på engelska medan lillebror Ali föredrar Erik-böckerna på svenska. – Skönt med sommarlov säger Mohammed.

Frida Andersson berättar att alla bibliotek i Eksjö kommun deltar i Sommarboken. Hon lyfter den kravlösa läsningen och menar att flera barn fått igång sin läsning genom att de varit med i Sommarboken. Där har de fått boktips och lust till att läsa.
På Eksjö biblioteket kommer de att ha träffar kl 10 varje måndag hela sommaren. Samma tid, samma plats. Programmet är späckat både på huvudbiblioteket och ute på filialerna i Mariannelund och Ingatorp och finalen är ett författarbesök av Perus Dahlin.

Författare, fika och avslut

En marmortrappa ned hittar man hörsalen, där har bibliotekarierna Sara Westerdahl och Thomas Johansson satt upp affischer, ställt fram stolar, bord och pennor.
Det är dags för Sommarbokens sista träff på Vänersborgs bibliotek. Författaren Lena Lilleste har kommit för att berätta om sitt författarskap och hennes böcker står framskyltade. De färgglada omslagen lyser upp rummet och lockar till läsning.
Flera barn är redan på plats. De har åkt med bibliotekets buss från Brålanda och är nyfikna på vad som ska hända. Naya berättar att hon åkte ensam från Brålanda till Sommarbokens första träff men idag har hon med sig 7 barn. När alla har kommit inleder Lena med skriv/ritövningar sen är det fika.
Men innan dess har bibliotekarien Sara hunnit berätta om sommarens träffar. De har bl a haft workshop med Henrik Jansson och tecknat monster och vidunder. Några boktips blev det också:
Alaa 10 år gillar PAX-böckerna. Han har lyssnat till del 6 och har nu 7:an kvar. Spännande och bra med bilder och att huvudpersonerna svär ibland.
Samira 11 år läser helst böcker om kärlek på somaliska och bokserien Svarta skogens hemlighet. Hennes kompis Maroa 12 år föredrar hästböcker.
Sen är det slut och bibliotekarien Thomas samlar ihop alla barn som ska åka tillbka med bussen till Brålanda. De andra går eller cyklar hem för att ladda inför morgondagens skolstart.

Träff på Fritsla bibliotek


Tisdagen 27/6 hade de en andra träff med Sommarboksklubben på Fritsla bibliotek. Ett femtontal goa och glada barn letade och samlade Ponnymons ute och inne, inga mobiler behövdes. På köpet fick de lite träning i att hitta i hyllorna! Sedan fick de pröva på att teckna serier med vår duktiga Alva (som tecknat bilden på Lilla My nedan). Ett stort bord med serieböcker och bokpaket fanns att låna ifrån. Vi avslutade med fika så klart. En härlig eftermiddag!

Sommarhälsningar från Christel & Nina

Start för sommaren i Lidköping

Det är en härlig sommardag och sommarjobbarna Ksanet och Yu-han har under sin första arbetsvecka vikt lådor, ställt fram bord och stolar, dukat och förberett fika. De har tillsammans med Lena Olsson- Zylberstein barnbibliotekarie på Lidköpings bibliotek laddat för Sommarboken. Trettio barn har anmält att de kommer för att lyssna till och vara med på Pia Hagmars skrivarskola, få sitt sommarbokenmaterial, vinna böcker och självklart fika.

Pia berättar om och visar upp sin första bok "Flickan med djuren"som hon skrev när hon var 7 år. Sen dess har det blivit ett 80-tal böcker. Den senaste handlar om en gammal Shetlandsponny som heter Svante. Träffen fortsätter med utlottning av Pias böcker från butiken Läsande barn, fika och skrivarskola. Så är sommaren första träff på Lidköpings bibliotek slut och Lena, Yu-Han och Ksanet plockar undan urdruckna muggar, glömda pennor, stolar och bord. Sen konstaterar de. - En rikitigt bra inledning på sommaren!

 

Borås levererar!

På sommarlovets första dag startar Borås stadsbibliotek sin sommarsatsning. Varje vecka, samma dag (torsdag), samma plats (barnavdelningen), samma tid (16-17) kommer de att ha aktiviteter. Allt från boktipsspel till filmning. I dag är det Bokmästarna som gäller, en femkamp med böcker i fokus. En massa barn är där så klart! Det blir en hård kamp lagen emellan som avslutas med utdelning av boklådor, böcker, boktips och fika.