Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Peter

 

Ekberg

Intervju med Peter Ekberg

 

Varför blev du författare?
Jag tror det har att göra med att jag alltid har älskat böcker och varit lättinspirerad. Jag älskar också musik. Båda dessa grejer har gjort att jag har försökt själv. Hör jag bra musik, försöker jag skriva egna låtar och läser jag en bra bok, så försöker jag skriva något bra själv. 

Min första bok skrev jag 1985. Den blev aldrig färdig, men den hette Nibo och var en ripp off på Bilbo. Sedan har jag försökt till och från. När jag gjorde lumpen, skrev jag också manus. När jag fick min första dator satte jag igång igen. Så har det hållit på. 

Du skriver mycket om filosofi och science fiction. Varför har det blivit så?
När jag fick egna barn och började läsa barnböcker märkte jag att det inte fanns någon filosofibok för barn. Jag hade läst Mulle Meck och så vaknade jag efter nyårsafton den 1 januari 2008 med idén att göra en Mulle Meck om filosofi. Det utvecklades till Tänk Själv. Målet med den var att visa vad filosofi är och att kunna visa själva frågandets natur för läsarna. Du behöver inte bara acceptera det någon säger och det är okej att ställa en fråga till. Det kritiska tänkandet är viktigt. Jag ville visa att världen faktiskt är spännande, ifall någon nu har glömt det. Filosofin kan visa vägen som gör världen och livet spännande. 

När jag var tio fick jag ett teleskop och det öppnade en helt ny värld. Plötsligt blev universum så nära och det var inte ett så långt steg att börja fundera på hur liv kunde se ut på andra planeter. Mycket av UFO-litteraturen under -80 och -90-talet var full med konstiga idéer, som gjorde att folk blev mindre intresserade av liv i rymden. Ett av målen med Aliens var att väcka liv i själva frågan om vi är ensamma i universum eller om det finns liv därute. Det är en intressant fråga och det är först nu vi har möjligheten att svara på den, med nya metoder för att upptäcka andra planeter och analysera dem. Jag ville också ge hela UFO-diskussionen en kritisk granskning. Det är ett område där det är lätt att bli förvirrad över vad som är sant eller falskt. Det är svårt att värdera information. En bra faktabok tycker jag ska hjälpa läsaren att kunna värdera information som man stöter på i samhället.

Du skriver om sanningsjägare. Hur gör en bra sanningsjägare för att ta reda på sanningen?
En bra sanningsjägare försöker befria sig från förutfattade meningar och försöker vara öppen för att man själv kan ha fel. Det är viktigt att inte vara för säker. En bra sanningsjägare lyssnar noga och försöker gräva fram så många bevis som finns.

Vad driver dig i ditt skrivande?
Dels är det att kunna ge insikter och resonemang om grejer som jag tycker är viktiga. Men det är också en fråga om vad förlagen vill ha. Skulle jag skriva en bok om existentiell filosofi är risken stor att jag får ett nej. Man får försöka hitta något som är spännande och intressant för andra. Man kan skriva en bok om robotar eller rymdskepp på många olika sätt. Men om man väver in det mänskliga i det, kan man få med det på köpet och det blir mer intressant.

Kan du berätta något om en person i dina böcker?
Alan är en robot som börjar som hushållsrobot, men som utvecklas under tiden och drömmer om ett självständigt liv och att få bestämma över sitt eget öde. Han ger sig ut i ett krig mellan robot och människa. Han får robotbarn. Men till slut kommer han hem igen till sin gamla ägare när denne ligger inför döden och erbjuder honom att bli en robot, att tanka ner sitt medvetande i en dator och leva vidare på det sättet. Alans historia är ganska fin.

Hur kommer du på vad du ska skriva?
När det gäller robotboken, var den ett direkt resultat av mina filosofistudier, där jag läste kurser om robotik och skrev en uppsats om artificiell intelligens. Den är ett sätt att förklara det jag skrev om på ett enklare sätt, kan man säga. Rymdskeppsboken som kommer 2013 är den första boken där jag inte kunde ämnet innan jag började skriva. I Aliens! skrev jag om resor mellan stjärnorna och nya boken är väl en fortsättning på det, kan man säga. Jag har ett lager med idéer jag skulle vilja skriva om. Men ibland händer det något helt oväntat, som med Uppdrag Silverstjärnan! Den boken hade jag inte kunnat förutse. Den började som små skönlitterära berättelser till rymdskeppsboken. Förlaget sa att de var bra, men tyckte inte att historierna passade för faktaboken. Då blev jag jättedeppig, eftersom jag gillade dem så mycket. Men så sa de att jag kanske skulle skriva en skönlitterär barn- och ungdomsroman och utöka historierna. Jag trodde att de sa så mest för att vara snälla. Men de menade allvar och så gjorde jag det. Det var kul. Mitt mest kreativa projekt hittills, att få skapa en hel värld. 

Har du något tips för hur man kan komma loss om man kört fast i sitt skrivande?
Det är att fortsätta. Det kanske är ett tråkigt svar. Men det inte går att sitta och vänta på inspiration. Genom att jobba så kommer den. Jag kan ibland gå och hålla i en bok som jag tycker är bra, så får jag inspiration. Men vänta inte, utan fortsätt jobba. Det är nog det bästa tipset. Avdramatisera det lite. Det är skönt för mig också att tänka, att något är första skissen på en scen och då får det bli hur dåligt som helst. Det viktiga är att ha en struktur som man kan jobba vidare med. Har du sedan en struktur eller ett skelett färdigt kan du bygga på hur mycket som helst.

Vad är roligast med att skriva?
Jag är otroligt fascinerad av att skapa något som tidigare inte fanns. Jag är till och med fascinerad av att skapa en teckning som tidigare inte fanns och plötsligt så finns det något. Men det är också kul med omskrivningar, puts och förbättringar. Mina böcker finns i många olika versioner innan de går i tryck. När man har handlingen eller skelettet klart för sig är det kul att kunna utveckla det. 

Vad är det svåraste med att skriva?
Att känna att jag alltid kunde ha skrivit bättre. Man kan alltid jobba lite till, omformulera en gång till, ha fler roliga exempel, mer spännande scener osv. Det tycker jag är lite svårt faktiskt. Jag skulle gärna vilja känna mig helt hundraprocentigt nöjd. Robotboken och Silverstjärnan som kommer i höst är jag nog mest nöjd med hittills. Sedan kan man vara nöjd på olika sätt. Jag är till exempel väldigt nöjd med att Tänk Själv har getts ut på många olika språk och att Aliens blev ljudbok. Jag har också haft turen att få jobba med många duktiga illustratörer.

Har du något tips till någon som vill bli författare?
Det enda tipset som finns egentligen är att skriva och skicka in. Du ska inte ödsla tid på att fundera om du kan skriva eller inte. Det enda sättet att veta är att testa. Skriv och skriv och skriv och skicka in när du gjort ditt bästa. Man kan också mejla förlagen och berätta kort om det projekt man är uppe i och om det låter intressant.

Har du gjort något annat än att skriva böcker?
Mitt första jobb var ett lagerjobb. Jag har spelat in mycket musik och satsat på det. Sedan har jag gått på teaterskolan i två år och pluggat en massa på universitetet.

Vad gör du när du inte jobbar?
Spelar gitarr, spelar brädspel och kortspel, kollar på film och är med familjen.

 

 

Kortfakta

Namn: Peter Ekberg

Född: 1972

Bor: Torslanda, Göteborg

Favoritcitat från en av sina böcker: "Kanske kommer just du tänka en tanke som förändrar världen." (Tänk Själv!)

Det här visste du inte om Peter: Hobbymusiker och skriver egna låtar. Har spelat och sjungit inför 15 000 personer, som gästartist när han hängde med Beatlescoverbandet Lenny Pane till en Beatlesfestival i Liverpool.


Webbsida: www.peterekberg.blogspot.com peterekberg.se och www.facebook.com/ALIENSFAKTA

En del av Peters böcker
Resan till planeternaTänk stortTänk robotStjärnväktarnaStjärnskeppet Voya - uppdrag SilverstjärnanUppdrag RoxeraAliens Tänk självFull fart till rymdenResan till planeternaDu och din hjärna

Peters favoriter

Favoritfärg: Blå

Favoritdjur: Undulat och panda

Älsklingsrätt: Fisksoppa

Favoritgodis: Röda Ferraribilar

Favoritfilm: Blade Runner

Idol: Beatles

Förebild: Farbror Lars

Favoritresemål: Teneriffa

Favoritmusik: AC/DC, Beatles och Arvo Pärt

-1