Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

En lila bläckfisk som håller ett skrivblock och pennor i sina armar

Skrivtävlingar

Här hittar du våra skrivtävlingar. 

Läs om fem magiska väskor


Det senaste skrivaruppdraget på Skrivhörnet var att berätta om sig själv genom en magisk väska. Nu har vi valt ut fem olika texter som alla är fantastiska på var sitt sätt.

Matilda Hörder har skrivit en berättelse om väskan som hon hittar på stranden. Tolv olika saker i väskan säger något om vem hon är.

Carl Edblom har fått hjälp av sin mamma att skriva ner det han berättar. Det är en dikt om en väska som ser ut som en blå stjärna.

Lovisa Warg rimmar om en väska i all världens färger. I den finns både regn och frön!

Thea Ahlgrens väska bär en speciell historia: Hon har fått den av sin gammelfarmor Edith, som fick den av en gammal man.

Ida Bergman har en väska med många fack. I ett ligger en ficklampa för att hon är rädd för mörker.

Tack för alla era berättelser!

Särskilt grattis till Matilda Hörder, Carl Edblom, Lovisa Warg, Ida Bergman och Thea Ahlgren! Varsin bok är på väg till er alla fem.

Läs de vinnande bidragen i Vem är jag - magiska väska

VINST 1

Det var en riktigt varm sommardag. Blommorna vajade i den ljumma vinden. Solen stod högt på himlen och alla gick runt i shorts och t-shirt. Till och med farbror Bertil hade shorts på sig. Även fast han var så pratglad visste ingen riktigt varför han alltid annars gick runt i långbyxor.
Det kändes verkligen som om solen stekte oss som små köttbullar i en stekpanna. Jag bestämde mig för att ta en promenad längs stranden.
Det luktade tång och salt när jag gick längs strandkanten. Vågorna sköljde upp på sanden. Jag fick sicksacka emellan barnfamiljer som brett ut sina strandfiltar och parasoller.
När jag kommit lite längre bort, där ingen badade eftersom det fanns så mycket stenar i havet, såg jag något som inte hörde till miljön. Ingen gammal engångsgrill eller kvarglömd baddräkt. Det var något annat. Jag betstämde mig för att se efter vad det var.
När jag kom närmare såg jag att det var en väska som låg där på marken. Den kan ju inte bara ligga där, tänkte jag och plockade upp den. När jag borstat bort lite sand såg jag en skrynklig lapp som var fastknuten runt ena axelbandet. Det stod:

”Jag är den magiska väskan och mitt namn är Matilda.
Öppna mig så ska jag berätta vem hon är!”

Jag blev ivrig. Var det min magiska väska? Snabbt drog jag upp dragkedjan. Då märke jag också hur långt axelbandet var. Jag gissade att det var en och en halv meter långt, ungefär lika lång som jag är.
Sedan kikade jag ner i väskan. Där i låg det en grönmålad fyra av trä som satt fastklistrad på en vit tyglapp. Där låg även två stycken bronsmedaljer med en gubbe som simmade ryggsim och frisim. Genast fick jag fick jag samma känsla och glädje som de där gångerna jag har sett mitt namn uppskrivet på resultatlistan i den ångande simhallen. Och minnena av all tid jag lagt ner på min träning, samt känslan när jag fick den där medaljen över huvudet. När jag kände metallen mot min klubbtröja. Sedan låg det en anteckningsbok och en stiftpenna i också.
Allt i väskan var noga sorterat i olika fack. De större grejerna i de större facken. De mindre grejerna i de mindre facken. Sedan upptäckte jag att det låg kompishalsband i ett stängt fack. På något sätt kunde jag känna hur alla mina vänner och släktingar var nedstoppade i väskan på något sätt. De fanns där.
I det alldra största facken låg något mjukt och fluffigt. Jag kunde inte se vad det var för något, så jag plockade långsamt upp det. När jag vecklat ut föremålet kunde jag se att det var ett par vingar som man kunde sätta fast på ryggen. Man kände sig fri, fri i sin fantasi.
När jag stoppade handen ännu längre ner i väskan kunde jag känna något lent, någon mjukt och skönt. Först trodde jag att det var ett till par vingar, men när jag tog upp det såg jag att det var en gosedjurskatt. Jag som alltid önskat mig en riktig katt!
Sedan hittade jag ett till litet fack. Där låg en liten, liten ask. I den fanns puderlätt snö. I facket låg ytterligare en ask. Det syntes att någon hade lagt ner väldigt mycket tid på den, någon som tycker om att pyssla. Små vita runda sten var fastlimmade runt den lilla rosa asken. Försiktigt öppnade jag den. I låg små snäckor. Alla hade olika former. Snabbt räknade jag snäckorna, de var tolv stycken.
Precis när jag skulle stänga väskan för att jag trodde att jag hade sett allt som låg i, hörde jag ett ljud. Jag spetsade öronen som om jag var en hund. Det lät som pianomusik! Jag vände och vred på väskan och i botten fann jag en dold dragkedja. Snabbt drog jag upp den och kände med handen. Där låg en väldigt liten låda. Jag tog upp lådan och öppnade det lilla locket. Ut strömmade ljuvlig pianomusik. Jag blev förvånad och funderade på hur det kunde komma pianomusik ur den lilla lådan utan att någonting var där. En tom låda som det strömmade musik ur. Det var verkligen en magisk väska som jag aldrig skulle glömma!

Förklaringar till sakerna i väskan:

Axelband som var en och en halv meter = Min längd
Grönmålad fyra på vit tygbit = Mitt favoritnummer i fotboll
Två bronsmedaljer = Medaljerna jag fått i simning
Anteckningsbok och stiftpenna = Jag gillar att skiva väldigt mycket!
Sorteringen i väskan = Jag avskyr när det är stökigt och vill ha koll på mina saker
Kompishalsbanden = Vänner betyder mycket för mig
Vingarna = Min högtflygande fantasi
Gosedjurskatt = Har alltid önskat mig en katt
Den puderlätta snön = Slalom som jag älskar!
Asken med nedlagt mycket tid på = Det är alltid roligt att pyssla olika saker!
Snäckorna = Så gammal jag är
Pianomusiken = Jag spelar piano!


av Matilda Hörder 

 

VINST 2

I min magiska väska...

Min magiska väska ser ut som en stjärna, den är blå.

I den ligger en hatt och en hare. Det är en clownhare som kan göra konster... snurra runt, trolla och göra volter och sånt. (Egentligen är det min gosedjurshare som jag haft hela livet)

Jag har en krita i väskan också, den är egentligen grön men den målar regnbågsfärger! Min magiska väska följer med mig dit jag åker och bor i mitt rum.

(Jag berättar och mamma hjälper mig att skriva) 

av Carl Edblom 6 år

 

VINST 3

En magisk väska med en läderrem i all världens färger det skulle jag vilja ha!
Det skulle finnas saker som var både finurliga och bra!
Leksaker och mat till alla barnen på vår jord,
kanske att de kunde få äta vid ett bord?

En massa produkter för barnen i nöd,
saker som skulle ge dem stöd.
Jag mår bra och behöver ingenting.
De fattiga barnen däremot, behöver all hjälp som de kan få!
Därför ska där i min väska, finnas både regn och några frön.
Allt som gör grönsaker, som de kan så! 

av Lovisa Warg, 12 år

 

VINST 4

Jag öppnar min väska som utséendemässigt är typiskt jag! En pastellrosa färg med vita knappar och ett axelband med utsmyckningar såsom blommor och hjärtan och en och en annan prick här och var.
Väskan är verkligen fin. I den ligger hela min personlighet. I olika fack såklart så att jag håller reda på mina intressen, rädslor och kännetecken.

I ena facket som symboliserar intressen finns mina halvtåskor som jag använder i gymnastiken.
Där finns också en bok - skuggan över stenbänken, som symboliserar mitt intresse för böcker.
I facket finns också vackra, mönstrade tyger och nål och tråd för mitt intresse för att sy, sticka och virka.

Sedan går jag vidare till facket med mina rädslor. Det är lite läskigt och liksom jagande att titta ner i det facket. Där i finns en ficklampa - för min rädsla för mörker. Ett prov finns där också med 0/11 skriver med röd färg längst ner för att visa att jag är rädd att prestera dåligt.

Sedan går jag vidare till facket för mina kännetecken. I den ligger en pappersbit, lite bränd på kanterna och med en snirklig, gammeldags stil skrivet på. Texten lyder Ida. För mitt alldeles största kännetecken är mitt namn, intresset för skrivning och min gammeldags stil. 

av Ida Bergman, 11 år

 

VINST 5

Min väska har en speciell historia. Jag har fått den av min gammelfarmor Edith. Och hon i sin tur fick den när hon studerade i England på 40-talet. En kväll när Edith var på väg hem från en väninna stötte hon på en gammal man. Han höll väskan i handen och sa: ”Jag klarar det inte längre! Jag klarar inte av det!” Edith satte den gamla mannen på en bänk i närheten och frågade vad han inte skulle klara av.

”Den här väskan,” svarade han och pekade på väskan. ”Den ska tas till varje land i Europa,” fortsatte han.

”Varför ska den till så många platser?” undrade hon.

”När jag var en ung man fick jag den här väskan av en ingift gammelfarbror från Frankrike. Jag själv är uppvuxen i Tjeckoslovakien. Jag skulle resa till alla länder i Europa. I varje land finns en sten. En speciell sten som styr över ländernas framtid. Om stenarna hamnar i fel händer kommer Europa gå under... Min släkt har samlat in stenarna i nästan 150 år nu. Jag har i 48 års tid åkt runt i många olika länder men bara samlat ihop 23 stycken. Det är bara 6 stycken stenar kvar nu. Spanien, Norge, Grekland, Irland, Schweiz och Luxemburg. Men jag har inga släktingar kvar och är svårt sjuk. Kan du göra det för mig?”

”Om farbror insisterar,” svarade Edith chockad men hedrad.

”Stenarna kan finnas var som helst i länderna. I väskan finns en pärm med ledtrådar, och alla stenarna förstås. När du hittat de resterande stenarna ska du ta dig till New York, där ska du ta dig direkt till FN. Där kommer du få hjälp.”

Mannen lämnade försiktigt över väskan till Edith som varsamt tog emot den.

”Vad heter du?” frågade Edith, skakad som förstod att det här skulle förändra hennes liv dramatiskt.

”Václav Jelinek.”

”Jag heter Edith.”

Václav log och slöt ögonen. 


av Thea Ahlgren

Gamla tävlingar

Vinnare i skrivtävlingen Om jag mötte en häxa:

Sabina Rydström, Alvesta
Alde Fermskog, Lenhovda
Alva Andersson, Svalöv

Läs deras bidrag HÄR.

 

Vinnaren i dikttävlingen om att vara kär heter Madeleine Niskala. Grattis!

Här är den vinnande dikten:

BÄSTA MAGSJUKAN                 

Alla tjejerna i klassen är kära,
men inte jag.
Killarna med fint hår och fotbollskillarna är mycket populära.

Kärlek är som magsjuka,
det smittar,
fast inte mig.

Plötslig står han där med en fotboll under armen och fint hår.

 

» Läs de vinnande bidragen i  Att vara med i en klubb.

» Här kan du läsa de vinnande bidragen i Skriv en deckare.

-1