Laura Trenter - intervju

Laura Trenter. Fotograf Joakim NLAURA TRENTER föddes i Stockholm, men de första sex åren bodde familjen till största delen i Rom. Hon växte upp med deckarskrivande föräldrar. Pappa Stieg Trenter dog när Laura var sex år, men mamma Ulla skriver fortfarande. Laura tror att hon har dem att skylla för att hon började författa så fort hon lärt sig skriva ? och för att de flesta berättelserna handlade om mord.

Hennes barn Kalle och Krillan är förebilder till barnen i böckerna om pojkarna Puckelbro.

Det finns olika typer av deckare. I pusseldeckaren får läsaren veta ungefär lika mycket som detektiven i boken. Författaren lägger ut spår och villospår. På det viset kan man lista ut en hel del själv genom att lägga pussel med spåren.

I den moderna deckaren är det vanligt att läsaren får vara med om brottet och ibland också vet vem den skyldige är. Läsaren får följa polisen och i vissa fall även brottslingen tills fallet är löst.

I en psykologisk thriller känner sig huvudpersonen ofta hotad. Det är vanligt att brottet inte begås förrän mot slutet av boken och både huvudpersonen och läsaren väntar med spänning på vad som ska hända.

Hur gör du när du skriver en bok?
Jag brukar ha grundhistorien klar innan jag börjar skriva. Personerna som är med, hurdana de är, vad de råkar ut för, vad de gör och vad det leder till. För mig skulle det inte fungera att hitta på allt medan jag skriver, eftersom mina böcker ofta handlar om otäcka saker och då vill jag gärna kunna knyta ihop alla trådar i slutet. Men vissa händelser i böckerna kommer jag på medan jag skriver.

Var kommer idéerna ifrån?
Jag har ganska svart fantasi. Bilen som kör om mig i full fart, är det en flyktbil? Någon vankar misstänkt av och an utanför en bank. Är det ett rån på gång? Så fort jag hör eller får syn på ett utryckningsfordon undrar jag vart det är på väg och varför.

Jag får också idéer från artiklar i tidningar eller tv-program. Prova själv att leva dig in i något som de pratar om på nyheterna. Ofta stjäl jag både personer och händelser ur verkliga livet.

Mycket blod och många mord gör inte automatiskt att berättelsen blir spännande. Om det ska bli riktigt spännande är det viktigare med stämningar och det okända: - Den stora ekens grenar piskade mot rutan, men visst var det något annat ljud också? Ett ljud som jag var säker på att jag hört förut. Men var??

Textbearbetning: Bernt Andersson

Lauras skrivtips
Minimize

- Läs mycket! Det är bästa sättet att få ett eget språk. Ju mer du läser, desto fler idéer får du om hur du kan använda språket.

- Skriv om något som du själv tycker är spännande. Det spelar ingen roll om det är sorgligt, spännande, roligt, romantiskt eller hemskt. Det viktiga är att du skriver en berättelse som du själv skulle vilja läsa.

- Lägg ifrån dig texten ett par veckor. När du läser den igen och har fått distans märker du att det kan finnas saker som du vill ändra, stryka eller lägga till.

- Läs högt för dig själv eller för någon annan. Texten blir något helt annat när du läser den högt. Rytmen i språket är lätt att missa om man inte läser högt.

- Om du fastnar: Prova att härma någon annan författare.
Skriv din egen berättelse,
men ibland kan det kännas skönt att ha en mall att utgå ifrån.

Skriver du själv? Skicka in din deckare, berättelse till oss på Barnens bibliotek - Skrivhörnet.

Länktips
Minimize

Foto på Laura Trenter. Joakim Nordstrand tog bilden

Om Laura på Rabén & Sjögren

Deckarskolan i Borås

Om Laura och hennes skrivtips

UR´s program Mellan raderna om Laura Trenter

Laura har också skrivit en faktabok om arkeologi för barn: Gräv efter spår

Bokomslag till Gräv efter spår
Här får du veta vad en arkeologör och hur en utgrävning går till.
Boken hittar du på hyllan uJ i biblioteket.

..och så har hon skrivit manus till ett datorspel som heter Skelett & skärvor.


Professor Jensen behöver din hjälp med att göra utställningen till museets nya forntidssal.

-1